Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Αύριο η δίκη των 12 του Φυσικού – Γ. Κανουπάκης: “Πρωτόγνωρη η δίωξή μας!” – Πανεπιστήμιο Κρήτης: “Δε ζητήσαμε εκδίκηση!”

Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν αύριο Παρασκευή 12 φοιτητές του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι κατηγορούνται για τον πολύωρο αποκλεισμό καθηγητών του Τμήματος εντός της αίθουσας της Συγκλήτου, στο Ηράκλειο τον Οκτώβριο του 2011. Σε συγκέντρωση στις 9:00 έξω από τα δικαστήρια καλεί η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ενώ προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 8:00 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η υπόθεση των 12 φοιτητών έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης από την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους τοπικούς φορείς της Κρήτης και τα κόμματα της Αριστεράς καθώς αποτελεί την πρώτη δίωξη για φοιτητικές κινητοποιήσεις από την εποχή της χούντας.

Οι φοιτητές δικάζονται για τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στην Πρυτανεία του ιδρύματος τον Οκτώβριο του 2011, αντιδρώντας στην απόφαση των καθηγητών τους να μην ορίσουν ενδιάμεση εξεταστική, όπως είχε γίνει σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και πανελλαδικά, μετά το κύμα πανεπιστημιακών καταλήψεων ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου.

Το Φυσικό Τμήμα του Ηρακλείου υπήρξε το μόνο πανελλαδικά που αποφάσισε να «τιμωρήσει» τους φοιτητές για τις κινητοποιήσεις τους, με αποτέλεσμα να χάσουν εκείνο το εξάμηνο.

Κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνέλευσης του τμήματος οι φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την αίθουσα της Πρυτανείας, μένοντας επί ώρες εκεί και απαιτώντας να δοθεί η εξεταστική, κάτι που τελικά δεν κατάφεραν.

Οι κατηγορίες

Σήμερα, οι 12 από αυτούς οδηγούνται στα ποινικά δικαστήρια με τις κατηγορίες της «παράνομης κατακράτησης» και «απόπειρας παράνομης βίας» ύστερα από δίωξη που άσκησε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας βασισμένος σε απανωτές αναφορές που δέχτηκε από τους ίδιους τους καθηγητές τους και ενώ έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά από το Πανεπιστήμιο με στέρηση ακόμα ενός εξαμήνου.

Η αντιπαράθεση φοιτητών-καθηγητών στο Φυσικό της Κρήτης είχε υπόβαθρο, καθώς πολλά από τα μέλη ΔΕΠ του συγκεκριμένου τμήματος είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των μνημονιακών νόμων στην Παιδεία, ενώ μόλις έναν χρόνο πριν είχαν αρνηθεί για πολιτικούς λόγους να συμπεριλάβουν δύο αριστούχους φοιτητές σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου τμήματος.

Για τη διαμάχη αυτή έχει πάρει θέση σύσσωμη η κοινωνία της Κρήτης, με αποφάσεις και ανακοινώσεις των δημοτικών συμβουλίων Ηρακλείου και Ιεράπετρας, του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, των τεσσάρων ΕΛΜΕ του νησιού, των συλλόγων δασκάλων Ηρακλείου και Χανίων.

Επίσης στο πλευρό των φοιτητών έχουν ταχθεί αρκετοί σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνολικά 23 φοιτητικοί σύλλογοι από αντίστοιχες σχολές του ιδρύματος.

Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τα νομαρχιακά όργανα Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΛΑ.Ε., της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΟΕ και το ΣΕΚ.

Σημαντικότερη όμως παρέμβαση υπέρ των φοιτητών είναι αυτή των ίδιων των ακαδημαϊκών δασκάλων κυρίως από το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και από Πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Συνολικά 70 καθηγητές, μέλη ΔΕΠ, σε κείμενό τους επέκριναν τη στάση των καθηγητών του Φυσικού, επιρρίπτοντας σε αυτούς την ευθύνη για την ένταση, αφού, όπως αναφέρεται, εκείνοι ήταν που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης για αναπλήρωση των χαμένων από τις φοιτητικές καταλήψεις ημερών της εξεταστικής.

Μάλιστα οι 70 καθηγητές έχουν δώσει ξεκάθαρα πολιτικό στίγμα στη συγκεκριμένη δίκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους:

«Η υπόθεση των 12 φοιτητών δεν είναι μια απλά “ποινική” υπόθεση, αλλά έχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν δικάζονται μονάχα 12 φοιτητές (…), δικάζονται η ίδια η Δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δικάζονται οι αγώνες των νέων για μια καλύτερη ζωή σε συνθήκες ουσιαστικής ελευθερίας.

»Στη θέση των 12 θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε νέος που αγωνίζεται για να ζήσει στη χώρα του με αξιοπρέπεια, αλλά και κάθε δημοκράτης πολίτης που παλεύει για το δίκιο του».

Τον περασμένο Μάρτιο, πριν από την αναβληθείσα δικάσιμο, στο πλευρό των φοιτητών είχε ταχθεί και η τότε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου με δήλωσή της, στην οποία ανέφερε ότι «οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εν τέλει ποινικό αδίκημα».

Παρέμβαση για το ζήτημα έχει κάνει με δημόσια δήλωσή της και η πρώην αντιπρύτανης και υποψήφια πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελένη Παπαδάκη, αναφέροντας:

«Ας το πούμε απλά και απέριττα. Διαφωνούμε με την ποινική δίωξη των φοιτητών του Φυσικού και ζητάμε την αθώωσή τους. Εμείς, οι καθηγητές τους».

Για πρωτόγνωρη δίωξη έκανε λόγο μιλώντας νωρίτερα στον Σκάι Κρήτης 92,1 ο Γιώργος Κανουπάκης, ένας εκ των 12 διωκόμενων φοιτητών.

Με αφορμή την αυριανή εξ αναβολής δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά και την τελευταία αναβολή της δίκης τον περασμένο Μάρτιο, επανέρχεται και εκδικάζεται εκ νέου αύριο η υπόθεση των 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η δίωξη των 12 φοιτητών στην Κρήτη είναι φυσικά δίωξη πολιτική.

Δε διώκονται απλά οι φοιτητές, αλλά ο ίδιος ο αγώνας των νέων για μία άλλη Ελλάδα.

Αυτός ο αγώνας είναι αγώνας κάθε φοιτητή και της νεολαίας, που υπερασπίζεται ένα άλλο Πανεπιστήμιο, μια άλλη Παιδεία, ένα διαφορετικό μέλλον σε μια νέα Ελλάδα.

Αφενός μεν οφείλουμε – ο καθένας από όπου μπορεί – να περιφρουρήσουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία της έκφρασης.

Αφετέρου οφείλουμε να σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις πλάι στη νέα γενιά και την σπουδάζουσα νεολαία στον δίκαιο και σήμερα αγώνα για μια δημόσια και δωρεάν Παιδεία.»

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Δεν προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη, ούτε ζητήσαμε εκδίκηση

Πριν πέντε περίπου έτη το Πανεπιστήμιο Κρήτης έζησε μια δύσκολη μέρα. Μια ομάδα φοιτητών χρησιμοποίησε βία εναντίον των καθηγητών τους επιβάλλοντάς τους μια κατάσταση ομηρείας που κράτησε 12 ώρες. Οι καθηγητές του Τμήματος Φυσικής, απειλούμενοι, υβριζόμενοι και υπό περιορισμό μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, έκαναν ότι αρμόζει σε αξιοπρεπείς ανθρώπους και ακαδημαϊκούς δασκάλους: δεν έσκυψαν το κεφάλι. Στο Πανεπιστήμιο μίας δημοκρατικής χώρας όλες οι απόψεις είναι θεμιτές αλλά όχι και όλες οι πράξεις. Η παραβίαση των νόμων και των αρχών της επιστημονικής δεοντολογίας δεν έχουν θέση σε ένα Ίδρυμα που έχει ως στόχο την γνώση. Οι αρχές του διαλόγου, του σεβασμού της άλλης άποψης και φυσικά των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

Το ΠΚ δεν έμεινε αδρανές απέναντι στην συμπεριφορά αυτή. Το Πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε τις ποινές που θεώρησε ότι άρμοζαν στις πράξεις αυτές σε 11 από τους 12 φοιτητές που αναγνωρίστηκαν σε αυτά τα επεισόδια, παρουσία των ιδίων και των συνηγόρων τους.
Το ΠΚ εξάντλησε τα όρια της δικαιοδοσίας του σε ότι αφορά το ακαδημαϊκό μέρος αυτής της υπόθεσης. Από εκεί και πέρα ούτε προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, ούτε ζήτησε εκδίκηση. Η Δικαιοσύνη κινήθηκε αυτεπάγγελτα και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε ή να σχολιάσουμε τις προθέσεις ή την κρίση της.  Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της.

Νομίζουμε όμως ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να μας κάνει πιο σοφούς ως ακαδημαϊκή κοινότητα. Ως δάσκαλοι οφείλουμε να εξηγήσουμε στους φοιτητές μας ακόμη καλύτερα καταβάλλοντας όση ενέργεια και δαπανώντας όσο χρόνο χρειάζονται τι είναι συμβατό και τι ασύμβατο με τις ακαδημαϊκές αξίες αλλά και οι φοιτητές μας οφείλουν να περιφρουρήσουν το Πανεπιστήμιο από την ρητορική και την πρακτική της βίας και της μισαλλοδοξίας φυλετικής, θρησκευτικής, σεξουαλικής ή πολιτικής που απαξιώνουν και ευτελίζουν την ανθρώπινη ζωή.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εγκατάσταση Απινιδωτών στους Δήμους της Π.Ε. Χανίων στο Πλαίσιο του Προγράμματος «Ζωή»

Η εγκατάσταση 62 εξωτερικών απινιδωτών στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ξεκίνησε τη Δευτέρα 25…

2 hours ago

Δωρεά 60 υπολογιστών στα σχολεία της Κρήτης από την Τράπεζα Χανίων

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, αναγνωρίζοντας τον σπουδαίο ρόλο της απέναντι στην κοινωνία λειτουργεί πάντοτε με…

2 hours ago

“Σύντροφοι και φίλοι τα καταφέραμε!”: Μήνυμα Παύλου Πολάκη προς τους Πολιτικούς του Φίλους και Υποστηρικτές

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Παύλος Πολάκης…

3 hours ago

Κρήτη: Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας για την καταστροφή των αλιευτικών τους εργαλείων και την απώλεια παραγωγής από θαλάσσια προστατευόμενα είδη

Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας, για την καταστροφή των αλιευτικών τους εργαλείων και…

3 hours ago

Χανιά: Δυνατότητα Παρακολούθησης Μαθημάτων του Ψηφιακού Φροντιστηρίου για Απόφοιτους ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ανακοίνωσε…

3 hours ago

Η Περιφέρεια Κρήτης σε world café για τη χρήση ανακυκλωμένων ελαστικών στο πρόγραμμα REPLAN – CITY LIFE

Στην Βαρκελώνη της Ισπανίας έγινε η συνάντηση των εταίρων του  Ευρωπαϊκού Έργου REPLAN – CITY LIFE –…

3 hours ago

This website uses cookies.