Σημαντική αύξηση παρατηρείται στον προγραμματισμό για εμβολιασμό με την πρώτη δόση τις τελευταίες μέρες και μάλιστα διπλασιάστηκε σε μόλις δύο μέρες.
Πιο συγκεκριμένα, στις 2 Νοεμβρίου ο αριθμός των πρώτων ραντεβού που κλείστηκαν άγγιξε τις 19.000 ενώ διαδοχικά τις επόμενες ημέρες ο αριθμός εκτοξεύτηκε πάνω από τις 25.000 με τη χθεσινή ημέρα να καταγράφει σημαντική αύξηση φτάνοντας τον αριθμό των 29.872 πρώτων ραντεβού.
Τα διαθέσιμα στοιχεία τις τελευταίες ημέρες επιτρέπουν μικρή αισιοδοξία. Ενδεικτικά, την περασμένη Δευτέρα κλείστηκαν 15.000 ραντεβού πρώτης δόσης, την επόμενη ημέρα άλλα 20.000 ραντεβού και την Τετάρτη 27.000 ραντεβού.
Τις αντίστοιχες ημέρες της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας κλείνονταν περίπου 8.000 ραντεβού για πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ταυτόχρονα αξίζει να σημειωθεί πως από σήμερα, Παρασκευή, είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τα άτομα άνω των 18 ετών. Προϋπόθεση για τη χορήγησή της είναι να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου όσον αφορά τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Όπως έχουν διευκρινίσει οι ειδικοί, η αναμνηστική δόση μπορεί να χορηγηθεί έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό για όσους ακολούθησαν εμβολιαστικό σχήμα δύο δόσεων ανεξαρτήτως αν έλαβαν σκεύασμα Pfizer, Moderna, AstraZeneca, και δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό για όσους έλαβαν το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson&Johnson.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, η πλατφόρμα θα ανοίξει σήμερα για περίπου 525.000 πολίτες. Για τους περίπου 375.000 που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό σκεύασμα και έχει παρέλθει δίμηνο από τον εμβολιασμό τους, η αναμνηστική δόση θα μπορεί να είναι είτε με το ίδιο εμβόλιο Johnson&Johnson, είτε με εμβόλιο mRΝΑ, αρχικά Pfizer και τις αμέσως επόμενες ημέρες και με Moderna.
Όπως είχε εξηγήσει στην εβδομαδιαία ενημέρωση για την «Ελευθερία», ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, «η δυνατότητα εμβολιασμένων με Moderna, ως αναμνηστική δόση, χρειάζεται κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις στο σύστημα, για τις οποίες θα απαιτηθούν κάποιες ημέρες. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε πότε θα μπορεί να γίνεται αναμνηστική δόση με Moderna».
Περί τους 150.000 πολίτες ηλικίας 18 έως 49 χρόνων έχουν εμβολιαστεί με άλλα σκευάσματα δύο δόσεων και πληρούν το χρονικό διάστημα του εξαμήνου από την ολοκληρωμένη ανοσοποίησή τους ώστε να προγραμματίσουν την αναμνηστική δόση. Αυτή μπορεί να γίνει μόνο με εμβόλιο mRΝΑ.
Η αναγκαιότητα της αναμνηστικής δόσης
Η αναγκαιότητα της επαναληπτικής δόσης, είτε της τρίτης για όσους έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου είτε της δεύτερης για όσους έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο, υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χυμικής ανοσίας, αλλά και τη λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, με κυρίαρχη τη Δέλτα.
«Πλέον γνωρίζουμε ότι η ανοσία διαρκεί 6 μήνες ή και περισσότερους μήνες. Ωστόσο, η ανοσία από τα εμβόλια, όπως και εκείνη από τη νόσο, είναι υψηλή, αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Η ανοσία επηρεάζεται από την ηλικία, από υποκείμενα νοσήματα, από τις μεταλλάξεις» επισήμανε την περασμένη Δευτέρα κατά τη σχετική ενημέρωση η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Παραμένουν άγνωστοι, όπως είχε τονίσει, οι παράγοντες ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή για την ανοσία στα παιδιά, όμως έχουν εξαχθεί σημαντικά συμπεράσματα από μελέτες που εκπονήθηκαν σχετικά με την προστασία που προσφέρει η επαναληπτική δόση.
Αναφέρθηκε η καθηγήτρια σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Ισραήλ, για την «Αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του mRNA εμβολίου της Pfizer».
Σύμφωνα με τη μελέτη, έγινε ανάλυση στοιχείων από 728.321 άτομα άνω των 12 ετών στα οποία είχε χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2021. Αυτά τα άτομα τα οποία είχαν λάβει την τρίτη δόση συγκρίθηκαν με τα ίδια χαρακτηριστικά που είχαν, όταν έλαβαν τις δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πριν πέντε μήνες.
Τα ευρήματα ήταν τα εξής: Σε ποσοστό 93% τα άτομα που είχαν λάβει την τρίτη δόση, είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, σε ποσοστό 92% είχαν μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και σε 81% είχαν μικρότερο κίνδυνο για θάνατο.