Μένουν στα νοσοκομεία αρνούμενοι να πάρουν εξιτήριο γιατί δεν έχουν… πού να μείνουν, ή αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και προτιμούν τη… νοσοκομειακή θαλπωρή… Στην Κρήτη, αλλά ακόμα περισσότερο στο “χάος” των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, παρατηρείται πλέον και αυτό το λυπηρό φαινόμενο, που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους εμπλεκόμενους φορείς. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, κάνει λόγο, μάλιστα, μόνο για την κορυφή του παγόβουνου ενός κράτους που έχει εγκαταλείψει τον λαό κυριολεκτικά στην τύχη του!
Όπως αποκαλύπτει στο neakriti.gr ο Δημήτρης Βρύσαλης, υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις – και στα νοσοκομεία του νησιού μας – με ασθενείς να αρνούνται να τα εγκαταλείψουν μετά τη θεραπεία τους ή για άλλους κοινωνικούς λόγους.
«Η παραμονή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία (όταν δε χρειάζεται ή έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους), η παραμονή παιδιών σε παιδιατρικές κλινικές, κ.λπ., είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός κράτους που έχει καταστήσει τον λαό μας να αναζητά μέσω της ατομικής ευθύνης ή του εθελοντισμού λύση στα προβλήματα της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών παροχών, της στέγης και της φιλοξενίας», καταγγέλλει στο neakriti.gr ο Δημήτρης Βρύσαλης και επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες – όπως και ο ίδιος λέει – «στον 21ο αιώνα υπάρχουν άνθρωποι που παραμένουν στα νοσοκομεία για κοινωνικούς λόγους… Ή γιατί δεν υπάρχει τρόπος μεταφοράς στο σπίτι τους μετά από αποθεραπεία, ή παραμένουν παιδιά λόγω έλλειψης κρατικών δομών φιλοξενίας. Και θα πρέπει αυτό όχι μόνο να εξοργίζει τον λαό μας, αλλά να διεκδικεί όλα όσα του ανήκουν από το κράτος, που είναι πολύ απλόχερο στις παροχές για τους μεγάλους ομίλους και φειδωλό έως ανύπαρκτο για τις λαϊκές ανάγκες και τα προβλήματα που το ίδιο δημιουργεί», όπως συμπληρώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.
Μάλιστα, τονίζει ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ασθενών, τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, που πρέπει να μεταφερθούν στο σπίτι τους, μετά την αποθεραπεία τους, με ιδιωτικό ασθενοφόρο. «Το ΕΚΑΒ δεν αναλαμβάνει τέτοιες μεταφορές. Και οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το ιδιωτικό ασθενοφόρο. Το κόστος ανέρχεται από 50 έως και 200 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση και την περιοχή, εντός ή εκτός πόλης. Μένουν λοιπόν μέσα στο νοσοκομείο μέχρι να βρουν κάποια λύση»!
Καταλήγοντας, ο ίδιος αναφέρεται και σε μια παλιότερη περίπτωση. «Άστεγος είχε μείνει μέσα στο ΠΑΓΝΗ για δύο χρόνια μετά τη νοσηλεία του, γιατί αν έβγαινε δε θα είχε πού να μείνει»!..
Τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή καταγγελία στην οποία προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννάκος μίλησε στην εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία” του Open TV, αποκαλύπτοντας πως τουλάχιστον 100 άνθρωποι παραμένουν επί μήνες μέχρι σήμερα στα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν πού να πάνε, φέρνοντας ως παράδειγμα πέντε περιστατικά στο Νοσοκομείο “Αττικό”.
«Έχουμε ασθενή από τον Μάρτιο του 2022. Από τον Ιούνιο του 2022 οι γιατροί λένε να πάρει εξιτήριο κι ο ίδιος αρνείται. Τι να κάνουν; Να τον πετάξουν στον δρόμο; Φυσικά δεν μπορούμε να τους πετάξουμε στον δρόμο», τόνισε ο κ. Γιαννάκος, κάνοντας λόγο για άτομα με κοινωνικά προβλήματα, χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον.
«Όταν δεν έχουν ασφάλεια και χρήματα»
Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση για πολύ κόσμο που απευθύνεται στα δημόσια νοσοκομεία αλλά μετά «εγκλωβίζεται» και ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης.
«Πέρα από τους ανθρώπους εκείνους που αρνούνται να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο γιατί δεν έχουν πού να πάνε, υπάρχουν και οι άνθρωποι εκείνοι που είναι εντελώς ανασφάλιστοι. Κι ενώ όταν απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκουν ανταπόκριση, το μεγαλύτερο πρόβλημα αρχίζει από τη στιγμή εκείνη που θα πρέπει να συνεχίσουν για αποκατάσταση σε κάποιο ειδικό κέντρο. Εκεί πλέον μιλάμε για ιδιωτική περίθαλψη. Και όταν δεν υπάρχει κάποιο ασφαλιστικό ταμείο να τους καλύψει τα έξοδα, οι ίδιοι δεν μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους μετά το νοσοκομείο», λέει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Θεοδοσάκης.
Ο Κυριάκος Θεοδοσάκης συνεχίζει λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων πολιτών σαν τη δική μας να υπάρχουν άστεγοι, να υπάρχουν άνθρωποι που να μην μπορούν να νοσηλευτούν για ένα πρόβλημα υγείας τους και να μην υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για τους ανθρώπους που δεν έχουν ασφάλεια και χρήματα για να απευθυνθούν σε κάποιο νοσοκομείο ή σε ένα κέντρο αποκατάστασης όταν αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.
«Έχουν κάνει την υγεία εμπόρευμα»
«Όπως λειτουργεί σήμερα η οικονομία, έχουν κάνει την υγεία εμπόρευμα», σχολιάζει στο neakriti.gr το φαινόμενο αυτό το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και υπεύθυνος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Κατά της Ακρίβειας, Γιάννης Ξημεράκης. «Και όπως καταλαβαίνετε, οι άνθρωποι πια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις βασικότερες ανάγκες της καθημερινότητας. Τους κόβουν το ρεύμα. Τους κόβουν το νερό. Και αν αρρωστήσουν και χρειαστεί να νοσηλευτούν, είναι αναγκασμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αλλιώς δε θα μπορέσουν να γίνουν καλά. Με λίγα λόγια, το δικαίωμα στην αρρώστια δεν υπάρχει…».
Ο Γιάννης Ξημεράκης τονίζει ότι η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τα σωματεία-μέλη της βρίσκονται όσο περισσότερο μπορούν κοντά στους ανθρώπους αυτούς και προσπαθούν να τους βοηθήσουν με κάθε τρόπο, μέσα από την αλληλεγγύη και τη συστράτευση για κοινή δράση.
Ζουν σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου ξεχασμένοι…
Στο μεταξύ, δραματική είναι και η αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα του αριθμού των ανασφάλιστων ασθενών που καταλήγουν να κάνουν σπίτι τους τούς κρύους θαλάμους των νοσοκομείων. Οι “ξεχασμένοι” ασθενείς στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου αποτελούν “γροθιά στο στομάχι”, την ώρα που η Πολιτεία στο Ρέθυμνο δεν έχει καν μεριμνήσει να στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό το μοναδικό Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης που υπάρχει και το οποίο θα μπορούσε να ανακουφίσει τον πόνο ανήμπορων συνανθρώπων μας.
Ειδικότερα, ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Στέλλας Μαθιουδάκη είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα της “ΚΡΗΤΗ ΤV”. Το θέμα του αφορούσε ασθενείς που μένουν στα “αζήτητα” και είναι “αόρατοι”, ξεχασμένοι από ανθρώπους και Πολιτεία, επειδή στην κατά άλλα οργανωμένη χώρα μας δεν υπάρχει σύστημα μετανοσοκομειακής φροντίδας που θα επαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη τους.
Άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χρήματα και χωρίς έναν άνθρωπο να νοιαστεί για αυτούς, είναι ζωντανοί-νεκροί στους παγερούς θαλάμους του ιδρύματος.
Φαινόμενα άλλων εποχών… – «Η ακρίβεια έχει φέρει τον κόσμο σε απελπισία»
«Οι άστεγοι και οι άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια είναι φαινόμενα τα οποία επανέρχονται παρά τις μεγάλες δηλώσεις που κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη», καταγγέλλει στο neakriti.gr και ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης. «Και αν βλέπουμε στο Ηράκλειο τέτοιου είδους φαινόμενα, φανταστείτε τι γίνεται στην Αθήνα», όπως λέει ο συνδικαλιστής.
Όσο για το φαινόμενο των ανθρώπων εκείνων που δε θέλουν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο, ο Νεκτάριος Μωυσάκης λέει: «Αυτό δείχνει την απελπισία των ανθρώπων. Φανταστείτε τώρα τι γίνεται. Για να λέει ο άνθρωπος “δε θέλω να φύγω γιατί δεν έχω πού να πάω”… για να θέλει να μείνει στη ζεστασιά και την ασφάλεια του νοσοκομείου, να έχει και το δωρεάν φαγητό, καταλαβαίνουμε όλοι την κατάστασή του…».
Όπως σχολιάζει παρακάτω, «το κόστος της ζωής και η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης έχουν φέρει τον κόσμο σε απελπιστική κατάσταση. Δυστυχώς… Και την ίδια ώρα, ακούμε τους υπουργούς να βγαίνουν και να παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση… Για μια ακόμη φορά, βλέπουμε ότι οι πολιτικοί είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας… Ας έρθουν να δουν και στον τόπο μας τους ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια και να σταματήσουν να κάνουν αυτές τις δηλώσεις, τύπου Γεωργιάδη, που βγαίνει και χαμογελάει και λέει… “πάμε καλά”… Γενικότερα βλέπετε και μέσα στη Βουλή… Οι συζητήσεις που γίνονται είναι χαμηλού επιπέδου… Εμείς ζούμε την καθημερινότητα του κόσμου και βλέπουμε ότι είναι πολύ σκληρή»…
Απρόσμενη τροπή πήρε η προσπάθεια μιας 66χρονης γυναίκας από την Κίσσαμο να βοηθήσει ένα ζευγάρι…
«Τρεις εβδομάδες χωρίς κινητό» αυτό κλήθηκαν να κάνουν μια ομάδα από έφηβους μαθητές στη Μεγάλη…
Αναστάτωση επικρατεί στη Σούδα, μετά τη βεβήλωση τάφων στο κοιμητήριο της περιοχής, όπως έγινε γνωστό…
Της Στέλλας Αλφιέρη * Ο Σημίτης ήταν γνωστός ως ο πιο νεοφιλελεύθερος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ,…
Την επιδημιολογική εικόνα της αθηροσκλήρωσης στην Ελλάδα αποτυπώνει πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Επιπολασμός και παράγοντες…
Της Κατερίνας Μποτζάκη «COPELI» είναι η φιλανθρωπική οργάνωση που δημιούργησε ο Ηρακλειώτης Γιάννης Σλήμαν για να βοηθήσει…
This website uses cookies.