Κώδωνα κινδύνου κρούει, εκ νέου, η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ανέδειξε τα προβλήματα στον εμβολιασμό και στην ιχνηλάτηση του μεταλλαγμένου ιού στη χώρα, χαρακτήρισε «μεγάλη απογοήτευση» την απουσία επαρκών μέτρων προστασίας στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς προτείνοντας λύσεις, ενώ παρέθεσε και τις ενστάσεις της για το φάρμακο.
Όπως είπε αναλυτικά:
«Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού δεν μας πάνε ακριβώς στο μηδέν, διότι δεν είναι σίγουρο ότι τα στελέχη της Ν.Αφρικής και της Ν.Αμερικής θα επικρατήσουν, ενώ ακόμα και σ΄αυτά το εμβόλιο επιδρά, αν και όχι τόσο αποτελεσματικά.
Επιπλέον, το mRNA (στα εμβόλια της Phizer και της Moderna) μπορείς να το ανασχεδιάσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε 2-2,5 μήνες, μαζί με την έγκριση και την παραγωγή.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι σχεδόν όλες οι χώρες δεν έχουν οργανωθεί καλά στο πώς θα διανείμουν και θα χορηγήσουν το εμβόλιο. Σ΄αυτό η χώρα μας υπολείπεται πολύ, συν το γεγονός ότι δεν έχουμε ικανό αριθμό εμβολίων.
Επίσης, θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος να γίνεται η χορήγηση των εμβολίων στα μεγάλα νοσοκομεία. Ναι μεν υπάρχουν οι αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά είναι πολύ σπάνιες. Η παρουσία ενός γιατρού στο εμβολιαστικό κέντρο, με τα μέσα που είναι απαραίτητα για την ανάταξη, εάν χρειαστεί, επαρκεί.
Ως προς το φάρμακο, έχουμε ακόμα ανεπαρκείς πληροφορίες. Η καναδική μελέτη προκρίνει ένα πολύ απλό και φτηνό φάρμακο που έχει χορηγηθεί σε πολλούς ανθρώπους, για άλλους λόγους, οπότε ξέρουμε τις σπάνιες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε επιστημονικό περιοδικό, ενώ φαίνεται ότι έχουν παρακαμφθεί κάποιοι κανόνες στη μεθοδολογία.
Περίπου το ίδιο ισχύει και στο φάρμακο με τα μονοκλωνικά διότι επίσημη δημοσίευση δεν έχουμε.
Η μεγάλη απογοήτευση είναι ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας εκεί που υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού, όπως στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφορά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο.
Υπάρχουν εύκολες λύσεις και φτηνές, παρότι πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να πληρώσουμε για να σωθούμε, δεν γίνεται τίποτα δωρεάν.
Για παράδειγμα, οποιοσδήποτε χώρος που δεν χρησιμοποιείται και είναι μεγαλύτερος από μία σχολική αίθουσα, να στεγάσει τους μαθητές. Είναι άλλο να έχεις 25 παιδιά σε 30 τετραγωνικά και άλλο 25 παιδιά σε 300 τετραγωνικά. Υπάρχουν τέτοιοι χώροι, όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι ή οι αίθουσες των ΚΑΠΗ και των Πνευματικών Κέντρων που δεν λειτουργούν αυτή την περίοδο.
Είχα πει και για τις εκκλησίες και παρεξηγήθηκα, αλλά αν έχεις στη γειτονιά σου μία εκκλησία 400 τετραγωνικών μπορείς να βάλεις δύο ομάδες παιδιών να κάνουν μάθημα, αντί να τα έχεις το ένα πάνω στο άλλο.
Δεν εισακούσθηκε ούτε η πρόταση που είχα κάνει να δοθούν κουπόνια στους εργαζόμενους για να πηγαίνουν με ταξί στην εργασία τους και να επιστρέφουν σπίτι τους, παρότι κι εδώ το κόστος δεν είναι μεγάλο.
Αυτό ισχύει και για τους ηλικιωμένους που έχουν πρόβλημα μετακίνησης και πρέπει να πληρώσουν 20-25 ευρώ στο ταξί για να πάνε να εμβολιαστούν.
Ο κίνδυνος για τρίτο κύμα πανδημίας είναι πιο μεγάλος εξαιτίας και του μεταλλαγμένου κορονοϊού που παρουσιάστηκε στη Μ.Βρετανία.
Χρειάζεται ειδική ιχνηλάτηση και στην Ελλάδα είχαμε ελάχιστες δυνατότητες μέχρι πρόσφατα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρεις εάν κάποιος που νόσησε έχει τον «παλιό» ή τον μεταλλαγμένο κορονοϊο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθεί και να επικρατήσει ο νέος ιός».