ΤΟΠΙΚΑ

Αυτή είναι η επιστολή που έστειλε στον Χάινς Ρίχτερ το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στις 28 Ιανουαρίου του 2019 στάλθηκε τελικά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης η επιστολή με την οποία γνωστοποιούσε στον Γερμανό ιστορικό Χάινς Ρίχτερ την ομόφωνη απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα που του είχε απονεμηθεί.

Στην επιστολή προς τον Χάινς Ρίχτερ αναφέρονται τα εξής:

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με τη συνημμένη στην παρούσα επιστολή μας απόφαση της Συγκλήτου με αριθμό 385ης/29-03-2018, αποφάσισε ομόφωνα την ανάκληση του απονεμηθένητος σε σας τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα για τους αναλυτικά αναφερόμενους στην απόφαση λόγους. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως επιστρέψετε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τον τίτλο που σας απονεμήθηκε καθώς και κάθε σχετικό με αυτόν έγγραφο ή διακριτικό του. Παράλληλα οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι η, μετά την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, χρήση του τίτλου, πέραν των νομικών συνεπειών αντίκεται στην ακαδημαϊκή δεοντολογία όπως αυτή αναγνωρίζεται και γίνεται σεβαστή διεθνώς.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Καθηγητής, Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας»

Η επιστολή και στα αγγλικά, όπως στάλθηκε στον Γερμανό καθηγητή:

Ο κ. Ρίχτερ, ακόμη να επιστρέψει τον τίτλο του.

Αντ’ αυτού, στις 30 Ιανουαρίου του 2019, κυκλοφόρησε νέο βιβλίο με τίτλο “Μοντέρνοι Ελληνικοί Μύθοι”.

Στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρονται τα εξής:

“Οι μύθοι είναι πράγματα που “ποτέ δεν συνέβησαν, όμως πάντα είναι”. Είναι γνωστό ότι η ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας έχει σημαδευτεί από μύθους και θρύλους. Λιγότερο γνωστό όμως είναι είναι ότι κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η Ελλάδα δημιούργησε πολλούς νέους μύθους και θρύλους, ειδικά αυτούς που συνδέονται με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βιβλίο αυτό από τον Χάινς Ρίχτερ παρουσιάζει μία συλλογή ιστοριών από την ιστορία της χώρας και έτσι αποτελεί μία σημαντική συνεισφορά στην ανακάλυψη της ιστορικής αλήθειας”.

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης για ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στάλθηκε στον Γερμανό καθηγητή στις 28 Ιανουαρίου του 2019, 10 περίπου μήνες μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Είχε προηγηθεί  η τιμητική αναγόρευση του Χάιντς Ρίχτερ σε διδάσκοντα του κρητικού ΑΕΙ σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ, σε αίθουσα κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη, με πρωτοβουλία και στήριξη από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και μία πολύμηνη δίκη και διαμαρτυρίες συλλογικοτήτων που αγωνίζονται για την ιστορική μνήμη και την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων αλλά και μαρτυρικών δήμων της Κρήτης.

Ο Γερμανός καθηγητής Χάινς Ρίχτερ είχε τιμηθεί το 2000 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα.

Έντονη κριτική για την ιστορική έρευνα Ρίχτερ

Το έργο του Ρίχτερ έχει επικριθεί στη Γερμανία και την Ελλάδα. Ο Γερμανός ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ, στο βιβλίο του Στέμμα και Σβάστικα χαρακτηρίζει ως τελείως αστήρικτο ισχυρισμό την άποψη του Ρίχτερ πως κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Βρετανοί προκάλεσαν – σε συνεννόηση με τον γερμανικό παράγοντα – τις εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ.

Ο Ραλφ Κλάιν, Γερμανός ιστορικός με ειδίκευση σε θέματα Γερμανών εγκληματιών πολέμου και της απόδοσης των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, σε άρθρο του στο περιοδικό Zeitschrift fur Geschichtswissenschaft επικεντρώθηκε στους ισχυρισμούς Ρίχτερ για την μάχη της Κρήτης ενώ αναφέρει ότι «ο Ρίχτερ εν μέρει βασίζεται σε απροκάλυπτη προπαγάνδα της Βέρμαχτ με τελείως άκριτο τρόπο.

Ο καθηγητής σύγχρονης ιστορίας του Α.Π.Θ .Γ. Μαργαρίτης έκανε λόγο για “παραμύθι” και υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ρίχτερ δεν είχε κανένα πρόβλημα να υιοθετήσει τον λόγο των Ναζί και των δοσίλογων και μας τα έκανε ιστορία σήμερα ή μάλλον προσπαθεί να τα κάνει ιστορία, γιατί η αντίδραση που συναντά είναι αρκετά ισχυρή.

Ακόμη, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης δήλωσε πως τα ιστορικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο Ρίχτερ στο βιβλίο του από τα Γερμανικά αρχεία, ήταν ένα μέσο προπαγάνδας από τον Γκέμπελς εκείνη την εποχή.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του…

2 hours ago

3η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Ο Δήμος Γαύδου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αθλητισμού στο νησί της Καλυψούς, την ακριτική Γαύδο, προκηρύσσει τους…

2 hours ago

Στο Κ.Α.Σ. η μελέτη για κατασκευές σκίασης και εξοπλισμού στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετέβη σήμερα στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του…

2 hours ago

Χανιά: Λουκέτο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό Κέντρο

Συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν έλεγχο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό…

2 hours ago

Οι Έλληνες της ηλικιακής ομάδας 25 – 34 είναι οι πιο πιεσμένοι οικονομικά στην ευρωζώνη – Ζουν στα παιδικά τους δωμάτια

Το ποσοστό των εργαζόμενων νέων που ζουν με τους γονείς τους στην ΕΕ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια,…

3 hours ago

ChatGPT-4ο: Επανάσταση στο AI – Τι υπόσχεται το νέο μοντέλο

Τη χρήση του δημοφιλούς chatbot της, ChatGPT, επεκτείνει η OpenAI λανσάροντας ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που υπόσχεται…

4 hours ago

This website uses cookies.