10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Αυτά τα φάρμακα που όλοι έχουμε πάρει προκαλούν πρόωρο θάνατο

Ημερομηνία:

Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε πάθει δυσπεψία ή έχουμε αισθανθεί καούρα στο στομάχι. Και φυσικά έχουμε προσπαθεί να βρούμε ανακούφιση αγοράζοντας από το φαρμακείο τα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ωστόσο, αυτό μπορεί και να μας εκθέτει σε κίνδυνο πρόωρου θανάτου, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις λέει ότι μια ευρείας χρήσης κατηγορία φαρμάκων για την καούρα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αφού έπειτα από ανασκόπηση επιστημονικών δεδομένων παρατήρησε ότι για κάθε 1.000 άτομα που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων καταγράφονταν 45,2 επιπλέον θάνατοι, συγκριτικά με άτομα που δεν είχαν πάρει τα εν λόγω σκευάσματα.

Οι ερευνητές είχαν και πριν δύο χρόνια κάνει ανάλογη μελέτη στη οποία εδραίωσαν τον συσχετισμό και τώρα επιβεβαιώνουν ότι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων θέτουν τους λήπτες σε κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιακής νόσου, νεφροπάθειας και καρκίνων στο ανώτερο πεπτικό σύστημα.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων δρουν περιορίζοντας την παραγωγή των οξέων του στομάχου και έτσι καταστέλλεται το αίσθημα της καούρας.

«Από τη δεκαετία του 1980 που η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων εγκρίθηκαν προς ανθρώπινη χρήση έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή καθώς εδόθη η εντύπωση ότι είναι αβλαβή», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ziyad Al-Aly, Επιδημιολόγος και επικεφαλής Ερευνών στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον.

Προσθέτει μάλιστα ότι «επειδή μπορεί κανείς να τα αγοράσει χωρίς συνταγή γιατρού, έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι αθώα ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, έως και θάνατο».

Πράγματι, εκτός από την αντιμετώπιση της καούρας, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και των στομαχικών ελκών, τα συγκεκριμένα φάρμακα σχετίζονται με ανισορροπίες πεπτικών ορμονών, υψηλότερο κίνδυνο οστικών καταγμάτων, πνευμονία, άνοια, ερυθηματώδη λύκο και νεφρική δυσλειτουργία.

«Πολλοί από τους 214.467 ηλικιωμένους στρατιωτικούς που απάρτιζαν το δείγμα της μελέτης δεν είχαν καμιά ιατρικώς τεκμηριωμένη ανάγκη για να παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων», σημειώνει ο Δρ. Al-Aly.

Οι ερευνητές είχαν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση την υγεία των συμμετεχόντων επί μια δεκαετία. Για κάθε 1.000 άτομα που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, 387 είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μελέτης. Στην ομάδα εκείνων που δεν έπαιρναν τα συγκεκριμένα φάρμακα είχαν πεθάνει το ίδιο χρονικό διάστημα 342 άτομα.

Αν και η διαφορά είναι μικρή, το πρόβλημα δεν παύει να είναι σοβαρό δεδομένου ότι εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων και άρα χιλιάδες μπορεί να πεθαίνουν τελικά νωρίτερα απ’ ότι θα έπρεπε.

Ο ερευνητής σημειώνει δε ότι ενώ το 80% των ασθενών που λάμβαναν τα φάρμακα αυτά σε δόση ίση με αυτή που μπορεί να πάρει κανείς χωρίς συνταγή γιατρού, ακόμα και πάλι ο κίνδυνος ήταν υπολογίσιμος.

Τέλος, σχολιάζοντας τον συσχετισμό σημειώνει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου γενικά και ειδικά σε ότι αφορά τον καρκίνο, την καρδιακή και νεφρική νόσο, και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κάνουμε κατάχρησή τους.

ygeiamou.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ