Εκτάσεις ακαλλιέργητες, έλλειψη προϊόντων, εισαγωγές και εκτόξευση τιμών “βλέπει” ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης, μιλώντας για το οξύ πρόβλημα έλλειψης εργατών γης που, όπως και σε όλη την Ελλάδα, καταγράφεται και στην Κρήτη, απειλώντας το “αύριο” του πρωτογενούς τομέα.
“Τα εργατικά χέρια είναι λίγα και είναι ξένοι” – είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ.Βιαννιτάκης, εξηγώντας πως αυτό που είχε ζητηθεί από τους αγροτοσυνδικαλιστικούς φορείς ήταν “να βρεθεί ένας τρόπος εύκολος, σύντομος, λογικός που να εξυπηρετεί όλες τις πλευρές”, ωστόσο δυστυχώς δεν εισακούστηκαν.
Την ίδια ώρα η γειτονική μας Ιταλία “έπιασε τον παλμό, είδε ότι έχει ανάγκη από τέτοια “χέρια” κι έφτιαξε συνοπτικές διαδικασίες έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων”. Την ώρα που στην Ελλάδα ο αποδεδειγμένος χρόνος διαμονής προκειμένου να εκδοθεί νόμιμη άδεια είναι τα 7 χρόνια, στην Ιταλία ο χρόνος αυτός έχει συρρικνωθεί στα 2 χρόνια, αποτελώντας – αναπόφευκτα – ελκυστικό προορισμό.
Σύμφωνα με τον κ.Βιαννιτάκη, “την τελευταία 3ετία έχει φύγει το 70% των αλλοδαπών εργατών γης από την Ιεράπετρα”, οι οποίοι περνάνε στην Ιταλία. Τα νούμερα αποτυπώνουν με σαφήνεια την κατάσταση, προκαλώντας και προβληματισμό για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τον γ.γ. του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, πριν από 3-4 χρόνια οι αλλοδαποί στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού ανέρχονταν σε 7.000-8.000, με μόλις περίπου 500 άτομα να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα.
“Σήμερα”, λέει ο κ.Βιαννιτάκης, στην περιοχή “έχουν μείνει κάτω από 1.000 άτομα. Είναι τα άτομα που έχουν χαρτιά ή πλησιάζουν την 7ετία και μπορούν να βγάλουν σύντομα χαρτιά”.
Αβέβαιη η επόμενη καλλιεργητική περίοδος
“Δε θα βγει η δουλειά, άρα πολλές εκτάσεις δε θα καλλιεργηθούν” – αναφέρει ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, ενώ όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, “ήδη έχουν αρχίσει αρκετοί παραγωγοί και ιδίως όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις άρα και πολύ προσωπικό, να θέτουν προς ενοικίαση μέρος των εκτάσεών τους”. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Ιεράπετρας, ήδη 10-15% των εκτάσεων που δε θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, έχουν τεθεί προς ενοικίαση.
Την ίδια στιγμή, οι αμοιβές είναι ελκυστικές, καθώς μαζί με υπερωρίες, το μηνιαίο εισόδημα ενός εργάτη γης κυμαίνεται μεταξύ 1000 και 1200 ευρώ, ενώ αν έχει και “χαρτιά” ασφαλίζεται κανονικά. Δε λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις “άμεσου εκβιασμού”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Βιαννιτάκης, καθώς οι εργάτες που ζουν ακόμη στην περιοχή, “πατώντας” πάνω στην έλλειψη εργατικών χεριών, ζητούν αυξήσεις … “κι αν θέλεις, αλλιώς θα βρω αλλού”!
“Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή και καλλιέργεια με αυτές τις συνθήκες και η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, δεν μπαίνει στην ουσία για την επίλυση του προβλήματος” – υπογραμμίζει ο Μιχάλης Βιαννιτάκης. Ρίχνοντας μια ματιά στο προσεχές μέλλον, “βλέπει” έλλειψη αγροτικών προϊόντων, εισαγωγές από χώρες του εξωτερικού και αύξηση των τιμών, που και πάλι θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή.
Τη Δευτέρα στις 20.00 το βράδυ συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας για το οξύ θέμα της έλλειψης εργατών γης, που οδηγεί σε τέλμα τους ιδιοκτήτες γης.
Απαντήσεις για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αλλά και για την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση έδωσε…
Τον τρόπο που έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις το πολιτικό σκηνικό της χώρας αποτυπώνει η δημοσκόπηση της…
Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * Αμέσως μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας (12/2/1945) συνήλθε στην Κρήτη η…
«Στην τριετία 2023-2025 η Ελλάδα θα έχει σωρευτική ανάπτυξη 6,9% και η ευρωζώνη 2,5%». Τάδε…
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε τη διακοπή, αντί για αναβολή, στη δίκη της υπόθεσης…
Η εκπρόσωπος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Georgia Marjorie Taylor Greene πρότεινε ότι…
This website uses cookies.