Αυξάνονται οι “νεόπτωχοι” και στο Ρέθυμνο

Εορταστικό «πακέτο» αλληλεγγύης για τους ανθρώπους που τα βγάζουν δύσκολα πέρα ακόμη και με τα καθημερινά έξοδα διατροφής, ετοιμάζει ενόψει των γιορτών η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με τη στήριξη επιχειρηματιών και φορέων.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι συγκυριακή, μόνο δηλαδή για τις γιορτές, αλλά στόχος είναι να υπάρξει και συνέχεια γιατί οι ανάγκες ολοένα και αυξάνονται και η προσφορά και η αλληλεγγύη  δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις μέρες των γιορτών. Άλλωστε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου Μαρία Κάββαλου, όλοι, με την οικονομική κρίση, είμαστε εν δυνάμει οικονομικά αδύνατοι.
«Κάποια στιγμή όλοι μπορεί να βρεθούμε στην κατάσταση να μην μπορούμε να πληρώνουμε το ενοίκιό μας, να μην μπορούμε να καλύψουμε σε διατροφή τα μέλη της οικογένειάς μας. Άνθρωποι καθημερινά χάνουν τη δουλειά τους και ενώ έχουν συνηθίσει σε ένα άλλο τρόπο ζωής με δάνεια και κάρτες και είχαν ένα άλλο επίπεδο ζωής, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες. Έχουμε οικογένειες με τέτοια φαινόμενα, έχουμε δηλαδή μια νέα τάξη, τους νεόπτωχους, οι οποίοι μάλιστα ντρέπονται να πουν ότι έχουν ανάγκη», υπογραμμίζει.
Όπως σημειώνει η ίδια, η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή είχε την πρωτοβουλία να οργανώσει ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης που θα προσφέρει στους ανθρώπους αυτούς, «ώστε να τους δείξουμε ότι είμαστε κοντά τους».
Το Εργατικό Κέντρο, το Επιμελητήριο, ο Ερυθρός Σταυρός, ο Σύλλογος Εστίασης, ο Σύλλογο Ξενοδόχων, η Εκκλησία, συμμετέχουν στο δίκτυο και οι προσδοκίες είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 400 πακέτα με τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προσφερθεί στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Τα πακέτα αυτά θα μοιραστούν στους δήμους και στη συνέχεια οι δήμοι θα τα δώσουν στις οικογένειες που ξέρουν πως είναι σε δύσκολη κατάσταση. Άλλωστε και οι κοινωνικοί λειτουργοί στις κοινωνικές υπηρεσίες έχουν μια κατάσταση οικογενειών στις οποίες θα μοιραστούν τα είδη αυτά.

«Στόχος είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε μόνοι. Πρέπει να ενωθούμε γιατί σήμερα έχω ανάγκη εγώ, αύριο μπορεί να έχει ανάγκη ο διπλανός μου. Να βοηθά ο ένας τον άλλο, να μην διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός», υπογραμμίζει η κα Κάββαλου.
Η ίδια περιγράφει με πολύ μελανά χρώματα την κατάσταση στο Ρέθυμνο, μεταφέρει όμως ταυτόχρονα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, ότι με την προσφορά και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, υπάρχει διέξοδος.

«Είμαι από το 1983 στην υπηρεσία και φέτος βλέπω μια πρώτη φορά ανθρώπους να έρχονται και να λένε βοηθήστε μας δεν έχουμε να πληρώσουμε το ενοίκιο. Αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν χάσει τη δουλειά τους, που έχει τελειώσει το ταμείο ανεργίας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες.
Οι άστεγοι επίσης  έχουν αυξηθεί. Παλαιότερα ζούσαν σε σπηλιές στη Φορτέτσα και στον Τίμιο Σταυρό ή σε εγκαταλειμμένα σπίτια σε απόμερα σημεία. Τώρα έχουμε και το φαινόμενο οι άστεγοι να βρίσκονται ακόμη και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να το δουν σοβαρά οι φορείς για να το αντιμετωπίσουν και σίγουρα όχι εκ του προχείρου.
Και βέβαια πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, να μην μοιρολατρούμε. Ήδη οι άνθρωποι οργανώνονται και ένα παράδειγμα ελπιδοφόρο ότι στην πρόσφατη συνάντηση για το δίκτυο ανταλλαγής συμμετείχε τόσος κόσμος».

Είναι ήδη αρκετοί αυτοί που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΠΕΡ και αξίζει να σημειώσουμε πως όποιος επιχειρηματίας ή φορέας επιθυμεί να προσφέρει τρόφιμα ή άλλα είδη για το «πακέτο» μπορεί να απευθύνεται σήμερα και τη Δευτέρα στα τηλέφωνα 238313 40701-3, στην αντιπεριφέρεια.

Όλα τα είδη θα συγκεντρωθούν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στα Τρία Μοναστήρια και θα διανεμηθούν στους δήμους. Όσο περισσότερα είδη συγκεντρωθούν τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα πάρουν μια μικρή «ανάσα».

goodnet.gr-της Χαράς Βηλαρά

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σάλος στη Νέα Υόρκη: Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown συμμετείχε σε όργια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown της Νέας Υόρκης την περίοδο της πανδημίας και δεξί χέρι του τότε δημάρχου, Μπιλ ντε…

3 hours ago

Πως θα φρενάρουμε την άνοια από την οποία πάσχουν χιλιάδες Κρητικοί

Tο 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών πάσχει από άνοια, ενώ…

4 hours ago

Επιστολή: Παρανοήσεις και αποσιωπήσεις του κ. Λουκά Μπασιά για την Εθνική Αντίσταση στα Χανιά

Στα πλαίσια του διαλόγου γύρω από την ιστορία λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή: Ο…

4 hours ago

Αθώωση Παπαντωνίου: Το σκεπτικό και η θεία από τη Νιγηρια – Δηλώνει ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικοί του αγώνες

Τέλος σε ακόμα μια δικαστική έρευνα με πρωταγωνιστή υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να δωροδοκήθηκε για…

5 hours ago

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Ο πληθωρισμός, τα άπιαστα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής έχουν «λυγίσει» τους νέους, οι οποίο δυσκολεύονται…

5 hours ago

This website uses cookies.