Οένας εμφανίστηκε ως «δημόσιος υπάλληλος» και την άλλη ημέρα ως «φοιτητής γαλλικής φιλολογίας». Ο άλλος έψαχνε κυλικείο για να αγοράσει νερό αλλά τελικά έβαλε νερό από την τσάντα του. Οι δύο αυτές φιγούρες που θα προκαλούσαν γέλιο εάν δεν εντοπίζονταν μέσα στο δοκιμαζόμενο τους τελευταίους μήνες από την αστυνομική βία και τις ταραχές ΑΠΘ.
«Η ακαδημαϊκή ζωή αναπτύσσεται υπό την παρακολούθηση της Αστυνομίας», λέει στο tvxs.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο, Ιφιγένεια Καμτσίδου και τονίζει ότι η μη σύλληψη των ατόμων που γκρέμισαν τμήμα της υπό ανέγερση βιβλιοθήκης γεννά σοβαρά ερωτήματα.
Οι μεσήλικες που έκαναν ερωτήσεις
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ κατήγγειλε «συνεχή παρουσία ασφαλιτών και ‘πληροφοριοδοτών’» σε συνδικαλιστικές συναντήσεις και κινητοποιήσεις. Ο ΕΣΔΕΠ αναφέρει ότι την προηγούμενη εβδομάδα ασφαλίτες σε «διατεταγμένη υπηρεσία επιχείρησαν με φαιδρά προσχήματα να παρεισφρήσουν σε συνάντηση συνδικαλιστικής συλλογικότητας μελών ΔΕΠ, καθώς και σε φοιτητική καλλιτεχνική ομάδα, στον χώρο του πανεπιστημίου».
Η καταγγελία αυτή έρχεται σε συνέχεια του επεισοδίου με τον άγνωστο άνδρα που προκάλεσε τα ΜΑΤ στις 10 Μαΐου πριν εκείνα επιτεθούν στους συγκεντρωμένους φοιτητές. Υπενθυμίζεται ότι ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε στη Βουλή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τοποθετηθεί σχετικά, κάνοντας λόγο για «δράση ενός κυρίου – μπροστινού των δυνάμεων των ΜΑΤ που πρώτα τις προκαλεί δήθεν και μετά “περιθάλπεται” απ’ αυτές και φυγαδεύεται ανενόχλητος».
Από το ρεπορτάζ του tvxs.gr προκύπτει ότι τη Δευτέρα 16 Μαΐου αργά το απόγευμα, μια συντροφιά καθηγητών από διάφορες σχολές του ΑΠΘ, γνωστών για τις θέσεις τους υπέρ του δημόσιου, ελεύθερου, κοινωνικού και δωρεάν πανεπιστημίου, συζητούσαν στον υπαίθριο χώρο μεταξύ της Φιλοσοφικής σχολής και του κτιρίου Διοίκησης.
Σε αυτό το σκηνικό εμφανίστηκε ένας άνδρας με σακίδιο, γύρω στα 45 και προσπαθεί να συμμετέχει στην ομήγυρη. Ισχυρίζεται πως είναι δημόσιος υπάλληλος και παλιός φοιτητής του ΑΠΘ. Ωστόσο παρευρισκόμενος καθηγητής τον αναγνώρισε καθώς ήταν παλιός του φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών, στο οποίο είχε μπει με κατατακτήριες εξετάσεις ως εν ενεργεία αστυνομικός. Κατόπιν αυτού του ζητήθηκε να απομακρυνθεί και όντως αποχώρησε από τα σκαλιά μεταξύ κτιρίου Διοίκησης και Θεολογικής σχολής.
Λίγα λεπτά αργότερα, έχοντας ανεβεί τα ίδια με τον προηγούμενο σκαλιά, εμφανίζεται ένας άλλος άνδρας, κάπως μεγαλύτερης ηλικίας. Κάθεται σχετικά μακριά από τη συντροφιά των καθηγητών αλλά προσπαθεί να πιάσει κουβέντα με κάποιες φοιτήτριες που βρίσκονταν παραδίπλα.
Μία καθηγήτρια της συντροφιάς τον πλησιάζει και τον ρωτάει τι γυρεύει. Απαντά ότι ψάχνει κάποιο κυλικείο για να αγοράσει νερό. Η καθηγήτρια του λέει ότι δεν υπάρχει ανοιχτό κυλικείο και επιστρέφει στην ομήγυρη. Ο άνδρας συνεχίζει την προσπάθεια επικοινωνίας με τις φοιτήτριες, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι περιμένει την κόρη του που είναι φοιτήτρια γερμανικής φιλολογίας. Μετά από λίγο, ανοίγει ένα τσαντάκι, βγάζει ένα…μπουκάλι νερό και αποχωρεί.
Την Πέμπτη 19 Μαΐου, κατά της διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Πρυτανείας, εμφανίζεται εκ νέου ο πρώτος άνδρας, που είχε δηλώσει «δημόσιος υπάλληλος». Ξεκίνησε να ρωτά επίμονα τί συμβαίνει ενώ αυτή τη φορά δήλωσε φοιτητής γαλλικής φιλολογίας. Του επισημάνθηκε και πάλι πως είναι αστυνομικός και έφυγε βιαστικά. Πηγή μετέφερε στο tvxs.gr ότι αφού έκανε έναν κύκλο, κατέβηκε τα σκαλιά μεταξύ κτιρίου Διοίκησης και Θεολογικής σχολής και μπήκε στην αίθουσα τελετών.
Υπό το βλέμμα της Αστυνομίας
«Έχει διαταραχθεί η ακαδημαϊκή ειρήνη. Εδώ και πέντε μήνες υπάρχει σταθερή παρουσία αστυνομικών, δυνάμεων των ΜΑΤ και προσωπικού της Ασφάλειας μέσα στο ΑΠΘ. Η ακαδημαϊκή ζωή αναπτύσσεται υπό την παρακολούθηση της Αστυνομίας», λέει στο tvxs.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου.
«Πρόκειται για μια κατάσταση που δημιουργεί εντάσεις, εντάσεις που οδηγούν και σε αιματηρά επεισόδια σαν κι αυτό της Πέμπτης», συμπληρώνει η καθηγήτρια, αναφερόμενη στα σοβαρά επεισόδια που κατέληξαν στον σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή.
«Οι πρυτανικές αρχές δείχνουν να αδιαφορούν για την προστασία του αυτοδιοίκητου καθώς έχουν αφήσει τη διαχείριση ενός τμήματος του campus στην Αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης», τονίζει η κα. Καμτσίδου.
Όσο για την υπό κατασκευή βιβιλιοθήκη, μέρος της οποίας κατέστρεψαν άγνωστοι, η καθηγήτρια σημειώνει: «Η κατασκευή της βιβλιοθήκης στη Σχολή Θετικών Επιστημών δεν προχωρά. Τα άτομα που ευθύνονται για τις ζημιές, που γκρέμισαν με βαριοπούλες ένα μέρος του, θα μπορούσαν και όφειλαν να έχουν απομονωθεί. Το γεγονός ότι αυτό δεν έχει συμβεί γεννά σοβαρά ερωτήματα».