23.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Ασέβεια του Δήμου Χανίων ή μήπως μεγάλη προσβολή στον Μεγάτιμο Ήρωα και ευεργέτη όλης της Κρήτης ΓΕΩΡΓΙΟ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗ

Ημερομηνία:

Με περισσή  Σφακιανή ικανοποίηση εδιάβασα τον βαρυσήμαντο άρθρο του  κ. Μανούσου Δασκαλάκη  στην έγκριτο και πολυαναγνώσιμη εφημερίδα Χανίων «ΑΓΩΝΑΣ της ΚΡΗΤΗΣ» της 31ης Δεκεμβρίου 2013- σελις 3, για το ατόπημα (εξ αμελείας ή εκ προθέσεως – δεν μπορώ να το πιστέψω) του Δήμου Χανίων για την ονοματοδοσία δρόμου (όχι σοκακιού όπως είχε γράψει – προβλέψει η αείμνηστη Κατίνα  Χρυσουλάκη – Πάτερου παλαιότερα, σε τοπική εφημερίδα των Χανίων) στον μεγάτιμο ήρωα και ευεργέτη ΟΛΗΣ της Κρήτης, αλλά και ΟΛΗΣ της τότε υπόδουλης στον τύραννο – κατακτητή Τούρκο και την παρέα του.   Γι’ αυτήν την ονοματοδοσία, ο γράφων είχε εισηγηθεί,  αλλά και συναποστείλλει πλήθος ιστορικών στοιχείων, που έδειχναν και αποδείκνυαν την Ηράκλεια – Τιτάνια προσφορά με αγώνες, θυσίες και δωρεές στην γενέτειρα του κυρίως Ίμβρος Σφακίων αλλά και όλη την Κρήτη και την τότε υπόδουλη Ελλάδα (των δούλων Ελληνικών επαρχιών), της Θράκης , της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Κρήτης, της Σάμου , των Ψαρών, της Μυτιλήνης, της Χίου , της Ρόδου, της Κύπρου κλπ – αλυσοδεμένων χέρας και πόδας όπως ο ίδιος ο Γεώργιος Ξενουδάκης μας πληροφορεί στο βιβλίο των λόγων του στην Βουλή των Ελλήνων , το 1885, σελις 13).

Βεβαίως δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτή η ασέβεια του Δήμου Χανίων έγινε εσκεμμένα , διότι τόσον ο προηγούμενος Δήμαρχος Χανίων (κ. Βιρβιδάκης Κυριάκος), όσον και ο νυν δήμαρχος Χανίων, κ. Σκουλάκης Εμμανουήλ), έχουν άμεση και συγγενική σχέση με την γενέτειρα του προαναφερόμενου ήρωα και ευεργέτη μας, ως γόνοι οικογενειών της Ίμβρου Σφακίων.

Ας μου επιτραπεί να νομίζω ότι αυτό έγινε εξ αμελείας και εξ έλλειψης γνώσεως της ιστορίας των Σφακίων και του ήρωα μας, Γεώργιου Ξενουδάκη.

Βέβαιον είναι επίσης ότι ο Γεώργιος Ξενουδάκης – πρώτος Κρής Βουλευτής (το 1846 μετ’ απόσταση της Ευνοσυνελεύσεως του 1843, και αιρετός Βουλευτής των μεταναστών  – ξεριζωμένων – Σφακιανών του Δήμου Αδάμαντα Μήλου, τον οποίο Δήμο Αδάμαντα και Μινώας Ναυπλίας, ο ίδιος ο Γ. Ξενουδάκης είχε φροντίσει να ιδρυθούν και να δύνανται, έτσι να εκλεγούν ίδιον βουλευτή , να εκπροσωπεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τόσον  αυτούς, όσον και όλους τους ευρισκομένους σε δουλεία Κρήτες.

Δεν υπήρξε όμως ασέβεια και αδικία προς των εν λόγω ήρωα μας Γ. Ξενουδάκη, από τον Δήμο Χανίων αλλά και κυρίως από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, που εδρεύει στο Ηράκλειο, αν και από πολλών μηνών τους είχα υποβάλει τα ανάλογα ιστορικά στοιχεία και τους  είχα παρακαλέσει, ότι εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων των 100 χρόνων από της Ένωσης της Κρήτης με τον Εθνικό κορμό (την Ελλάδα μας) να μην  παραλείψουν να αναφερθούν και στους αγώνες και την προσφορά του Γεωργίου Ξενουδάκη για το ΚΡΗΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, δηλαδή την απελευθέρωση της Κρήτης και την Ένωση της με την μητέρα Ελλάδα όραμα και σκοπό ζωής του Γεωργίου Ξενουδάκη, πριν γεννηθούν ακόμη οι  υπέρμετρα και υπερβολικά τιμώμενοι ωσαν να ήσαν αυτοί και μόνον που αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια, αλλά και προσωπικές και οικογενειακές ακόμη θυσίες για την λευτεριά της Κρήτης και όλης της υπόδουλης Ελλάδας.

Η διαφορά όλων ημών και εκείνων, εστιάζεται στην μεγαλοσύνη και Σφακιανή λεβεντιά του σχολιαζόμενου ήρωα (Γ.Ξ.) όταν είχε επισκεφτεί τα χαλάσματα του σπιτιού του ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, στην Ανώπολη Σφακίων, όπου ως γνωστόν (βιβλίο του σελίς 44) επισκεπτόμενος έσπευσε να πλησιάσει το ερειπωμένο μέγαρον του πρώτου αποστόλου της εξεγέρσεως της δούλης Ελλάδος Δασκαλογιάννη. Εγονάτησε ενώπιον του, επροσκύνησε και εφίλησε τους ενθεν και ένθεν ερριμμένους ιερούς λίθους. Το περιφανές τούτο ερείποιν, είπον, είναι αγιώτερον και οσιότερον των ανακτόρων, εν οις ενοικούσι βασιλείς και αυτοκράτορες, διότι εκ του οίκου τούτου εξήλθεν η πρώτη κλαγγή της ελευθερίας των λαών…

Αυτή κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος είναι η διαφορά νοοτροπίας του ενός από τον άλλο.

Ο Γ. Ξενουδάκης έδωσε ότι πολυτιμότερο είχε: τον ανασκολοπισθέντα πατέρα του, την ηρωίδα μητέρα του και στην συνέχεια έθεσε τον εαυτό του και τον βίο του , στην διάθεση της πατρίδας του, τα Σφακιά της Κρήτης και ΟΛΗΣ της υπόδουλης Ελλάδας και στο τέλος είπε:

ΚΡΗΤΗ ΤΙ ΗΜΑΡΤΟΝ ΣΥΓΓΝΩΘΙ

Αυτόν το ανεπανάληπτο και μεγάτιμο ήρωα η πολιτεία τώρα και δύο (2) αιώνες περίπου τον έχει στα αζήτητα (όπως μας έγραψε ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ – Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης – Χανιά) ενώ τους άλλους (τα δικά μας παιδιά όπως λέγεται σήμερα από τους εθνοπατέρες μας) τους  αποθεώνομε με τις : άνοστες γιορτινές φιέστες και δεν δίδεται σημασία σε ευεργέτες του τόπου μας , που  τον στήριξαν σε δύσκολους καιρούς, τότε που χρειαζόταν ανδρειωμένους να δώσουν την ψυχή τους  για προκοπή του τόπου, όπως, πολύ σωστά γράφει στο προαναφερόμενο άρθρο του, ο έγκριτος κ. Μανούσος Δασκαλάκης – Χανιά και καταλήγει στο άρθρο του : ΚΡΙΜΑ!

Μας λένε συχνά οι ταγοί μας: Ο κρίνων κρίνεται και ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Λόγια, λόγια άνευ αντικρίσματος.

 Νίκος Γ. Νταμπακάκης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ιστορικός ερευνητής της ζωής και του έργου του Γ. Ξενουδάκη

 

Από Σταύρο Καυκαλά (20-12-2013)

Προς

Την Επιτροπή Ονοματοδοσίας

Δήμου Χανίων

Έμαθα πριν από δύο περίπου μήνες ότι δώσατε το όνομα του Γεωργίου Ξενουδάκη μεγάλου αγωνιστή της ελευθερίας και Ένωσης της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα σε πάροδο της οδού Μπολιώτη.

Η απόφασή σας αυτή προ μηνός από άγνοια της ιστορίας και της προσωπικότητας ενός ανθρώπου που ανάλωσε όλη του τη ζωή αγωνιζόμενος με την πένα και τον λόγο, προπομπός, της Ένωσης της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα, ενός μεγάλου ευεργέτη των Σφακίων, όπου έχτισε με δικά του χρήματα 13 σχολεία από τον Βατουδιάρη μέχρι τη Γαύδο, αφήνοντας όλη του την περιουσία για την παιδεία των Σφακίων από την οποία (μερίσματα των μετοχών  του στην Εθνική Τράπεζα) πληρώνονταν και οι δάσκαλοι αυτών των σχολείων για πολλές δεκαετίες, αλλά και στις μέρες μας το Κληροδότημα Ξενουδάκη αποτελεί ένα σοβαρό βοήθημα για τα παιδιά των Σφακίων με οικονομική ενίσχυση φοιτητών, φροντιστήρια, μαθήματα Η.Υ. κ.λ.π. αποτελεί όχι μόνο ύβρη στην μνήμη του Γεώργιου Ξενουδάκη, αλλά και προσβολή για όλους εμάς τους Σφακιανούς.

Για ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτω δύο μικρά βιβλία, ένα που αναφέρεται στην ιστορία της δύσκολης ζωής του 1816-1888, και ένα με τους λόγους που εκφωνούσε στη Βουλή των Ελλήνων, αγωνιζόμενος να πείσει τους τότε κυβερνήτες να βοηθήσουν για την απελευθέρωση της Κρήτης και την Ένωση της με την ελεύθερη Ελλάδα. Τα βιβλία αυτά τα έχουμε δώσει και παλαιότερα στο Δήμο Χανίων, γιατί το αίτημα είναι παλιό, αλλά θα παράπεσαν κάΠου, και ότι θα σας τα στείλουμε άλλη μια φορά, για μας δεν είναι κόστος. Σε κουβέντα που έκανα παλαιότερα όταν ήμουν αντιδήμαρχος Σφακίων μου έλεγαν ότι θα έδιναν το όνομα Γεώργιος Ξενουδάκης σε ένα από  τους νέους δρόμους που θα άνοιγαν για να μην δοθεί ένα τόσο μεγάλο όνομα σε μικρή οδό. Τελικά δόθηκε σε πάροδο αν και νέοι φαρδύ δρόμοι ανοίχτηκαν.

Η επιστολή μου αυτή κοινοποιείται και στον Δήμαρχο και φίλο Μανώλη Σκουλάκη με την ελπίδα ότι με την ενημέρωση που θα έχει από τη σύζυγό του Πόπη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ίμβρο Σφακίων που είχε γεννηθεί και ο Γεώργιος Ξενουδάκης , θα παρέμβει για να διορθωθεί το λάθος και να δοθεί το όνομα Γεώργιος Ξενουδάκης σε δρόμο πλατύ και μεγάλο όπως του αξίζει και όχι σε πάροδο.

Ευχαριστώ για την κατανόησή σας και εύχομαι καλές γιορτές σε όλους σας.

Σταύρος Εμμ. Καυκαλάς

Πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Ασκύφου και Αντιδήμαρχος Σφακίων

 Υστερόγραφο:

Με τον Δήμαρχο κ. Σκουλάκη προσπάθησα μερικές φορές (έξι φορές τα τρία χρόνια που είναι Δήμαρχος) να έρθω σε επαφή μαζί του και να κουβεντιάσουμε αυτό και άλλα θέματα πριν παρθεί αυτή η απόφαση αλλά  λόγω φόρτου εργασίας δεν μπόρεσε να βρει χρόνο να μιλήσουμε. Τον καταλαβαίνω γιατί εγώ ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1975 και ξέρω ότι οι Δήμαρχοι όπως και οι Κοινοτάρχες παλαιότερα ακούνε τους πολίτες, σε αντίθεση με τους Βουλευτές που μιλάνε και ακούνε οι πολίτες.

Φαντάζομε λοιπόν ότι θα του παίρνει πολύ χρόνο η κουβέντα με τους δημότες του. Εγώ είμαι δημότης Σφακίων, στα Σφακιά ψηφίζω και το Δήμαρχο Σφακίων τον συναντώ και κουβεντιάζουμε όποτε θέλω και ότι ώρα θέλω. Για τους ομιλητές που συμφωνούν κάθε χρόνο στην επέτειο της Ένωσης τυποποιημένα λογύδρια κονσέρβα με τα ίδια και τα ίδια χωρίς ποτέ να αναφερθεί το όνομα του προπομπού του αγώνα για την απελευθέρωση της Κρήτης και της Ένωσης της με την μητέρα Ελλάδα, δεν θα εκφράσω ούτε εγώ ούτε φαντάζομε κανένας Σφακιανός κανένα παράπονο.

Ευχαριστώ και πάλι και καλές γιορτές σε όλους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ