Με επιτυχία και με πολλούς Χανιώτες να συμμετέχουν πραγματοποιήθηκε το 2ο φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών στα Χανιά. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης σε συνεργασία με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, το CAID και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών με ταινίες από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας CNRS της Γαλλίας.
Τα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν είχαν παρουσιαστεί και στο 7ο διεθνές επιστημονικό φεστιβάλ της Αθήνας το 2013 και περιστρεφόταν γύρω από τα θέματα: «Αστρονομία – Διάστημα».
Όπως μας είπε ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΑΚ κ. Μιχάλης Τερεζάκης: «επιθυμούμε να μεταδώσουμε την εξειδικευμένη επιστήμη της αστρονομίας με τρόπο απλό, εκλαϊκευμένο. Είμαστε ερασιτέχνες αστρονόμοι και θέλουμε να μεταδώσουμε την αγάπη μας και στο ευρύ κοινό».
Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης που είχε και την κύρια ευθύνη της διοργάνωσης του φεστιβάλ, είναι ένας μη-κερδοσκοπικός πολιτιστικός και επιστημονικός σύλλογος, που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2007 από ερασιτέχνες αστρονόμους που αγαπούσαν την αστρονομία , έχει πλέον πάνω από 100 μέλη σε ολόκληρη την Κρήτη, (και όχι μόνο) ενώ η έδρα του βρίσκεται στα Χανιά.
Tο CNRS απ’ όπου αντλήθηκε και το υλικό, είναι ένα διεθνούς κύρους ινστιτούτο που ιδρύθηκε το 1939 από το Γαλλικό κράτος, απασχολεί 33.600 ανθρώπους και είχε προϋπολογισμό για το 2013 περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ερευνά στα πεδία της βιολογίας, της χημείας, της οικολογίας και του περιβάλλοντος, καθώς και στους τομείς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστήμών, στη Μηχανική και στα Μαθηματικά, στην Πυρηνική και σωματιδιακή φυσική και στον τομέα της Αστρονομίας. Το CNRS Images είναι το εξειδικευμένο τμήμα παραγωγής ντοκιμαντέρ και συλλογής φωτογραφικό υλικό για όλους τους επιστημονικούς τομείς του κέντρου, και από εκεί συγκεντρώθηκαν και τα ντοκιμαντέρ για το φεστιβάλ.
Ο ΣΦΑΚ όμως δεν ασχολείται μόνο με τη διοργάνωση του συγκεκριμένου φεστιβάλ. Όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος του: «Διοργανώνουμε αστροπαρατηρήσεις, αστροεξορμήσεις, αστροκάμπινγκ, πραγματοποιούμε εκπαιδευτικές συναντήσεις στα σχολεία».
Μάλιστα, μέσα στο Ιούνη, ο ΣΦΑΚ θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ p_public ενώ ήδη έχει προαναγγελθεί αστροπάρτι (!) για τις 10 Ιουνίου στο Κάστρο Άπτερα και για τις 21 Ιουνίου για το θερινό ηλιοστάσιο παρατήρηση του Ήλιου στο παλιό λιμάνι. Ο Σύλλογος είναι δραστήριος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
«Η αστρονομία είναι εντυπωσιακή», είπε ο Μιχάλης Τερεζάκης. «Βλέποντας πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν συνειδητοποιούμε πόσο μικρά είναι τα προβλήματά μας, τελικά».
Να σημειώσουμε τέλος, ότι πέρα από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου (www.sfak.org), για όσους κοιτούν πάνω προς τα άστρα και θέλουν να εμβαθύνουν ή να θέσουν ερωτήματα που τους απασχολούν, υπάρχει και ένας πολύ ενεργός λογαριασμός στο facebook όπου μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες για αστρονομικά φαινόμενα, να επικοινωνούν και να συζητήσουν με ανθρώπους, ερασιτέχνες της αστρονομίας, άνθρωποι που είναι δραστήριοι μέσα στον Σύλλογο, και οι οποίοι ίσως μπορούν να δώσουν απαντήσεις. Μπορείτε να τον επισκεφθείτε εδώ: www.facebook.com/groups/sfakorg/