15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Αυτό είναι ολόκληρο το ψήφισμα – καταπέλτης του ΕΚ – Με περικοπή κονδυλίων κινδυνεύει η Ελλάδα

Ημερομηνία:

Θέμα εκταμίευσης κονδυλίων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτει το ψήφισμα- κόλαφος  για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα που υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, γίνεται κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ προς την Ελλάδα, με τη χώρα μας να κινδυνεύει να καταλήξει σαν την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, όπου δισεκατομμύρια ευρώ παρακρατήθηκαν από το 2021, για την κατάσταση του κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».

Στο άρθρο 27 του ψηφίσματος γίνεται λόγος επί λέξει:

«Καλεί την Επιτροπή(σ.σ. το ΕΚ) να χρησιμοποιήσει πλήρως τα εργαλεία που διαθέτει για να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των αξιών που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 ΣΕΕ στην Ελλάδα· ζητεί, ειδικότερα, αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τον Χάρτη κατά την εφαρμογή των σχετικών κονδυλίων της ΕΕ, όπως απαιτείται από τον κανονισμό για τις κοινές διατάξεις· ζητεί από την Επιτροπή αξιολόγηση των συνεπειών της αδυναμίας εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια βάσει του κανονισμού περί όρων κράτους δικαίου· υπενθυμίζει ότι, σε περίπτωση υιοθέτησης χρηματοδοτικών μέτρων, η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι τελικοί αποδέκτες ή οι δικαιούχοι των κονδυλίων της ΕΕ δεν στερούνται αυτά τα κεφάλαια, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφοι 4 και 5 του Κανονισμού Προϋποθέσεων για το Κράτος Δικαίου, και πρέπει να βρει τρόπους για να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια της ΕΕ φθάνουν σε πολίτες, επιχειρήσεις, περιφερειακές και τοπικές αρχές, ΜΚΟ και οποιουσδήποτε άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, εάν η κυβέρνηση δεν συνεργαστεί σχετικά με ελλείψεις του κράτους δικαίου, ιδίως δεδομένων των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, του κόστους ζωής και της αύξησης της φτώχειας στη χώρα·»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚ:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ελευθερία των ΜΜΕ

Εξετάζοντας θέματα πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας των δημοσιογράφων, το Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων.

Κατασκοπευτικό λογισμικό

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΕΚ. Ως απάντηση στο σκάνδαλο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.

Αστυνομική βία, κακομεταχείριση μεταναστών, δημοκρατικός έλεγχος

Το Κοινοβούλιο τονίζει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.

Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, όπως και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη του Φεβρουαρίου του 2023 φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Με βάση τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου.

Σχετικές πληροφορίες

Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, με βάση την πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Επιπλέον, Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς 2023 σημειώνει ανησυχητική πτώση για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου».

Υποκλοπές, ελευθερία του Τύπου και Τέμπη στο επίκεντρο

Υπενθυμίζεται ότι υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισμα-κόλαφος για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε το ψήφισμα-καταπέλτη των Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Αριστεράς που κατατάσσει τη χώρα μας στην ίδια λίστα με την Ουγγαρία του Όρμπαν, αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες.

Υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος ήταν 330 ευρωβουλευτές, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν 254. Επίσης 26 ευρωβουλευτές απείχαν.

Η υπερψήφιση του ψηφίσματος σηματοδοτεί τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών για σοβαρές απειλές για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα.

Ελευθερία των ΜΜΕ: Η δολοφονία Καραϊβαζ στο επίκεντρο

Όσον αφορά τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται, μέσω του ψηφίσματος, για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.

Καταγγέλλουν, επίσης, ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις του απορρήτου τους με λογισμικό υποκλοπής και καταχρηστικές μηνύσεις, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, μια σαφής αναφορά για τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες για την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής οπτικοακουστικών μέσων, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια των ολιγαρχών και τη διανομή κρατικών επιδοτήσεων.

«Να φύγει η ΕΥΠ από τον άμεσο έλεγχο του Κυριάκου Μητσοτάκη»

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει επίσης μέσω του ψηφίσματος την εργαλειοποίηση των «απειλών για την εθνική ασφάλεια» για να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών.

Για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το λεγόμενο«Predatorgate», οι ευρωβουλευτές απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol.

Ζητούν ακόμη να ανατραπεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών σε διαφορετικό εισαγγελέα, όπως και για τις πολιτικές πιέσεις, εκφοβισμούς και παρενοχλήσεις αξιωματούχων που ελέγχουν την κυβέρνηση.

Τέμπη: Απαντήσεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Το Ευρωκοινοβούλιο συντάσσεται με τους συγγενείς και τους οικείους του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών και ζητά από κοινού απαντήσεις και απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα.

Ολόκληρο το ψήφισμα του ΕΚ ΕΔΩ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντε Γκρες: Γιατί επέλεξαν αυτό το επώνυμο – Δηλώνουν συγκινημένοι για την ιθαγένεια

Ανακοίνωση εξέδωσαν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας για την ανάκτηση της ιθαγένειας και...

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: 18 κρούσματα της mpox μόνο το τελευταίο δίμηνο – Πώς μεταδίδεται ο ιός, τι να προσέξουμε, τα συμπτώματα

Αυξημένα είναι τα κρούσματα της mpox (Ευλογιάς των Πιθήκων) διεθνώς. Για το διάστημα...