14.8 C
Chania
Monday, January 13, 2025

Αφιέρωμα Κρήτη: 600 παραλίες με μια ματιά

Ημερομηνία:

Ο εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Ρονιώτης γύρισε την Κρήτη απ’ άκρη σ’ άκρη και δημιούργησε τον ιστότοπο Cretanbeaches.com.

Πάνω από 600 καταγεγραμμένες παραλίες, με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που τις αφορούν –ιστορικά στοιχεία, πρόσβαση, tips και αξιοθέατα– διατίθενται στον ιστότοπο Cretanbeaches.com. Είναι νοικοκυρεμένες σε κατηγορίες (για παιδιά, με γαλάζια σημαία, εξωτικές, για θαλάσσια σπορ κ.ά.), ενώ μπορείς να βρεις «την παραλία σου» χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα φίλτρα αναζήτησης, όπως τον τύπο (βότσαλο, άμμος κ.λπ.), το βάθος, τις υποδομές, κ.ά.

Ο δημιουργός του ηλεκτρονικού οδηγού, Αλέξανδρος Ρονιώτης.

Ο δημοφιλέστερος ίσως ηλεκτρονικός οδηγός για την Κρήτη σού δίνει την εντύπωση ότι φτιάχτηκε από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, όμως είναι απλώς το χόμπι του εκπαιδευτικού Αλέξανδρου Ρονιώτη. Ο ίδιος μεγάλωσε στην Κρήτη και, αφού επέστρεψε μετά τις σπουδές του στο νησί του το 2008, ξεκίνησε την έρευνα για τις παραλίες. Η αφορμή ήταν ότι δεν μπορούσε να βρει περισσότερες πληροφορίες για τα μέρη που ανακάλυπτε στο διαδίκτυο, καθώς, όπως λέει, οι τουριστικοί οδηγοί –που τότε ήταν κυρίως έντυποι– αναμασούσαν το ίδιο υλικό, μένοντας στην επιφάνεια των πραγμάτων. Έτσι, ξεκίνησε να δημοσιεύει φωτογραφίες και κείμενα από τις παραλίες που επισκεπτόταν, δημιουργώντας αυτόν τον νέο οδηγό.

Πώς έκανε την καταγραφή; «Με δεκάδες εξορμήσεις κυρίως με μοτοσικλέτα, αλλά και με βάρκα ή πεζοπορώντας σε απάτητα μέρη. Η κύρια πρόκληση όταν ανακαλύπτω ένα νέο μέρος είναι να βρω στοιχεία για το τοπωνύμιο και την ιστορία του. Συνήθως σε αυτό με βοηθούν οι ντόπιοι, κυρίως ηλικιωμένοι. Χωρίς αυτούς τα τοπωνύμια θα χαθούν για πάντα», λέει ο κ. Ρονιώτης.

Σιγά σιγά η σελίδα γινόταν όλο και πιο γνωστή, κι έτσι το 2012 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Blue Crete», στο οποίο παρουσιάζονται περισσότερες από 500 παραλίες (διαθέσιμο για αγορά μέσω του σάιτ). Δύο χρόνια αργότερα, δημιούργησε με τον φίλο του Κυριάκο Παπαδάκη τη δημοφιλή εφαρμογή για smartphone MyCreteGuide. Προοδευτικά το υλικό του σάιτ, που διατίθεται στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα ρωσικά και προσεχώς στα γερμανικά, εμπλουτίστηκε, κι έτσι όποιος θέλει να γνωρίσει καλύτερα το νησί μπορεί να βρει εδώ και πληροφορίες για μονοπάτια, φαράγγια, σημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κ.ά.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν ακόμη στην Κρήτη μέρη που δεν έχουν εξερευνηθεί πλήρως, ο κ. Ρονιώτης απαντά: «Όσο ψάχνω, συνειδητοποιώ πόσο λίγα ξέρω. Σε κάθε εξόρμηση προκύπτουν άλλα δέκα σημεία με τα οποία δεν έχει ασχοληθεί ποτέ κανείς. Όλο το νησί έχει συνεχώς κάτι νέο να επιδείξει. Απίστευτες αντιθέσεις, τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά». Επισημαίνει μάλιστα ότι υπάρχουν και χρήστες της σελίδας που εκφράζουν τα παράπονά τους, ισχυριζόμενοι ότι πολλά μέρη έγιναν γνωστά λόγω του σάιτ, με αποτέλεσμα να μαζεύουν πλέον πολύ κόσμο και να υποβαθμίζονται. Ο ίδιος θεωρεί ότι τοποθεσίες απίστευτης ομορφιάς δεν θα μπορούσαν να μείνουν για πολύ καιρό κρυφές, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο διάστημα λειτουργίας του σάιτ πολλοί δρόμοι ανοίχτηκαν, καθιστώντας εύκολη την πρόσβαση.

Σεβόμαστε τις παραλίες μας; «Σίγουρα όχι. Πλέον σε καθεμιά γεμίζω και από μια σακούλα με σκουπίδια που μαζεύω με τον γιο μου. Δυστυχώς δεν προέρχονται όλα από την άμεση ρίψη, αλλά είναι και απόβλητα σκαφών ή υπερχειλισμένων κάδων που μπορεί να παρασυρθούν από τη θάλασσα. Με στενοχωρεί επίσης που βλέπω να κόβουν ξύλα από κέδρους οι οποίοι μπορεί να έχουν ηλικία αιώνων ή να κατασκηνώνουν σε προστατευόμενα μέρη. Ένα άλλο πρόβλημα πάλι σε παραλίες όπως το Ελαφονήσι και ο Μπάλος, που μαζεύουν χιλιάδες κόσμο κάθε μέρα, είναι ότι πολλοί γεμίζουν μπουκαλάκια με άμμο ως ενθύμιο. Όσο αθώο κι αν φαίνεται, όταν γίνεται μαζικά, σίγουρα επιδεινώνει την κατάσταση μιας παραλίας», καταλήγει ο κ. Ρονιώτης.

Οι «άγνωστες»

1. Άσπες:  Στα άγρια Αστερούσια Όρη, στο νότιο Ηράκλειο, με τετράγωνες σπηλιές και καταγάλανα νερά. Πώς πάμε: Σε 30 λεπτά με καΐκι από τον Τσούτσουρα.
2. Καρούμες: Στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, στην έξοδο του φαραγγιού των Χοχλακιών, τιρκουάζ θάλασσα με απαλή ξανθιά άμμο. Πώς πάμε: Μέσω του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 είτε από τις Χοχλακιές (2 ώρες), είτε από τη Ζάκρο (3 ώρες). Βρίσκεται 29 χλμ. ανατολικά της Σητείας.
3. Αμμόλοφοι Αγίου Παύλου: Γνωστοί ως Αλατσόγκρεμνοι, οι τεράστιοι αμμόλοφοι στο Ακρωτήριο της Μέλισσας στο νότιο Ρέθυμνο δημιουργούν ένα απίστευτο σκηνικό, που μάλιστα προσελκύει μία από τις πιο διάσημες σχολές Tai Chi στον κόσμο. Πώς πάμε: Οδικώς από το Ρέθυμνο (55 χλμ. – μία ώρα).
4. Φυλακή Σφακίων: Η μοναδική επίσημη παραλία γυμνιστών στην Κρήτη κρύβει την καλύτερή της έκπληξη στο ανατολικό της τέρμα. Πολλές σπηλιές με μικρές παραλίες στην άκρη τους, για πλήρη απομόνωση. Πώς πάμε: Από τη Χώρα Σφακίων από ασφαλτοστρωμένο δρόμο (3 χλμ.). Απέχει 75 χλμ. από τα Χανιά.
5. Αγιοφάραγγο: Το «φαράγγι των Αγίων» στο νότιο Ηράκλειο, στις σπηλιές του οποίου ασκήτεψαν δεκάδες ερημίτες στο παρελθόν, καταλήγει σε μια μαγευτική παραλία με ψιλό βοτσαλάκι. Πώς πάμε: Από τη Μονή Οδηγήτριας ξεκινά χωματόδρομος (5 χλμ.) που κατηφορίζει έως την είσοδο του φαραγγιού. Στη συνέχεια πεζοπορείτε για 20 λεπτά μέσα στο φαράγγι, για να φτάσετε στην παραλία. Απέχει 80 χλμ. από το Ηράκλειο (2 ώρες).


ΑΜΜΟΥΔΙ (Φωτογραφία: © ΜΑΡΙΚΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ)

Οι εξωτικές

1. Αμμούδι: Δίπλα στα Λευκόγεια Αγίου Βασιλείου σχηματίζονται τρεις παραλίες με λευκή άμμο και ανοιχτόχρωμα νερά, περιτριγυρισμένες από σπηλιές και λείους βράχους. Πώς πάμε: Από τον Πλακιά, ασφαλτοστρωμένη διαδρομή μήκους 4 χλμ. Απέχει 32 χλμ. από το Ρέθυμνο.
2. Βάι: Φιγουράρει σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς της Ανατολικής Κρήτης και είναι γνωστό για το μεγαλύτερο αυτοφυές φοινικόδασος στην Ευρώπη. Πανέμορφο, αν και μαζεύει πολύ κόσμο. Πώς πάμε: Απέχει 24 χλμ. από τη Σητεία (20 λεπτά οδικώς).
3. Μπάλος: Όταν υπάρχει ένα μέρος σαν τον Μπάλο, όσο «πολυδιαφημισμένο» κι αν είναι, δεν μπορεί παρά να αποτελεί πάντα έναν κορυφαίο προορισμό για τους επισκέπτες της Κρήτης. Πώς πάμε: Με καραβάκι από το Καστέλι Κισσάμου (1 ώρα με ενδιάμεση στάση στη νήσο Γραμβούσα) ή μέσω χωματόδρομου από Καλυβιανή Κισσάμου (35 λεπτά χωματόδρομος και περπάτημα 30 λεπτά έως την παραλία). Απέχει 56 χλμ. από τα Χανιά.
4. Χρυσή: Το αγαπημένο νησί των Ιεραπετριτών, η Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, με την εξωτική παραλία της Πελεγρίνας. Καταγάλανα νερά, λευκή άμμος και θαλασσόκεδρα τριγύρω.  Πώς πάμε: Με καραβάκι από την Ιεράπετρα (50 λεπτά).
5. Ντία: Μια ακατοίκητη νησίδα βόρεια του Ηρακλείου, που οι Ηρακλειώτες την αγαπούν ιδιαίτερα. Στον πιο ήρεμο κόλπο του Αγίου Γεωργίου υπάρχουν τρεις παραλίες με καταγάλανα νερά. Πώς πάμε: Με καραβάκι από Ηράκλειο ή Χερσόνησο (40-50 λεπτά).


ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ (Φωτογραφία: © VISUALHELLAS.GR)

Οι οικογενειακές*

1. Μακρύγιαλος: Πολύ μεγάλη αμμουδιά της Ανατολικής Κρήτης. Ρηχά και πάντα ήρεμα νερά με ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ που απευθύνονται και σε παιδιά. Πώς πάμε: Από Ιεράπετρα (23 χλμ. – 25 λεπτά με ΙΧ).
2. Πλακιάς: Η πλέον διάσημη «οικογενειακή» παραλία της Νότιας Κρήτης. Ψιλή άμμος, πολλές επιλογές διαμονής και εστίασης. Μόνο πρόβλημα ο συχνός αέρας στην περιοχή. Πώς πάμε: Το Ρέθυμνο απέχει οδικώς 36 χλμ. (1 ώρα).
3. Αγία Πελαγία: Οι παραλίες της Αγίας Πελαγίας Αχλάδας, λίγο δυτικά του Ηρακλείου, αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για οικογενειακές βουτιές όταν φυσούν τα μελτέμια. Πώς πάμε: Το Ηράκλειο απέχει οδικώς 23 χλμ. (20 λεπτά).
4. Ελαφονήσι: Μαζί με τον Μπάλο, είναι η πλέον γνωστή παραλία της Κρήτης για τη λευκή άμμο με τις ροζ αποχρώσεις. Μια ρηχή λιμνοθάλασσα ιδανική για παιδιά όλων των ηλικιών.
Πώς πάμε: Από Χανιά μέσω Έλους Κισσάμου (1 ώρα και 10 λεπτά οδικώς – 76 χλμ.).
5. Χιώνα: Αναμφίβολα η πιο ήρεμη και καλύτερα οργανωμένη παραλία της επαρχίας Σητείας, με ρηχά νερά και άμμο. Πώς πάμε: Απέχει 21 χλμ. από τη Σητεία (40 λεπτά οδικώς). Πλησιέστερη πόλη το Παλαίκαστρο, στα 2 χλμ.

* Όλες διαθέτουν ναυαγοσώστη.

kathimerini.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Αλτσχάιμερ θα διαγιγνώσκεται με ένα απλό τεστ, αλλάζοντας την πορεία της νόσου

Ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της...

Στην Ελλάδα χειμώνας, στην Κρήτη άνοιξη

Την ώρα που αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν...