ΤΟΠΙΚΑ

Αφανίζονται τα μελίσσια στην Κρήτη – Η παρατεταμένη ξηρασία οδηγεί στην εξόντωση των πληθυσμών

Οι μέλισσες λιμοκτονούν στη σκιά της παρατεταμένης ξηρασίας στην Κρήτη. Μελισσοκόμοι βρίσκονται σε απόγνωση, εκπέμποντας σήμα κινδύνου, ζητώντας οικονομική στήριξη από το κράτος καθώς ο κλάδος τους, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, κινδυνεύει με αφανισμό.

Λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η παραγωγή μελιού φέτος είναι μειωμένη κατά 80% σε επίπεδο Κρήτης, με το πλήγμα να είναι ακόμα μεγαλύτερο στο θυμαρίσιο μέλι.

Ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση στον νομό Λασιθίου, όπου παρατηρείται δραστική μείωση των πληθυσμών και μάλιστα γίνεται λόγος για τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Κώστας Λεονταράκης, μιλώντας στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV”, επεσήμανε ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας στο νησί εκπέμπει SOS, καθώς οι παρατεταμένοι καύσωνες οδηγούν σε περιορισμένη παραγωγή θυμαριού, που θεωρείται η κορωνίδα του μελιού. Παράλληλα οι μέλισσες δεν αναπτύσσονται σωστά, κάτι που οδηγεί σε μείωση της παραγωγής.

«Οι παρατεταμένοι καύσωνες οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής θυμαριού, που θεωρείται ο βασιλιάς της Κρήτης, ο βασιλιάς των μελιών και τα πεύκα ήταν κάτω του μετρίου, επίσης οι μέλισσες δεν ήταν σωστά αναπτυγμένες. Αυτή τη στιγμή, το ζωικό μας κεφάλαιο βρίσκεται σε κίνδυνο. Η μελισσοκομία είναι σε ένα σημείο που εκπέμπει SOS. Πρέπει η Πολιτεία να αγκαλιάσει τον κλάδο, να βρεθεί λύση αποζημίωσης του κλάδου για να υπάρξει μελλοντικά», είπε ο κ. Λεονταράκης.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Κρασσάς μίλησε στην “ΚΡΗΤΗ TV” για τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μελισσοκομίας στον νομό Λασιθίου, αποκαλύπτοντας τη δραματική μείωση της παραγωγής στην περιοχή, καθώς ο αριθμός των κυψελών που συντηρούνται σε σχέση με το παρελθόν είναι αρκετά περιορισμένος.

«Είμαστε σε θέση να δηλώσουμε ένα ποσοστό μείωσης της παραγωγής στο θυμαρίσιο μέλι της τάξης του 97%. Διαπιστώθηκε ότι σε περιοχές όπως το Παλαίκαστρο, η Ζάκρος, ο Ξερόκαμπος, ο Αθερινόλακκος, ο Γούδουρας, ο Μακρύς Γιαλός, που κάποτε ήταν κορυφαίες περιοχές για το πρώιμο θυμάρι, σήμερα εμφανίζουν δραματική μείωση. Άλλες χρονιές φιλοξενούνταν γύρω στις 10.000 κυψέλες και φέτος δεν μπορούν να συντηρηθούν ούτε 200», τόνισε ο κ. Κρασσάς.

Τα πρώτα αρνητικά σημάδια φάνηκαν από την εικόνα του περασμένου Ιανουαρίου, οπότε οι βροχοπτώσεις ήταν σημαντικά μειωμένες. Στα μέσα Απριλίου οι μελισσοκόμοι είδαν την κατάσταση να εκτροχιάζεται, με τη χαριστική βολή να δίνεται τους τελευταίους μήνες, οπότε πολλές μέλισσες βρέθηκαν καρφωμένες μέσα στις κηρήθρες.

«Οι μέλισσες λιμοκτονούν αυτή τη στιγμή γιατί δεν υπάρχει νέκταρ, δεν υπάρχει γύρη για να μπορέσουν να ταΐσουν τους γόνους τους και να καταφέρουν να αναπτυχθούν για να έχουν αρκετό πληθυσμό προκειμένου να βγάλουν τον χειμώνα. Δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά τέτοια καταστροφική χρονιά όσο ασχολούμαι με τη μελισσοκομία», τόνισε ο Κώστας Λεονταράκης.

Μια τραγική εικόνα

Πριν από δύο μήνες, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας είχε «ζωγραφίσει» μια ιδιαίτερα μελανή εικόνα για τη μελισσοκομία στη χώρα μας, με όλη την Κρήτη να “υποφέρει”, αλλά τις μεγαλύτερες ζημιές να τις έχουν υποστεί οι παραγωγοί μελιού του πιο ξηροθερμικού νομού της Κρήτης, του ν. Λασιθίου, όπου τον περασμένο χειμώνα έπεσαν οι λιγότερες βροχές σε επίπεδο χώρας.

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας με έγγραφό της προς το ΥΠΑΑΤ αποτύπωσε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί ο κλάδος λόγω της ξηρασίας και τεκμηρίωσε το αίτημά της για χορήγηση οριζόντιων αποζημιώσεων ή έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων σε όλους τους μελισσοκόμους της χώρας, όμως ακόμα δεν έχει πάρει καμία απάντηση.

«Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη βλέπουμε από την περασμένη άνοιξη την ίδια τραγική κατάσταση. Στον νομό Λασιθίου, με το μικρότερο ποσοστό βροχοπτώσεων και τις πιο υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, τα προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα. Στον νομό Λασιθίου το μέλλον της μελισσοκομίας είναι αβέβαιο, την ώρα που η κλιματική κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Περιμένουμε τον ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ, καθώς και όλους τους αρμόδιους, περιμένουμε τις απαντήσεις επί των εγγράφων που αρχίσαμε να στέλνουμε από τις 15 του Γενάρη, αλλά από την Αθήνα υπάρχει αφωνία μέχρι σήμερα.

Οι μελισσοκόμοι του νομού Λασιθίου υποφέρουν πραγματικά και το ξέρουν από τις 27 του Απρίλη, όταν τότε είχαμε μιλήσει για 70% μείωση της παραγωγής. Τώρα, στις αρχές του Σεπτέμβρη μιλάμε για απώλειες στην παραγωγή μελιού που φτάνουν το 97%, όπως δείχνει ο τρύγος του θυμαρίσιου. Μέχρι τον Φλεβάρη, που υποτίθεται ότι ξεκινάει η άνοιξη, δε θα αντέξει κανείς μας. Η Πολιτεία μάς ακούει; Μας υπολογίζει άραγε;», διερωτάται ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Κρασσάς.

neakriti.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ξεκινάει η μελέτη για την αποκατάσταση και την ανάδειξη της Βίλας Σβαρτς

Ξεκινάει η μελέτη για την αποκατάσταση, την ανάδειξη και την επανάχρηση της «Βίλας Σβαρτς» με…

1 hour ago

Το τερμάτισε ο Στράτος Σιμόπουλος: Εμείς πιστεύουμε μόνο στο «όχι» του Μεταξά και όχι στην απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί

Με τη φράση «εμείς πιστεύουμε στο “όχι” του Μετάξα. Αυτή ήταν η μεγάλη κίνηση που…

2 hours ago

Νοσοκομείο Χανίων: Δεκάδες ασθενείς με γαστρεντερίτιδα

Με δεκάδες ανθρώπους γέμισε το βράδυ της Δευτέρας το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων,…

2 hours ago

Αν έχεις 16.000 ευρώ για να ανακαινίσεις το σπίτι σου, θα σου χορηγηθεί έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ

Τρεις μήνες περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση για ανακαινίσεις ή επισκευές στα ακίνητά τους. Το μπόνους…

2 hours ago

Το πείραμα που θυμίζει «Inception»: Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά στα όνειρά τους

Για πρώτη φορά στα χρονικά, δύο άνθρωποι φέρεται να επικοινώνησαν στα όνειρά τους, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκαν επιστήμονες σε…

2 hours ago

Ξεκινάει στο Εφετείο η δίκη για τη δολοφονία της Σούζαν Ίτον

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, ξεκινάει η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση…

2 hours ago

This website uses cookies.