Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Βέλη ΑΕΠΙ προς Μπαλτά για τα πνευματικά δικαιώματα

Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εξαπέλυσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), με αφορμή το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή υπό τον τίτλο «Νόμος για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα πολιτιστικά θέματα».

Μία διαφορετική άποψη, δίνει ωστόσο, η «Αυτοδιαχείριση» σε επιστολή που φέρει τον τίτλο «Δεν υπάρχει μόνο η ΑΕΠΙ!» και την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της, συνθέτης Γιάννης Γλέζος.

Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου θα έληγε στις 15 Ιανουαρίου, αλλά πήρε παράταση έως 22 /1.

Η ανακοίνωση της ΑΕΠΙ μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο διάλογος, η γόνιμη αντιπαράθεση, απόψεων, οι ανοικτές συζητήσεις και η έγγραφη κατάθεση προτάσεων που λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν και δεσμεύουν τους φορείς άσκησης της κρατικής λειτουργίας είναι ο κανόνας που επικρατεί σε ΟΛΕΣ τις Ευρωπαϊκές χώρες που εκλήθησαν να εκσυγχρονίσουν και εναρμονίσουν την εσωτερική νομοθεσία τους τη σχετική με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και τους οργανισμούς της Συλλογικής τους διαχείρισης και Προστασίας. Αυτονοήτως μία τέτοια διαδικασία αναμενόταν και στη χώρα μας λόγω ακριβώς της κρισιμότητας και της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος.

Αντ’ αυτού επιχειρήθηκε η νύκτωρ συγγραφή πονήματος από τον ΟΠΙ (σ.σ. Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας) που υποδύεται τον χαρακτήρα ‘σχεδίου Νόμου’, θαυμαστού καθ’ όλα για τη Νομική του ασυναρτησία, υποδειγματικού ως προς την αντισυνταγματικότητα του σε πολλές από τις περιλαμβανόμενες ‘ρυθμίσεις’ του και αξιομνημόνευτου για τη χονδροειδή στρέβλωση του περιεχόμενου της Κοινοτικής Οδηγίας σε όλες σχεδόν τις ‘διατάξεις’ του.

Χωρίς συζήτηση, δίχως την αποστολή ερωτημάτων, χωρίς τη συγκρότηση ομάδων εργασίας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, χωρίς δημόσιο διάλογο αποφασίσθηκε η ανάρτηση στο διαδίκτυο του νομικού αυτού εξαμβλώματος, προσχηματικά σε περίοδο εορτών και για ελάχιστο χρονικό διάστημα ώστε να ονομασθεί, κατ’ ευφημισμόν ‘δημόσια διαβούλευση’! Η διαύγεια, η δημοκρατικότητα, το κοινωνικό συμφέρον, η πολιτιστική δημιουργία δεν υπήρξαν ποτέ το ισχυρό σημείο αυτού του ιδιότυπου Οργανισμού αλλά παραμένει απορίας άξιον γιατί οι συντάκτες του ‘νομοσχεδίου’ στρεβλώνουν την Οδηγία παρεμβάλλοντας αυθαίρετα διατάξεις, που αντιστρατεύονται την κοινοτική νομοθεσία, υπονομεύουν τις πρόνοιες της Οδηγίας για την προστασία των δημιουργών και ‘νομοθετούν’ διακρίσεις μεταξύ των Οργανισμών.

Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη του ΥΠΠΟ είναι βαρύτατη τόσο για την επαπειλούμενη κοινωνική αναστάτωση, που θα επιφέρει η τυχόν ψήφιση τέτοιου Νομοθετήματος, όσο και για τις οδυνηρές δοκιμασίες που θα υποστούν οι οδηγούμενοι στην ανέχεια και την εξαθλίωση πνευματικοί δημιουργοί».

Παράλληλα, η ΑΕΠΙ κάνει λόγο για«πρόδηλα καταστροφικές συνέπειες των ‘διατάξεων’ αυτού του ασυνάρτητου νομοθετήματος», που «πρόθεση έχουν την αδρανοποίηση και εν συνεχεία τη διάλυσή της, μετά από 85 και πλέον χρόνια συνεχή έτη λειτουργίας στην πρωτοπορία της προάσπισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, με πολύμοχθες προσπάθειες, πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες, διαρκείς κοινοτικές παρεμβάσεις και αδιάλειπτη παρουσία στα διεθνή Fora.

Καταλήγοντας, μάλιστα, η ΑΕΠΙ αναφέρει: «Ερωτητέον είναι, εάν ό,τι δεν κατάφερε η Χούντα – λυσσώδης αντίπαλος της ΑΕΠΙ – θα το επιτύχει η «πρώτη φορά Αριστερά»!!!»

Η ανακοίνωση της «Αυτοδιαχείρισης» είναι η εξής:

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού για το σχέδιο νόμου που αφορά στα πνευματικά δικαιώματα είναι υποχρεωτική και αποτελεί ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 26/2014. Πρέπει, δηλαδή, υποχρεωτικά να γίνει εθνικός νόμος σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το τέλος Απριλίου 2016.

Το σχέδιο νόμου κινείται προ τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να ρυθμιστούν καλύτερα οι σχέσεις χρηστών (ραδιοτηλεοπτικών μέσων, καταστηματαρχών κλπ.) και μελών (δημιουργών, δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων κλπ.) με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης.

Δεν θα μπούμε στην επιμέρους ανάλυση των επιχειρημάτων της ΑΕΠΙ, αλλά δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε την πρόταση του δημοσιεύματος ότι «δεν έχει διαμορφωθεί έως σήμερα νέος φορέας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και δεν έχει καταρτιστεί νέος μηχανισμός είσπραξης» καιεπομένως αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει αν θιγεί με οποιονδήποτε τρόπο το τωρινό καθεστώς της λειτουργίας της. Πάνω σ’ αυτό σας ενημερώνουμε:

Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» που διοικείται από τους ίδιους τους δημιουργούς, λειτουργεί από το 2003 και μετά την εγγραφή μας το 2014 ως μέλος στη CISAC (Παγκόσμια Συνομοσπονδία Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης), γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη στην είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στην αύξηση των μελών μας και του ρεπερτορίου μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα μη ανταγωνιστικές σχέσεις με τους χρήστες και τα μέλη μας.
Πιστεύουμε ότι ο νέος νόμος, με ελάχιστες διορθώσεις, θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, όπου η συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων συνθετών και στιχουργών θα μπορεί να ασκείται στην Ελλάδα με απόλυτη διαφάνεια, χωρίς μονοπωλιακές πρακτικές και αστυνομικά μέτρα, με σεβασμό προς τους δημιουργούς και προπάντων χωρίς κερδοσκοπία.

Γιάννης Γλέζος
Συνθέτης / Πρόεδρος Δ.Σ. της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΡΙΣΗΣ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στην Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

“Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, όσα συμβαίνουν στην Γάζα έχουν χαρακτηριστικά γενοκτονίας. Θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί…

8 hours ago

ΗΠΑ: Έδωσαν άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να πλήξει τη ρωσική επικράτεια – Ρωσία: «Μπορεί να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Σοβαρή εξέλιξη στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν - λίγες μόλις εβδομάδες πριν αποχωρήσει…

8 hours ago

Σάκης Καράγιωργας: Ο θρυλικός πανεπιστημιακός που επί χούντας έβαζε βόμβες – Η συγκλονιστική απολογία του στο στρατοδικείο

Κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της μεγαλειώδους λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εμφανίζονται οι γνωστοί –…

11 hours ago

«Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή: Ζωή σαν μυθιστόρημα» – Τη Δευτέρα η η διαδικτυακή συνάντηση στη μνήμη της

Στο πλαίσιο του κύκλου Διαδικτυακές Συναντήσεις που διοργανώνει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη…

11 hours ago

Κινέζοι αεροναυπηγοί επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τι είδους συνεργασία προωθείται

Eπίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (NUAA) πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημίου Κρήτης,…

11 hours ago

Κολυδάς κατά μετεωρολόγων: «Aντί να ζητήσουν συγγνώμη, λαβώνουν την επιστήμη»

Σε ανάρτηση προέβη ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με αφορμή…

11 hours ago

This website uses cookies.