Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Α.Τσίπρας: Το πραγματικό δίλλημα ήταν «μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή»

«Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί την εμπροσθοφυλακή μίας δημοκρατικής Ευρώπης» ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό «που όμως δεν μπορεί να υπερασπισθεί με αποδράσεις ή φαντασιώσεις» επισήμανε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εστιάζοντας την παρέμβασή του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την επιλογή του μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την  υιοθέτηση του 3ου Μνημονίου λέγοντας πως «η χώρα είναι εκτός αγορών» και «οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές μας επέλεξαν να κλιμακώσουν την σύγκρουση σε σημείο μη διαχειρίσμο» έτσι «δεν υπήρχε άλλη επιλογή». Επισήμανε ότι  «το πραγματικό δίλλημα δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεωκοπία» αλλά «μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή». Συνέχισε λέγοντας πως «τρίτη εναλλακτική λύση που δήθεν αγνοήσαμε δεν υπήρχε και από όσο ξέρω δεν υπάρχει».

Ασκώντας κριτική στις θέσεις της Ζ.Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως  «εναλλακτική λύση δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος και όσο περισσότερο το καταγγείλουμε να πιστεύουμε ότι θα μειωθεί» ούτε «το να βροντοφωνάξουμε» για την «διεθνή νομιμότητα» αφού «και οι πόλεμοι είναι έξω από την διεθνή νομιμότητα όμως έχουν θύματα όταν κάποιοι αποφασίζουν να τους διενεργήσουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «η επιλογή να μην προχωρήσουμε στην άτακτη χρεωκοπία ή στο μνημόνιο με δραχμή δεν ήταν μία επιλογή της στιγμής» αντίθετα «δεν υπήρξε ποτέ επιλογή η προγραμματική μας διακήρυξη» ενώ «ούτε αυτό ήταν το δίλλημα στο δημοψήφισμα». Σημειώσε παράλληλα πως η συμφωνία «ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε με αυτούς τους συσχετισμούς στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις από εδώ και πέρα με τους εταίρους δηλώνοντας ότι στο Γιουρογκρουπ η πλευρά του κ.Σόιμπλε θα επιδιώξει να πάρει πίσω αυτό που επιτεύχθηκε. Επισήμανε ότι «δάνειο γέφυρα» σημαίνει επιστροφή σε μία κρίση δίχως τέλος» τονίζοντας ότι «εμείς έχουμε κοινωνική ευθύνη να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη». Επίσης σχετικά με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επισήμανε ότι «πρόκειται για μία διαμάχη που μας υπερβαίνει».

«Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να διεκδικήσουμε» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την μείωση των συνεπειών του μνημονίων. Παράλληλα μίλησε για πάταξη της διαφθοράς και σύγκρουση με τα εγχώρια συμφέροντα. Ειδικά αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες λέγοντας ότι «θα έρθει στην Βουλή και θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας». Για τα δημόσια έργα είπε ότι «το πάρτυ των υπερτιμολογήσεων πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει». Επίσης επισήμανε ότι θα παταχθεί «η μεγάλη φοροδιαφυγή» αναφερόμενος «σε πλούσια και φοροδιαφεύγουσα ελληνική ολιγαρχία». ‘Οσον αφορά τους αγρότες έκανε λόγο για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συμφωνίας με «συνολικούς πόρους 6 δις» από κοινοτικά κονδύλια μεσοπρόθεσμα.

Σιβυλλική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δηλώνοντας στον πρόεδρο της Ν.Δ να μην αιτείται εκλογές γιατί «τα αιτήματα ενίοτε γίνονται αποδεκτά». Πάντως σημείωσε ότι το θέμα εξαρτάται από την συμφωνία και την «σταθεροποίηση της οικονομίας».

thepressproject.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με την Υφυπουργό Τουρισμού

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε σήμερα με την υφυπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη. Στη…

38 seconds ago

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ… που το έργο του «βάζει φωτιές, καρδιές φλογίζει

Του Σπύρου Δαράκη * «Θεωρούσα κι εγώ ότι η μουσική κατάγεται από τους φυσικούς ήχους…

3 mins ago

Όμηροι της θανατηφόρας θηλειάς της ΑΑΔΕ οι Έλληνες

Ένας ατελείωτος γολγοθάς βρίσκεται μπροστά από την αγωνιώδη προσπάθεια επιβίωσης κάθε έντιμου μικροεπιχειρηματία. Χάος στη…

2 hours ago

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξασκήσει την πυρηνική του ετοιμότητα

Σε νέες πολεμικές δηλώσεις προέβη ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στη…

2 hours ago

Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: Το «βούλευμα» φωτιά και οι εντάσεις που «έστειλαν» τη δίκη στην Αθήνα

«Πού πας ρε μ****; Άμα πας κοντά στα δίχτυα, θα σου κόψουμε τα πόδια». Με…

4 hours ago

Politico: Η φον ντερ Λάιεν «έθαψε» έκθεση κόλαφο για την ελευθεροτυπία στην Ιταλία ενώ επιζητεί την ψήφο της Μελόνι

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να επιβραδύνει μια επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικρίνει την…

4 hours ago

This website uses cookies.