Mετά την απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας, αλλά και σε άλλες Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, σάλος έχει προκληθεί από το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενδέχεται να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία νομιμοποιήθηκε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
Το Αϊντάχο όμως το πήγε κι ένα βήμα παρακάτω. Με ένα νέο νόμο που ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες, παρέχεται το δικαίωμα σε συγγενείς βιαστών να μηνύσουν τον γιατρό που πραγματοποίησε άμβλωση στη γυναίκα-θύμα του βιασμού.
Μπορεί δηλαδή να μην μπορεί να προχωρήσει σε μήνυση ο ίδιος ο βιαστής, μπορούν όμως να προχωρήσουν συγγενείς του ακόμα και τέσσερα χρόνια μετά.
Επιτρέπει, μάλιστα, αγωγές από πολλούς, διαφορετικούς συγγενείς του ίδιου εμβρύου ταυτόχρονα (έτσι, αν ένας βιαστής έχει πέντε αδέρφια, μπορεί κάθε ένα να μηνύσει ξεχωριστά το γιατρό που προχώρησε στην άμβλωση).
Σύμφωνα με το περιοδικό Vanity Fair, τέτοιοι κανονισμοί αποσκοπούν στον εκφοβισμό των κλινικών που διαφορετικά μπορεί να προχωρούσαν σε αμβλώσεις.
Σημειώνεται πως στο Αϊντάχο, η μόνη περίπτωση όπου μια γυναίκα-θύμα βιασμού επιτρέπεται να προχωρήσει σε άμβλωση είναι να καταγγείλει το γεγονός στην αστυνομία και να παρουσιάσει τη σχετική αναφορά στο γιατρό ή την κλινική.
Ποια είναι η υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ
Η απόφαση στην υπόθεση του 1973 ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής», αναφέρει στο προσχέδιο της γνωμοδότησης το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που φέρει ημερομηνία 10η Φεβρουαρίου, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο.
Βασιζόμενο στην γνωμοδότηση του Αλίτο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, χάρη στην οποία επιτράπηκαν στις ΗΠΑ οι αμβλώσεις μέχρι το έμβρυο να μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας – περίπου στην 24η με 28η εβδομάδα της κύησης-, ήταν λανθασμένη διότι το αμερικανικό Σύνταγμα δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο δικαίωμα στην άμβλωση.
«Η άμβλωση αποτελεί ένα βαθιά ηθικό ζήτημα. Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει στους κατοίκους οποιασδήποτε πολιτείας να ρυθμίζουν ή να απαγορεύουν την άμβλωση», επεσήμανε ο Αλίτο, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει διαρρεύσει.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου φαίνεται να βασίζεται σε ένα προφορικό επιχείρημα το οποίο επικαλέστηκαν τον Δεκέμβριο δικηγόροι από το Μισισιπή οι οποίοι υπερασπίζονταν νομοθεσία της πολιτείας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα της κύησης. Η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής έχει εμποδιστεί από χαμηλότερης βαθμίδας δικαστήρια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η πλειοψηφία του Δικαστηρίου φαίνεται ότι πρόκειται να κρίνει νόμιμη τη νομοθεσία του Μισισιπή και ότι θα υπάρξουν πέντε ψήφοι για την ανατροπή της απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ. Η επίσημη απόφαση του Δικαστηρίου πρόκειται να ανακοινωθεί πριν το τέλος Ιουνίου.
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι έτοιμοι να προχωρήσουν οι επαγγελματίες αλιείς του Νομού Ηρακλείου προαναγγέλοντας ακόμη και αποκλεισμό του λιμανιού του…
Σε αιχμηρή ανάρτησή του στο Facebook, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης επέκρινε δριμύτατα την…
Η συγχώνευση της ΑΒΕΑ με τη ΒΙΟΧΥΜ αποτελεί ορόσημο για τον αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης,…
Του Νεκτάριου Κοκολαντωνάκη * Η θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ήδη από την προηγούμενη δεκαετία…
Δύο δεκαετίες πριν εκδώσει το «1984» και τη «Φάρμα των ζώων», ο μεγάλος συγγραφέας κατέγραψε…
ΗΠορτογαλία είναι μια χώρα ανάλογου μεγέθους με την Ελλάδα. Αλλά οι κάτοικοι της πληρώνουν για…
This website uses cookies.