Σε διάβημα προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα προχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση, ως αντίδραση στα όσα δήλωσε ο υπουργός Ευρώπης της βρετανικής κυβέρνησης, σερ Άλαν Ντάνκαν, αλλά και στις διευκρινιστικές τοποθετήσεις του βρετανικού ΥΠΕΞ.
Η Λευκωσία εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη από τη θέση του Λονδίνου, το οποίο επικαλούμενο τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, υποστήριξε πως διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση.
Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ έχει ετοιμασθεί επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, μια πρώτη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε πως η αρχική δήλωση του Ντάνκαν είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και δεν απηχεί την επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης, της πρωθυπουργού Τεράζα Μέι και του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ.
Τόνισε ακόμα πως θα πρέπει να γίνουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις και υπέδειξε δε πως η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμηε οφείλει να αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η αντίδραση της Λευκωσίας ήταν άμεση στα όσα διατυπώνονται τις τελευταίες ώρες από βρετανικής πλευράς. Η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν χαρακτηριστική για το βρετανό υπουργό Ευρώπης.
«Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο κ. Άλαν Ντάνκαν..» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη σημερινή δήλωσή του με την οποία χαρακτήριζε περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.
«Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό, διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες», είπε.
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι συμπεριφορές του εν λόγω κυρίου».
Ερωτηθείς αν η συμπεριφορά του o κ. Ντάνκαν είναι «τύπου Κραν Μοντανά», ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαιότατα ναι».
Επίσης,ο Ν. Αναστασιάδης με νόημα σημείωσε τη στήριξη που έτυχε η Βρετανία στο θέμα του BREXIT από την Κύπρο.
Τι είπε το Foreign Office που έχει προκαλέσει συναγερμό στη Λευκωσία.
«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».
Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ:
«Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».
Η διευκρινιστική δήλωση του βρετανικού ΥΠΕΞ έγινε προς τον φιλοκύπριο Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου Μάικ Φρηρ, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις επί της τοποθέτησης Ντάνκαν εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τη βρετανική πρωτεύουσα παράγοντες της παροικίας έχουν επισημάνει ότι η δήλωση δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη, παρά το ότι αποσκοπούσε να ξεδιαλύνει τη βρετανική θέση.