18.1 C
Chania
Thursday, November 28, 2024

Αυτό είναι το γερμανικό σχέδιο «Ringtausch» και της αποστολής ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Η Γερμανία θα βοηθήσει να φτάσουν τα τανκς της σοβιετικής εποχής από την Ελλάδα στην Ουκρανία, στέλνοντας στην Αθήνα σύγχρονα γερμανικά οχήματα ως αντικατάσταση, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί τα σοβιετικής κατασκευής αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1, τα οποία θα στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία, όπως συμφώνησαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς.

Τα ελληνικά BMP-1:

Ο Σολτς είπε στους δημοσιογράφους στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να επιτρέψει μια τέτοια ανταλλαγή τανκς, γνωστή και ως «Ringtausch» στα γερμανικά.

«Αυτό θα συζητηθεί τώρα με πολύ συγκεκριμένους όρους μεταξύ των υπουργείων Άμυνας [και των δύο χωρών] και στη συνέχεια μπορεί επίσης να εφαρμοστεί γρήγορα», είπε ο καγκελάριος.

Η Γερμανία έχει ήδη εφαρμόσει ένα τέτοιο Ringtausch με την Τσεχική Δημοκρατία, αλλά έχει αντιμετωπίσει κριτική από την Πολωνία επειδή δεν έχει ακόμη εφαρμόσει παρόμοια συμφωνία με τη Βαρσοβία.

Ο Σολτς είχε προτείνει το σχέδιο ανταλλαγής τανκς τον Απρίλιο ως εναλλακτική λύση για να στείλει απευθείας η Γερμανία στα πιο σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης της στην Ουκρανία, όπως το Leopard ή το όχημα μάχης πεζικού Marder – κάτι που ο καγκελάριος απέφυγε να κάνει μέχρι στιγμής, καθώς φοβάται ότι θα μπορούσε να παρασύρει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το σχέδιο Ringtausch, οι χώρες που εξακολουθούν να διαθέτουν εξοπλισμό σοβιετικής εποχής, όπως το άρμα μάχης T-72 ή το όχημα μάχης πεζικού BMP (σ.σ. που διαθέτει η Ελλάδα), μπορούν να τα στείλουν στην Ουκρανία και να λάβουν πιο σύγχρονα γερμανικά άρματα μάχης ως αντικατάσταση.

Αυτό επιτρέπει στις δυτικές χώρες να διατηρήσουν ένα ορισμένο επίπεδο άρνησης επειδή αυτά τα τανκς της σοβιετικής εποχής είναι πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιεί η Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τη Ρωσία να υποστηρίξει ότι το ΝΑΤΟ εμπλέκεται στον πόλεμο στέλνοντας τον κορυφαίο εξοπλισμό του στο Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ανταλλαγή τανκς είναι επωφελής για το Κίεβο επειδή η Ουκρανία θα αποκτήσει τα ίδια μοντέλα τανκς με τα οποία είναι ήδη εξοικειωμένοι οι στρατιώτες και οι μηχανικοί της, ενώ οι εταίροι του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα μπορούν να αναβαθμίσουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους με τα νεότερα γερμανικά τανκς.

Ο Σολτς δεν είπε τι είδους τανκς της σοβιετικής εποχής θα έστελνε η Ελλάδα στην Ουκρανία. Αλλά ανέφερε ότι η Γερμανία θα έστελνε οχήματα μάχης πεζικού ως αντάλλαγμα, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτό θα περιελάμβανε το ελαφρύ τανκ Marder ή το πιο σύγχρονο όχημα Puma.

To Marder:

To Puma:

«Η συμφωνία δεν άρεσε σε όλους στην Ελλάδα», αναφέρει το Politico και εξηγεί: «Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε γρήγορα την κυβέρνηση για τη συμφωνία – μια αντανάκλαση της χλιαρής δημόσιας υποστήριξης για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

”Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει αποφάσεις στα κρυφά για κρίσιμα εθνικά ζητήματα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. ”Ακόμη περισσότερο όταν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη σε επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι αντίθετες με τα εθνικά μας συμφέροντα”, προσθέτει».

Σύμφωνα με τη συμφωνία της Γερμανίας με την Πράγα, η Τσεχική Δημοκρατία πρόκειται να λάβει 14 κύρια άρματα μάχης Leopard 2A4 και ένα όχημα ανάκτησης αρμάτων Leopard με αντάλλαγμα την αποστολή σοβιετικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το Βερολίνο φαίνεται να δυσκολεύεται να εφαρμόσει παρόμοια ανταλλαγή με την Πολωνία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πολωνός πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα κατηγόρησε την κυβέρνηση του Σολτς ότι αθέτησε τον λόγο της σχετικά με την παράδοση των επιθυμητών γερμανικών τανκς στη Βαρσοβία.

Ο Σολτς είπε την Τρίτη ότι μίλησε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτής της εβδομάδας «για το ερώτημα πώς μπορούμε να προωθήσουμε τόσο καλές συμφωνίες και με την Πολωνία, όπως κάναμε με την Τσεχική Δημοκρατία και τώρα επίσης σύντομα με την Ελλάδα. είναι επίσης κάποιες άλλες χώρες στα σκαριά».

«Και οι δύο θέλουμε να συμβεί αυτό με την καλύτερη δυνατή συνεργασία», είπε ο Σολτς.

Politico

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ