18.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Ασφυξία στο ΠΑΓΝΗ: Καταγγελίες για σοβαρή υποστελέχωση – Κίνδυνοι για ασθενείς και εργαζομένους

Ημερομηνία:

Το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) αναδεικνύει, με ανακοίνωσή του, τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η υποστελέχωση σε κρίσιμες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου. Όπως τονίζεται, οι ελλείψεις προσωπικού επιβαρύνουν την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, την ασφάλεια των ασθενών και την υγεία των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το Σωματείο, στον ήδη ανεπαρκή οργανισμό του νοσοκομείου, που χρονολογείται από το 2012, παραμένουν κενές 350 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ενώ οι ανάγκες έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Μεταξύ άλλων, οι κενές θέσεις περιλαμβάνουν:

  • 85 νοσηλευτές
  • 120 βοηθούς νοσηλευτών
  • 30 μαίες
  • 14 επισκέπτες υγείας
  • 51 τραυματιοφορείς
  • 35 βοηθούς θαλάμου

Η ανακοίνωση περιγράφει χαρακτηριστικά παραδείγματα τμημάτων που πλήττονται από την υποστελέχωση:

  • Πνευμονολογική Κλινική: Από 11 νοσηλευτές και 6 βοηθούς νοσηλευτών πριν από ένα χρόνο, σήμερα έχουν απομείνει 8 νοσηλευτές και 6 βοηθοί.
  • Παθολογική Ογκολογική Κλινική: Με μόλις 7 μόνιμους νοσηλευτές και πρόσφατες παραιτήσεις, η κλινική λειτουργεί υπό σοβαρές ελλείψεις.
  • Ημερήσιο Τμήμα Χημειοθεραπείας: Το προσωπικό έχει μειωθεί σε μόλις 3 νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η λειτουργία του τμήματος.
  • Μονάδα Νεογνών: Η μείωση του προσωπικού έχει φέρει τη μονάδα στα όριά της, παρά την αυξημένη ζήτηση.
  • ΜΕΘ: Παρά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για την ανάπτυξή της, η ΜΕΘ λειτουργεί με ανεπαρκές προσωπικό, ενώ οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την αναλογία νοσηλευτή προς ασθενή δεν τηρούνται.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για εξουθένωση λόγω των συνεχών μετακινήσεων, της υπερεργασίας και των εξαντλητικών βαρδιών. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι απογεύματα και νύχτες ένας μόνο μεταφορέας καλύπτει έως και 10 κλινικές. Παράλληλα, στο τομέα της καθαριότητας, οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε βάρδιες όπου μία καθαρίστρια καλύπτει ολόκληρα κτίρια.

Το Σωματείο ζητά:

  • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού.
  • Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις.
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου.

Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου και παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με άλλα σωματεία υγείας.

«Η συνέχιση αυτής της κατάστασης οδηγεί στην εξουθένωση των εργαζομένων και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πιο αναλυτικά το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Για ακόμη μία φορά, ως Σωματείο Εργαζομένων, αναδεικνύουμε τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΠΑΓΝΗ, τα οποία οφείλονται στη μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Σύμφωνα με τον ήδη ανεπαρκή οργανισμό του νοσοκομείου, παραμένουν κενές 350 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού. Ενδεικτικά, αυτές περιλαμβάνουν: 85 θέσεις νοσηλευτών, 120 θέσεις βοηθών νοσηλευτών, 30 θέσεις μαιών, 14 θέσεις επισκεπτών υγείας, 51 θέσεις τραυματιοφορέων και 35 θέσεις βοηθών θαλάμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός χρονολογείται από το 2012, μία εποχή κατά την οποία το νοσοκομείο είχε διαφορετική ανάπτυξη και δραστηριότητες.

Η έλλειψη προσωπικού, σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό ασθενών, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας, στο άνοιγμα των συγχωνευμένων κλινικών (καρδιοχειρουργική, αγγειοχειρουργική, θωρακοχειρουργική, ΩΡΛ, οφθαλμολογική).

Παράλληλα, η υγεία των εργαζομένων επιβαρύνεται εξαιτίας της χρόνιας καταπόνησης, της εντατικοποίησης και των συνεχών βαρδιών. Οι συνεχείς μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ κλινικών, η ύπαρξη μόνο μίας καθαρίστριας για ολόκληρο το απόγευμα (σε κτήριο με 8-10 κλινικές) και ενός μεταφορέα που εξυπηρετεί 2-3 κλινικές, έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

  • Πνευμονολογική Κλινική:Πριν από έναν χρόνο απασχολούσε 11 νοσηλευτές και 6 βοηθούς νοσηλευτών, ενώ σήμερα έχει μόλις 8 νοσηλευτές και 6 βοηθούς. Η κλινική αυτή περιθάλπει ασθενείς που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας, όπως όσους βρίσκονται σε μηχανικό αερισμό.
  • Παθολογική Ογκολογική Κλινική:Διαθέτει 7 μόνιμους νοσηλευτές, 2 επικουρικούς και 1 σε παράταση ειδικότητας (χωρίς σχετική εξειδίκευση), καθώς και 2 μόνιμους και 4 συμβασιούχους βοηθούς νοσηλευτών. Παράλληλα, πρόσφατα σημειώθηκαν περισσότερες από 3 παραιτήσεις ή αποσπάσεις νοσηλευτών.
  • Ημερήσιο Τμήμα Χημειοθεραπείας:Παρά την καθημερινή προσέλευση δεκάδων ασθενών, το προσωπικό μειώθηκε κατά 3 άτομα, με αποτέλεσμα το τμήμα να λειτουργεί με 3 μόνο νοσηλευτές και να κινδυνεύει η συγχώνευσή του, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση ογκολογικών περιστατικών.
  • Νευρολογική Κλινική:Μετά από 2 παραιτήσεις και μία μακροχρόνια αναρρωτική άδεια, η δύναμη του προσωπικού έχει περιοριστεί σε 6 μόνιμους και 6 ΔΕ νοσηλευτές (εκ των οποίων 2 είναι συμβασιούχοι). Στις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες, μόνο ένας ΤΕ και ένας ΔΕ νοσηλευτής φροντίζουν περίπου 30 ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων έχουν κινητικά προβλήματα και αυξημένες ανάγκες φροντίδας. Παράλληλα, η τετράκλινη Μονάδα Εγκεφαλικών, που φιλοξενεί σοβαρά περιστατικά, καλύπτεται από το ίδιο ανεπαρκές προσωπικό.
  • Μονάδα Νεογνών:Ο αριθμός των μαιών μειώθηκε από 15 σε 13, ενώ των νοσηλευτριών από 5 σε 3, την ώρα που οι ανάγκες της μονάδας και του γαλακτοκομείου είναι αυξημένες.
  • Καθαριότητα: Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας. Οι καθαρίστριες δουλεύουν εξαήμερο εξάωρο, ενώ απογεύματα και βράδια 1 καθαρίστρια καλύπτει ταυτόχρονα 8-9 τμήματα. Η ΜΕΠΚ δεν έχει κάθε μέρα καθαρίστρια. Οι μόνιμες καθαρίστριες είναι ελάχιστες.
  • Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες με αποτέλεσμα ήδη αρκετοί νεφροπαθείς να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Καλύπτει επίσης ασθενείς από όλη την Κρήτη που χρήζουν πλασμαφαίρεσης (γίνονται δύο τουλάχιστον πλασμαφαιρέσεις ανά βδομάδα σε χρόνιους ασθενείς και εκτάκτως σε οξέα περιστατικά, συνολικά περίπου 250 το χρόνο). Οι 12 νοσηλευτές της ΜΤΝ (συνήθως 1 ανά 3-4 ασθενείς) δεν επαρκούν. Ήδη τους οφείλονται περίπου 200 ρεπό. Μάλιστα, κάποιες φορές ένας νοσηλευτής υποχρεώνεται να καλύπτει τη ΜΕΘ, αφήνοντας τη ΜΤΝ με ένα νοσηλευτή λιγότερο.
  • ΜΕΘ:Παρά τις τυμπανοκρουσίες για το άνοιγμα της νέας ΜΕΘ, δεν προστέθηκαν επιπλέον νοσηλευτές, μεταφορείς, καθαρίστριες, φυσικοθεραπευτές, βοηθοί θαλάμου. Η λειτουργία της στηρίχθηκε σε ανακατανομή του ήδη υπάρχοντος προσωπικού. Ενώ τα κρεβάτια είχαν φτάσει τα 27 την περίοδο της πανδημίας, τώρα λειτουργούν 20 λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι αναλογίες νοσηλευτή ανά κλίνη, που ορίζονται σε 4 προς 1 από διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και από το ΚΕΣΥ, δεν εφαρμόζονται. Ένας μεταφορέας καλύπτει και τις δύο ΜΕΘ και δεν υπάρχει μόνιμος φυσικοθεραπευτής σε όλες τις βάρδιες.
  • Αναισθησιολογικό: λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν λειτουργούν συνήθως 2 χειρουργικά κρεβάτια. Παλαιότερα λειτουργούσαν και τα 10 κρεβάτια, σήμερα λειτουργούν 8. Το ιατρείο πόνου λειτουργεί 3 φορές την εβδομάδα με μεγάλες αναμονές. Για επεμβάσεις εγκεφαλικών αγγείων παρέχεται μόνο 1 χειρουργικό τραπέζι το μήνα. Για να λειτουργούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες και να καλύπτονται πλήρως και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του τμήματος, θα έπρεπε να υπηρετούν 20 αναισθησιολόγοι, ενώ σήμερα εργάζονται 15 αναισθησιολόγοι.
  • Παθολογική Κλινική:Η κλινική αυτή είναι συχνά εδώ και καιρό υπερπλήρης, εξαιτίας της ανεπάρκειας κλινών και της υπολειτουργίας άλλων παθολογικών κλινικών στην Κρήτη, με αποτέλεσμα ασθενείς της να νοσηλεύονται ακόμη και σε χειρουργικές κλινικές με σοβαρό κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
  • Ορθοπεδική Κλινική: οι διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες για τακτικές επεμβάσεις και τραύμα είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα στη λίστα να περιμένουν περίπου 300 ασθενείς. Συχνά περιμένουν κατάγματα ακόμη και 1 μήνα για να χειρουργηθούν και αναγκάζονται να καταφεύγουν είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στα απογευματινά χειρουργεία
  • Μαιευτική Κλινική:η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Έξι μαίες επιχειρούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Χρωστούνται άδειες του 2023 και οφείλονται ρεπό προηγούμενων ετών. Για πρώτη φορά στη Μονάδα Νεογνών μετακινήθηκαν νοσηλεύτριες από άλλα τμήματα καθώς δεν έφταναν.
  • Μεταφορείς: Οι εναπομείναντες μεταφορείς πλέον δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες, με αποτέλεσμα συνήθως απογεύματα και νύχτες στις εσωτερικές εφημερίες ένας μόνο μεταφορέας να καλύπτει όλο το νοσοκομείο (πλην ΜΕΘ). Εξαιτίας της υποστελέχωσης στους μεταφορείς οφείλονται πάνω από 2000 μέρες ρεπό και αδειών.
  • Στην Παιδοψυχιατρική Κλινική, η έλλειψη ψυχιάτρων ανηλίκων καλύφθηκε προσωρινά από δύο ψυχολόγους του νοσοκομείου, σύμφωνα με απόφαση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της Διοίκησης, γεγονός που αποτυπώθηκε στο πρόγραμμα εφημεριών της κλινικής.
  • Στα τμήματα της ημερήσιας νοσηλείαςκαι του ενδοσκοπικού οι νοσηλευτές που έχουν ειδικευτεί σε αυτά τα τμήματα, μετακινούνται σε βάρδιες είτε μόνο για 2 ώρες σε κλινικές όπως στη παθολογική κλινική, στην αιματολογική και στην πνευμονολογική.

Παρόμοιες ελλείψεις παρατηρούνται σε όλες τις κλινικές του ΠΑΓΝΗ, όπου 2 ή 3 νοσηλευτές ανά βάρδια αναλαμβάνουν 30 ή περισσότερους ασθενείς. Ενδεικτική της επικινδυνότητας είναι η συνύπαρξη ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργημένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς.

Ζητάμε άμεσα:

  • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις του προσωπικού.
  • Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ.
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.

Η συνέχιση αυτής της κατάστασης οδηγεί στην εξουθένωση των εργαζομένων και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Για όλα τα παραπάνω προχωράμε σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου και σε παράσταση διαμαρτυρίας με άλλα σωματεία υγείας στην 7η ΥΠΕ την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τροχαίο στα Χανιά: Ο οδηγός της Πόρσε θα δικαστεί για κακούργημα, σύμφωνα με το νέο νόμο

Το εγκληματικό τροχαίο στην Κρήτη που συγκλόνισε την κοινή...

Αντώνης Καργιώτης: Συγκλονιστική η κατάθεση γυναίκας που είδε όσα έγιναν στον καταπέλτη του πλοίου

Την αταραξία του πληρώματος μετά την πτώση του Αντώνη Καργιώτη από...

Μαραθώνιες απολογίες για υπόθεση κυκλώματος βρεφών στα Χανιά

Στα Δικαστήρια Χανίων εξελίσσεται η διαδικασία απολογιών για τον...

Συναντήσεις ΠΕΝΑΑ με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης και τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης...