Ο αμφιλεγόμενος και γνωστός για τη δραστηριότητά του επί χούντας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης και πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας,Πέτρος Παραράς, είναι το πρόσωπο που είχε πυροδοτήσει πολλές και μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών τη δεκαετία του 1980.
Όσοι κάναμε τότε εκπαιδευτικό ρεπορτάζ θυμόμαστε ότι για μήνες αποτελούσε τη βασική αιτία των φοιτητικών κινητοποιήσεων καθώς, με τη στήριξη μεγάλης μερίδας του καθηγητικού κατεστημένου που επιχειρούσε να «χτυπήσει» ο νόμος Πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, επέμενε να διεκδικεί τη θέση του καθηγητή στη Νομική Σχολή της Αθήνας.
Ο ρόλος του επί χούντας όμως, και συγκεκριμένα η συμμετοχή του στη Συμβουλευτική της Χούντας με αντικείμενο την εκλαΐκευση του «συντάγματος» των συνταγματαρχών, αποτελούσαν κόκκινο πανί για τους φοιτητές οι οποίοι, σε συνεργασία με ομάδα καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων – μηδέ των πρυτανικών αρχών εξαιρουμένων – μηχανεύονταν τρόπους για να εμποδίσουν την εκλογή του σε καθηγητική βαθμίδα.
Όσο κι αν οι φίλοι του Πέτρου Παραρά στο Πανεπιστήμιο (κυρίως δεξιοί καθηγητές) προσπάθησαν να τον περάσουν με διάφορους τρόπους (είτε με εκβιασμούς και απειλές, είτε μέσω συναλλαγής) δεν τα κατάφεραν τελικώς, εξαγριώνοντας περαιτέρω τους φοιτητές.
Κάποια στιγμή τα πράγματα έφτασαν σε αδιέξοδο. Το παιχνίδι με τις αναβολές επί της συζήτησης της σχετικής αίτησης είχε παρατραβήξει και ο ίδιος ο Πέτρος Παραράς απειλούσε με δικαστικές προσφυγές. Ετσι, όλα έδειχναν ότι στη συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη μέρα, δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής. Τα τυπικά προσόντα του Π. Παραρά δεν αμφισβητούνταν και υπερτερούσαν των συνυποψηφίων του. Η συμμετοχή του στη Συμβουλευτική της χούντας όμως και η επιλογή του να μην την αποκηρύσσει – μια επιλογή στην οποία επέμεινε μέχρι και σήμερα – προκαλούσαν το δημοκρατικό αίσθημα φοιτητών, καθηγητών και διοίκησης και όλοι μαζί αναζητούσαν τρόπο αντίδρασης.
– «Τι θα κάνετε;», ρώτησα το προηγούμενο βράδυ ένα μέλος της πρυτανείας του Πανεπιστημίου (Πρύτανης ο Μιχάλης Σταθόπουλος και Αντιπρύτανης ο αείμνηστος Άλκης Αργυριάδης).
– Ευτυχώς οι φοιτητές είναι… ευρηματικοί, μου απάντησε, χωρίς να μου πει περισσότερα.
Την επομένη, στην ημερήσια διάταξη το θέμα της εκλογής Παραρά είναι στην τελευταία θέση. Ξεκινά η συνεδρίαση και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Οταν φτάνουν στον συγκεκριμένο υποψήφιο, κάποιος από μέσα δίνει το σύνθημα και μια ομάδα φοιτητών ορμάει στην αίθουσα και διαλύει τη συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος. Εκεί τελείωσε άδοξα η προσπάθεια Παραρά να εκλεγεί καθηγητής στη Νομική Αθηνών. Το πέτυχε αργότερα μέσω και δικαστικών προσφυγών παίρνοντας πια την καθηγητικη έδρα στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Γ.Κ.