Ο πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς της Κροατίας θέλει η χώρα του να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας προσπαθώντας να εμποδίσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Ο Μιλάνοβιτς βρίσκεται σε σφοδρή κόντρα με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του αν η Κροατία θα υποστηρίξει τις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία την Τετάρτη.
Προτού το κοινοβούλιο της Κροατίας επικυρώσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ για τα δύο σκανδιναβικά έθνη, ο Μιλάνοβιτς θέλει μια αλλαγή του εκλογικού νόμου της γειτονικής Βοσνίας που θα διευκολύνει τους Κροάτες της Βοσνίας να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους σε ηγετικές θέσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από το σεβασμό της Φινλανδίας και της Σουηδίας στις τουρκικές ευαισθησίες σχετικά με την τρομοκρατία.
Την Τετάρτη, ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς ως παράδειγμα τη θέση της Τουρκίας για το πώς τα «πραγματικά» κράτη προστατεύουν τα εθνικά τους συμφέροντα.
″Συνεδρίασε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, αλλά δεν αποφάσισε τίποτα γιατί η Τουρκία είναι κατά της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας. Έτσι συμπεριφέρονται τα κράτη που πραγματικά νοιάζονται για τα συμφέροντά τους. Δεν ξέρω τι θα προκύψει από αυτό, αν είναι ακόμη δυνατόν η Σουηδία να εκπληρώσει τους όρους της Τουρκίας. Εάν η Σουηδία συμφωνήσει με τους όρους της Τουρκίας, δεν θα είναι πλέον η ίδια χώρα. Η Τουρκία δεν θα σηκωθεί από το τραπέζι πριν πάρει κάτι. Και πώς συμπεριφέρεται η Κροατία; Σε όλα αντίθετα σε σχέση με τον Τουρκία» – είπε, προσθέτοντας ότι η αντίθεσή του στην είσοδο των δύο Βορείων χωρών στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί «πράξη εναντίον της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά υπέρ της Κροατίας».
Είναι πεπεισμένος ότι το πρόβλημα του εκλογικού νόμου και της ισότητας των Κροατών στη Βοσνια Ερζεγοβίνη μπορεί να λυθεί αν παράλληλα η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ γίνει υπό όρους.
″Οι Κροάτες στη Βοσνία – Ερζεγονίνη ως πολιτική οντότητα καταστρέφονται και ο Aντρέι Πλένκοβιτς συμμετέχει ενεργά σε αυτό… Πρέπει να αγωνιστούμε για τα συμφέροντά μας στη Β-Ε. Μετά από 25 χρόνια από τη (Συμφωνία του) Ντέιτον (σ.σ με την οποία έληξε ο πόλεμος της Βοσνίας), δεν υπάρχει ούτε ένας Κροάτης αξιωματικός εκεί”, δήλωσε ο Μιλάνοβιτς.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η κροατική εφημερίδα “Jutarnji list” αναφέρει ότι ο Mάριο Nομπίλο, μόνιμος αντιπρόσωπος της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, θα υπογράψει το πρωτόκολλο εκ μέρους της χώρας του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μιλάνοβιτς επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι θα του δώσει εντολή να μην το πράξει.
Σύμφωνα με το κροατικό σύνταγμα ο πρέσβης της δαλματικής χώρας στο ΝΑΤΟ λαμβάνει εντολές από το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Σύμφωνα με τον Νόμο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, ο Nόμπιλο είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών, Γκόραν Γκρλιτς-Ραντμάν στον οποίο και υπάγεται.
Associated Press, Jutarnji list
Τα τροχαία ατυχήματα, ειδικά τα θανατηφόρα, είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Ας πούμε, η Κρήτη είναι…
Ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενδέχεται να αποτελέσει το…
Το Παράρτημα Χανίων του Σωματείου Εργαζομένων Teleperformance (ΣΕΤΕΠ) εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας πρακτικές της εταιρείας, οι…
Την ώρα που αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν "ντυθεί" ξανά στα λευκά ενόψει και…
Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Εξαιτίας του πλήρως ξεχαρβαλωμένου τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης στα Χανιά ένας 22χρονος άνθρωπος έχασε την…
Λίγο πριν το τελευταίο αντίο στον 22χρονο Παναγιώτη, ο πατέρας του προκάλεσε συγκίνηση με τις…
This website uses cookies.