ΘΕΣΕΙΣ

Αρ. Συγγελάκης για επίσκεψη Σταϊνμάιερ: “Η ναζιστική Γερμανία ισοπέδωσε την Κάντανο. Δεν θα επιτρέψουμε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να ισοπεδώσει τη Μνήμη”

Από το fb του Αριστομένη Συγγελάκη, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας:

Ο Γερμανός Πρόεδρος έρχεται στη μαρτυρική Κάντανο.

Αφετηρία αλλαγής στάσης της Γερμανίας ή εμμονή στην αδικία;

Η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας κ. Στάινμαγιερ στην Κάνδανο στις 31 Οκτωβρίου αποτελεί σημαντικό γεγονός καθώς είναι μια de facto αναγνώριση της μείζονος εκκρεμμότητας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Θα μπορούσε να είναι μία σπουδαία ευκαιρία για τον Πρόεδρο της ΟΔΓ να ζητήσει μια καθαρή συγνώμη χωρίς αστερίσκους και χωρίς μισόλογα και να καλέσει τη γερμανική κυβέρνηση να πράξει το χρέος της. Θα μπορούσε να είναι μία ιστορική στιγμή για την ΟΔΓ ανάληψης της ευθύνης για τα αποτρόπαια ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα και ειλικρινούς και έμπρακτης μεταμέλειας για τον πόνο, το πένθος, τη λεηλασία και την καταστροφή της πατρίδας μας από το Γ’ Ράιχ. Θα μπορούσε, αλλά μοιάζει “πολύ καλό για να ‘ναι αληθινό”!
Δεν τρέφουμε πολλές ελπίδες ότι θα αλλάξει άμεσα στάση η Γερμανία εγκαταλείποντας την ανάλγητη, αλαζονική και ιστορικά, ηθικά και νομικά ατεκμηρίωτη άρνησή της να συζητήσει, καν, το ζήτημα των απαράγραπτων οφειλών της προς την Ελλάδα. Μάλλον η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια του γερμανικού κράτους να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων και να δώσει υποσχέσεις, ίσως και μερικά ψίχουλα από τα περιβόητα γερμανικά ιδρύματα, σε όσους είναι πρόθυμοι να συμπράξουν στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για αναθεώρηση της Ιστορίας και εγκατάλειψη της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Ίσως γι’ αυτό ο Γερμανός Πρόεδρος θα συνοδεύεται από ομοσπονδιακούς υπουργούς και βουλευτές…
Ας έχουν όμως υπόψη τους ότι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ! Οι κάτοικοι της μαρτυρικής Καντάνου, της αιματοβαμμένης επαρχίας Σελίνου και όλης της Κρήτης είναι υπερήφανοι άνθρωποι, ανιδιοτελείς πατριώτες και αυθεντικοί δημοκράτες και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να προσβάλει την τιμή, την υπόληψή τους και την ηρωική ιστορία του τόπου μας. Αν, πάντως, ο Γερμανός Πρόεδρος δεν έχει αυτή την πρόθεση, μπορεί να το αποδείξει εισηγούμενος να κλείσουν άμεσα όλα τα περιβόητα ιδρύματα και πρωτοβουλίες (Ταμείο για το Μέλλον, Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, Ελληνογερμανική Συνέλέυση, προγράμματα Ιστορίας στα σχολεία, κ.α.), που στο όνομα της “συμφιλίωσης” των δύο λαών επιχειρούν την εξαγορά συνειδήσεων, την αναθεώρηση της Ιστορίας και τον ενταφιασμό των ελληνικών αξιώσεων!
Ας ελπίσουμε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα θέσει δημοσίως και ευθέως το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν (π.χ. κατά την επίσκεψή της στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 2023), τιμώντας τον κορυφαίο θεσμικό της ρόλο.
Εμείς, πάντως, θα είμαστε παρόντες, μαζί με τους πολίτες της Καντάνου, όπως δώσαμε το παρών και στους Λυγκιάδες υποδεχόμενοι κινηματικά τον τότε Πρόεδρο της ΟΔΓ κ. Γιόακιμ Γκάουκ στις 7 Μαρτίου 2014.
Η ναζιστική Γερμανία ισοπέδωσε την Κάντανο. Δεν θα επιτρέψουμε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να ισοπεδώσει τη Μνήμη και να ενταφιάσει τη Δικαιοσύνη!

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: 59 νέα περιστατικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο – Τι πρέπει να ξέρετε

Το Νοσοκομείο Χανίων αναμένεται να επαναξιολογήσει την Παρασκευή την κατάσταση σχετικά με τη λήξη ή…

10 mins ago

Χανιά: Νέο κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ του Τούρκου δημοσιογράφου απεργού πείνας Ali Ercan Gökoğlu – Τι αναφέρει σε δήλωσή του

Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας σε νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης για…

42 mins ago

Προσβάσιμο για τους επισκέπτες την Παρασκευή το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει ότι από αύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου…

2 hours ago

Κ. Ζαχαριάδης: “Πολιτική για τον Στέφανο Κασελάκη είναι μόνο για τους πολύ εύπορους”

Σε μια συνέντευξη στο Attica TV, ο Κώστας Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την ανησυχία…

2 hours ago

Διαμαρτυρία εργαζομένων ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στην 7η ΥΠΕ Κρήτης

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο Ηράκλειο, με αίτημα…

2 hours ago

Ο Χ. Μαμουλάκης για την επίσκεψη Σταϊκούρα στην Κρήτη

Απάντηση στις πανηγυρικές δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα δίνει ο Τομεάρχης Οικονομικών…

3 hours ago

This website uses cookies.