Categories: ΤΟΠΙΚΑ

“Αυτοί οι νεκροί, δεν αξίζουν τέτοιες τιμές”: Εικαστική παρέμβαση Γερμανών αντιφασιστών σε ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια Καντάνου

Ξεκίνησαν από τη Γερμανία και ήρθαν στα Χανιά με ένα μόνο σκοπό, να ενημερώσουν τους κατοίκους της Καντάνου και των Χανίων για την ύπαρξη ναζιστικού μνημείου στο χωριό Φλώρια.

Σε μια συμβολική ενέργεια, οι 6 Γερμανοί αντιφασίστες περικύκλωσαν το μνημείο και το τύλιξαν με ένα πανί. Πάνω του κόλλησαν ένα τεράστιο γραμματόσημο με τη Μάχη της Κρήτης. Αποστολέας είναι οι γερμανοί και Έλληνες αντιφασίστες.

Προορισμός; Πίσω στη Γερμανία.

Με την εικαστική τους παρέμβαση ήθελαν να δώσουν το μήνυμα ότι ένα τέτοιο ναζιστικό μνημείο, δεν θα είχε θέση στη Γερμανία, πόσο μάλλον στη μαρτυρική Κάντανο.

Βιντεοσκόπησαν τη δράση τους ενώ αμέσως μετά προχώρησαν σε μοίρασμα φυλλαδίων στους κατοίκους της Καντάνου.

Σε σχετικό φυλλάδιο που μοίρασαν σε κατοίκους της Καντάνου σημείωναν τα εξής:

Μπορεί να αναρωτιέστε άραγε τι κάνουν αυτοί εκεί με το μνημείο;

Ίσως θα πρέπει να εξηγήσουμε.

Πριν από 75 χρόνια ο Γερμανικός στρατός (Βέρμαχτ)  επιτέθηκε στην Ελλάδα και την Κρήτη, λεηλάτησε τη χώρα, κατέστρεψε εκατοντάδες πόλεις και χωριά, δολοφόνησε χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Όταν οι Γερμανοί το 1944/1945 υποχώρησαν από την Ελλάδα και την Κρήτη άφησαν πίσω τους συντρίμια και ανείπωτο πόνο.

Μερικοί από εμάς ερχόμαστε εδώ και πολλά χρόνια ως τουρίστες εδώ, απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, τη θάλασσα, την κρητική κουζίνα και θαυμάζουμε το ανυπότακτο πνεύμα του Κρητικού Λαού.

Όμως, όταν αντικρύσαμε για πρώτη φορά αυτό το μνημείο, μας κόπηκε η λαλιά.

Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι ένα τέτοιο μνημείο με τηνεπιγραφή «έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία» απεικονίζοντας μάλιστα τρεις επιτιθέμενους Γερμανούς στρατιώτες με το σύμβολο της γνωστής μεραρχίας «Έντελβαϊς» στο μανίκι και χειροβομβίδες στα χέρια, δεν θα έπαιρνε έγκριση σε καμία πόλη της Γερμανίας.

Πολύ περισσότερο μας εξέπληξε το ότι αυτό το μνημείο, το οποίο δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια καθαρή ναζιστική προπαγάνδα,μπόρεσε να στηθεί ειδικά εδώ, στα μαρτυρικά Φλώρια, από υποστηρικτές και θιασώτες των τότε δολοφόνων, και μάλιστα απέναντι από το μνημείο των σφαγιασθέντων από τους Ναζί.

Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, η Κάντανος ισοπεδώθηκε και δολοφονήθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι το 1941 από Γερμανούς στρατιώτες που έφεραν το σύμβολο της μεραρχίας «Έντελβαϊς».

Εμείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε την ύπαρξη του συγκεκριμένου μνημείου σ΄αυτή την περιοχή. Δεν είμαστε ενάντια στο να τιμώνται οι νεκροί, αλλά αυτοί οι νεκροί δεν αξίζουν τέτοιες τιμές.

Βέβαια, στις επιγραφές που πλαισιώνουν το «τιμητικό» αυτό μνημείο μιλούν για συμφιλίωση, αλλά εμείς αναρωτιόμαστε, τι από όλα αυτά αποτελεί συμφιλιώση, όταν οι θύτες μετά από τις φρικτές τους πράξεις προτείνουν στα θύματά τους: «δεν θα ήταν καλύτερα να αφήσουμε το παρελθόν να ξεχαστεί;»

Εμείς λέμε: εάν θέλετε οπωσδήποτε να τιμήσετε Γερμανούς στρατιώτες, τότε θα ήταν καλύτερα να τιμήσετε εκείνους τους στρατιώτες που στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής λιποτάκτησαν από τις μονάδες τους και εντάχθηκαν στο λαϊκό αντιστασιακό κίνημα ενάντια στον Γερμανό κατακτητή.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, με αυτό το μνημείο; Σ΄αυτή την περίπτωση προσφεύγουμε σε μια αρχαία ελληνική παράδοση!

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Μιλτιάδης έστειλε έναν αγγελιοφόρο από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει τη νίκη επί των Περσών. Εμείς στέλνουμε το δικό μας μήνυμα και «επιστρέφουμε» στην Ένωση Γερμανών Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας το απαράδεκτο αυτό μνημείο. Η Ένωση αυτή των «παλαιών πολεμιστών» έστησε το μνημείο αυτό για να «δοξάζει» κάθε χρόνο τον «ηρωικό αγώνα» των Γερμανών στρατιωτών για την υπεράσπιση της «Οχυράς Θέσης Κρήτης», γεγονός που για τους πολίτες της Κρήτης σήμαινε: πείνα, εξαθλίωση και θάνατος.

Για να μην χαθεί στη «διαλογή» το «πακέτο», αναγράψαμε καθαρά τη διεύθυνση του αποδέκτη και βάλαμε και «γραμματόσημο», αναλαμβάνοντας και τα «έξοδα αποστολής».

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους Έλληνες φίλους/φίλες μας, με τους οποίους εδώ και καιρό συζήτησαμε αυτή την εικαστική παρέμβαση

Γερμανοί και Έλληνες αντιφασίστες

Ένα ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια που φτιάχθηκε από τις πέτρες των καμμένων σπιτιών της Καντάνου

Τι είναι όμως αυτό το μνημείο στα Φλώρια;

Η Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Βερολίνου-Βρανδεμβούργου και μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται στην Κρήτη και συμμετείχαν στη δράση έγραφε σχετικά:

“Το ναζιστικό μνημείο χτίστηκε το 1941 στη μνήμη 14 στρατιωτών της Βέρμαχτ και οι ναζί χρησιμοποίησαν πέτρες από τα σπίτια που έκαψαν στην Κάνδανο. Τα λείψανα των στρατιωτών μεταφέρθηκαν προ πολλού στο γερμανικό νεκροταφείο, στο Μάλεμε.

Με την πάροδο του χρόνου το μνημείο υπέστη φθορές και το 1991 αποκαταστάθηκε. Η αποκατάσταση του προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στη Γερμανία και ο τότε βουλευτής Günter Verheugen (SPD)προέβη σε ερώτηση στη γερμανική βουλή, όπου εκφράζει την αντίθεση του με τα εξής λόγια:

«Πώς κρίνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τις επιπτώσεις, που μπορεί να έχουν επιγραφές όπως «έπεσαν για την Μεγάλη Γερμανία…», σε ένα πέτρινο μνημείο, που τοποθετήθηκε πρόσφατα στο έδαφος συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Και τι μέτρα θα λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, να αποφευχθούν τέτοια γεγονότα στο μέλλον;».

Από την απάντηση του τότε υφυπουργού Dr. Peter Wichert μαθαίνουμε πως το μνημείο στήθηκε το 1941 για να τιμήσει τους 14 στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ανταρτών στις 23 Μαΐου, 1941. …Αυτό το μνημείο αποκαταστάθηκε από έναν συνταξιούχο αξιωματικό της Bundeswehr κατά τα έτη 1986-1990, με ιδιωτική πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τους δημάρχους των κοινοτήτων Φλωρίων και Κανδάνου. Επιπλέον, τονίζει ο υφυπουργός στην απάντηση του, «οι ελληνικές κοινότητες ζήτησαν να αποκατασταθεί το μνημείο στην αρχική του μορφή. Γι αυτό ο αξιωματικός ανέθεσε σε γλύπτη στο Μπαϊρόιτ να φτιάξει ένα αντίγραφο της πρωτότυπης πλάκας, όπου η σβάστικα αντικαταστάθηκε από τον Σιδηρούν Σταυρό.»

Η νέα πλάκα απεικονίζει τρεις στρατιώτες της Βέρμαχτ που πετάνε χειροβομβίδες ενάντια στον εχθρό. Τοποθετήθηκε και μια πλάκα με ένα εντελβάις, το σύμβολο της 1ης Μεραρχίας της Βέρμαχτ που αιματοκύλισε αμέτρητα χωριά ανά την Ελλάδα. Σ΄αυτή αναγράφεται: «Όποιος σκέφτεται τους νεκρούς, θέλει ειρήνη» και αναφέρεται πως για την συντήρηση του μνημείου ενεργούν ο δήμος Κανδάνου και η «Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας». Ο επισκέπτης εύλογα αναρωτιέται γιατί επέλεξαν οι υπεύθυνοι το σύμβολο της «Μεραρχίας Εντελβάις» και δεν επέλεξαν ένα σύμβολο ειρήνης όπως το περιστέρι;

Το αναστηλωμένο μνημείο εγκαινιάστηκε σε μια μεγάλη τελετή περίπου 150 ατόμων παρουσία των δημάρχων και κατοίκων των Φλωριών και της Κανδάνου στις 23 του Μάη του 1991.

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν στο καφενείο της πλατείας, ως επί το πλείστον στα Γερμανικά, πληροφορείται ο επισκέπτης για τις μεγάλες επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν για τα 50, 60 και 70 χρόνια από την «απόβαση στην Κρήτη». Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από την «Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας» και την «Ένωση Αλεξιπτωτιστών Γερμανίας», παρουσία του Επίτιμου Προξένου της Γερμανίας, των δημάρχων και κατοίκων της Κανδάνου και των Φλωρίων. Βετεράνοι της Βέρμαχτ, νέοι αλεξιπτωτιστές, μουσικές μπάντες νεολαίας, αλλά και ηχηρά ονόματα Γερμανών αξιωματούχων παρευρέθηκαν σε αυτές τις «συμφιλιωτικές» εκδηλώσεις.

Μάλιστα στην επέτειο των 60 χρόνων, το 2001, παρασημοφορήθηκε ο τότε δήμαρχος Κανδάνου με την τιμητική καρφίτσα της «Ένωσης των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών», της Ένωσης, που οπως είπαμε παραπάνω ίδρυσε ο Kurt Student.

Ενώ στη Γερμανία Γερμανοί αντιφασίστες, διοργανώνουν μεγάλες αντιεκδηλώσεις – αντιδιαδηλώσεις για να τιμήσουν την κρητική αντίσταση απέναντι στον κατακτητή, επί πολλά χρόνια η « Ένωση Ορεινών Καταδρομών», η «Ένωση Αλεξιπτωτιστών της Γερμανίας», παρουσία των δημάρχων και κατοίκων των δυο κοινοτήτων, βρέθηκαν όχι μόνο ανενόχλητοι, αλλά σε ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον. Με σημαίες και λάβαρα οι Γερμανοί πιστοί στη «γερμανική στρατιωτική παράδοση» τιμούσαν τη μνήμη των Ορεινών Καταδρομέων και των Γερμανών στρατιωτών που έπεσαν στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο…

Ο καθηγητής Heinz Bliss, πρόεδρος της ομοσπονδίας της Ένωσης Γερμανών Αλεξιπτωτιστών, σε ομιλία του στα Φλώρια το 2001 λέει: «Ο Γερμανός στρατιώτης πολέμησε γενναία και με αξιοπρέπεια για την πατρίδα του. Αυτό του το αναγνωρίζουν και οι πρώην αντίπαλοι.». Για αξιοπρεπείς Γερμανούς στρατιώτες, δεν μιλάει και ο Ρίχτερ;”

Tι είχε δηλώσει στη εφημερίδα μας ο Γερμανός ιστορικός Ebernhard Rondholz

Εδώ η πλάκα που έχει τοποθετηθεί στα Φλώρια Καντάνου με ευδιάκριτο το σήμα της μονάδας Εντελβάις

Για το μνημείο στα Φλώρια είχε μιλήσει στην εφημερίδα μας, σε παλιότερη συνέντευξή του, και ο γνωστός Γερμανός ιστορικός Ebernhard Rondholz.

Είχε πει:

“Το πρόβλημα που έχουμε είναι το εξής. Δίπλα από τη Κάνδανο είναι το χωριό Φλώρια. Έγινε και εκεί μια σφαγή. Σκοτωθήκανε όμως και δεκατρεις Γερμανοί στρατιώτες από την επίλεκτη μονάδα αλεξιπτωτιστών του Έντελβάις. Εκεί υπάρχει μία μεγάλη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των νεκρών και γράφει «πεσόντος υπέρ της Μεγάλης Γερμανίας».

Αυτή η πλάκα υπήρχε μέχρι ένα χρονικό διάστημα και καταστράφηκε. Και φτιάξανε στη Γερμανία μία αντιγραφή της πλάκας, ιδιωτική πρωτοβουλία μίας ομάδος της συγκεκριμένης Μεραρχίας. Και αντί για αγκυλωτό σταυρό έχουν ένα σταυρό πιο ουδέτερο, δεν έχει την ίδια γεύση.Αλλά κατά τα άλλα είναι ακριβές αντίγραφο. Δείχνει τρεις στρατιώτες με χειροβομβίδες στον αγώνα. Κάτι συμβολίζει αυτό.

Όταν γράφεις σε ένα μνημείο «πεσόντες υπέρ της Μεγάλης Γερμανίας» δείχνει μία νοοτροπία άκρας δεξιάς.”

Διαβάστε σχετικά:

– Τι γυρεύει η «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών» στην… Κάνδανο και τα Φλώρια;

– Για τη «Μεγάλη Γερμανία»: Την παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις εκδηλώσεις τιμής προς τους ναζί στην Κρήτη, ζητά ο Αριστομένης Συγγελάκης – Ενημερωμένοι οι Δήμαρχοι Πλατανιά και Καντάνου – Σελίνου

– Προς απομάκρυνση το ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια Καντάνου; – Πιθανή η παρουσία Προκόπη Παυλόπουλου στις επετειακές εκδηλώσεις

– Η Κάνδανος, οι «Γερμανοί Αλεξιπτωτιστές» και μια… επιστολή!

– Γερμανοί αντιφασίστες στα Χανιά για το ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια και τη Μάχη της Κρήτης: “Τέτοιο μνημείο δε θα υπήρχε στη Γερμανία”

– Στην Κρήτη ο Ebernhard Rondholz: “Η υπόθεση του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον δεν ειναι καθαρή” – Τι λέει για το ναζιστικό μνημείο στην Κάντανο

– Έρχονται στην Κρήτη από τη Γερμανία για να τιμήσουν τους ναζί – Αντιδρούν αντιφασίστες

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να ξαναγίνει σοβαρό κόμμα – Νέο προσκλητήριο σε όσους «απογοητεύτηκαν»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…

3 hours ago

Κουτσούμπας: «Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει, έχουμε πρόγραμμα εξουσίας»

«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…

3 hours ago

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…

3 hours ago

Καταγγελία Ευτύχη Δημαλάκη για παράνομη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικής Εταιρείας στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου

Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…

4 hours ago

Οι “Onirama” ξεσήκωσαν το κέντρο της Χανιώτικης Αγοράς και έκλεισαν δυναμικά τις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Χανίων «Χριστούγεννα Μουσικά στη Χανιώτικη Αγορά»

Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…

4 hours ago

Τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος οι περιοχές με τα περισσότερα τροχαία στη χώρα μας – H Κρήτη μέσα στις στις πέντε χειρότερες περιοχές της Ευρώπης

Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…

4 hours ago

This website uses cookies.