12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Βέτο από την Κίνα – Οι «G20» δεν έβγαλαν ψήφισμα καταδίκης της Ρωσίας

Ημερομηνία:

Οι επικεφαλής των οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου καταδίκασαν σθεναρά τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στη συνεδρίασή των G20 το Σάββατο, με μόνο την Κίνα και τη Ρωσία να αρνούνται να υπογράψουν κοινή δήλωση.

Η Ινδία, η οποία ως πρόεδρος της Ομάδας των Είκοσι (G20) φιλοξένησε μια συνάντηση στην πόλη της Μπανγκαλόρ, ήταν απρόθυμη να θέσει το ζήτημα του πολέμου, αλλά τα δυτικά έθνη επέμειναν ότι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν κανένα αποτέλεσμα που δεν θα περιλάμβανε καταδίκη της εισβολής.

Η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των μελών της G20 σημαίνει ότι η Ινδία κατέφυγε στην έκδοση μιας «σύνοψης και εγγράφου αποτελέσματος της προεδρίας» στο οποίο απλώς συνόψιζε τις δύο ημέρες των συνομιλιών και σημείωνε τις διαφωνίες που προέκυψαν.

«Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία», σημειωνόταν στο έγγραφο, κάτι που αναφέρεται κυρίως για τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, τους κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα και τη συνεχιζόμενη ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια.

«Υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις», τονιζόταν σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι ευρωπαϊκές χώρες και άλλα μέρη για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή και να την εξαφανίσουν από έσοδα.

Το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο με αυτό της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η διοργανώτρια Ινδονησία εξέδωσε επίσης μια τελική δήλωση αναγνωρίζοντας τις διαφωνίες. Η G20, που έχει δημιουργηθεί εδώ και δύο δεκαετίες για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων, αγωνίζεται ολοένα και περισσότερο για να επιτύχει τη συναίνεση που απαιτείται για την έκδοση ενός επίσημου ανακοινωθέντος στο τέλος της συνεδρίασης.

«Αν και δεν υπήρχε αυτό που θα ονομάζαμε ανακοινωθέν, αλλά μόνο μια δήλωση αποτελέσματος, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο στο να έχουμε όλους τους υπουργούς στις συνεδριάσεις», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σιθαραμάν.

«Λυπηρή» η στάση της Κίνας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ χαρακτήρισε «λυπηρή» την άρνηση της Κίνας να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και να συμμετάσχει σε μια κοινή δήλωση.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να εκδοθεί δήλωση που να καταδικάζει τη Ρωσία. Δύο εκπρόσωποι είπαν στο Reuters ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν επιθυμούν να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα της G20 για να συζητηθούν πολιτικά θέματα.

Η Ρωσία, μέλος της G20 αλλά όχι της G7, αναφέρεται στις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και αποφεύγει να την χαρακτηρίσει εισβολή ή πόλεμο.

Η Ινδία κράτησε μια εν πολλοίς ουδέτερη στάση, αρνούμενη να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή, αναζητώντας διπλωματική λύση και ενισχύοντας απότομα τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Η Κίνα και η Ινδία ήταν μεταξύ των χωρών που απείχαν την Πέμπτη, όταν ο ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του να αποσύρει η Μόσχα τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει τις μάχες.

Εκτός από τις χώρες της G7, το μπλοκ της G20 περιλαμβάνει επίσης χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία.

«Είναι δύσκολο για την G20 να συμμετάσχει σε μία εποικοδομητική συζήτηση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είναι μια πράξη που κλονίζει τα θεμέλια της παγκόσμιας τάξης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki.

Διαπραγματεύσεις για το χρέος

Στο περιθώριο της Συνόδου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πραγματοποίησε συνάντηση το Σάββατο με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Κίνα, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και την G7 σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους για τις προβληματικές οικονομίες, αλλά υπήρξαν και διαφωνίες μεταξύ των μελών, δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Μόλις ολοκληρώσαμε μια σύνοδο στην οποία ήταν σαφές ότι υπάρχει δέσμευση να γεφυρωθούν οι διαφορές προς όφελος των χωρών», είπε στους δημοσιογράφους η Γκεοργκίεβα, η οποία συμπροήδρευσε στη στρογγυλή τράπεζα με την Ινδή υπουργό Οικονομικών Νιρμάλα Σιθαραμάν.

Περαιτέρω συζητήσεις προγραμματίζονται κατά την περίοδο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο.

Σε μια βιντεοκάμερα στη συνεδρίαση της G20 την Παρασκευή, ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Liu Kun επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης θα πρέπει να συμμετάσχουν στην ελάφρυνση του χρέους μέσω κουρέματος.

Η ώθηση της Ινδίας για αυστηρότερη ρύθμιση των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης κέρδισε ευρύτερη υποστήριξη στη συνάντηση.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής “δεν πρέπει να αποσύρουν από το τραπέζι” την επιλογή των οριστικών απαγορεύσεων εάν αποτύχει η ρύθμιση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ