Η Gazprom υπέγραψε συμφωνία για το φυσικό αέριο με την Κίνα και την ίδια ώρα, με διάφορα προσχήματα, η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα της ροής προς την Ευρώπη. Απειλεί δε, με ολική διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία.
«Το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε σύμφωνα με κανόνες που δεν έχουμε φτιάξει», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.
Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom και η κινεζική CNPC υπέγραψαν τεχνική συμφωνία που αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της διαδρομής στη ρωσική Άπω Ανατολή, ανακοίνωσε την Πέμπτη (16/6) η Gazprom. Το έγγραφο της συμφωνίας ορίζει τις βασικές τεχνικές παραμέτρους του διασυνοριακού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και τις παραμέτρους του φυσικού αερίου, όπως αναφέρει η Gazprom σε ανακοίνωσή της.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, υπεραμύνθηκε των επιλογών του ομίλου του, που συνεχίζει να μειώνει τις παραδόσεις του στην Ευρώπη στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Οι νέες απειλές από Gazprom
«Το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε σύμφωνα με κανόνες που δεν έχουμε φτιάξει», δήλωσε ο Μίλερ στη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος πάροχος ενέργειας για τους φίλους της Ρωσίας», πρόσθεσε, σε μια παραλλαγή του δόγματος που επαναλαμβάνει η Gazprom εδώ και χρόνια για την αξιοπιστία του ομίλου για τους πελάτες του.
Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι σε αδιάκοπη πτώση αφότου ξεκίνησαν οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώκει την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία, όμως η Gazprom προπορεύθηκε διακόπτοντας τις παραδόσεις αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως απαιτεί στο εξής το Κρεμλίνο.
Σε αυτό προστίθεται η μείωση αυτή την εβδομάδα κατά 60% του αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, με την Gazprom να υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται σε δυσκολίες με τις τουρμπίνες του γερμανικού ομίλου Siemens που οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις.
«Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιλυθεί» η κατάσταση αυτή, δήλωσε ο Μίλερ, λέγοντας πως «η Siemens παραμένει σιωπηλή». «Ναι, έχουμε μια μείωση του εφοδιασμού προς την Ευρώπη», είπε, λέγοντας πως «πολύ σύντομα η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην αγορά Ασίας-Ειρηνικού θα αυξηθεί». Είπε πως οι Ευρωπαίοι «είπαν πως τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια δεν είναι απαραίτητα, άρα δεν είναι απαραίτητα… έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας απέναντί σας».
Τα έσοδα της Ρωσίας δεν έχουν επηρεαστεί από αυτή την πτώση των παραδόσεων αερίου λόγω της εκτόξευσης των τιμών του αερίου. Το Κρεμλίνο δεν σταματά να λέει από τότε πως οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών πλήττουν περισΤριγμούς στην προμήθεια LNG στην Ευρώπη φέρνει η έκρηξη και το λουκέτο σε εργοστάσιο του Τέξαςσότερο απ΄ όλους τους ίδιους τους πληθυσμούς των χωρών τους.
Ευρωπαϊκές εταιρίες, περιλαμβανομένης της ιταλικής ENI, της αυστριακής OMV και της γερμανικής Uniper αναφέρουν σημαντική πτώση της προμήθειας ρωσικού αερίου χθες, Τετάρτη, και σήμερα Πέμπτη (16/6).
Το πρόσχημα για ολική διακοπή του φυσικού αερίου σε Γερμανία
Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσίζοφ άφησε σήμερα Πέμπτη (16/6) ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, της σημαντικότερης γραμμής ανεφοδιασμού για τη Γερμανία.
Η Gazprom επικαλείται τις εργασίες επισκευής για τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nordstream 1 στη Γερμανία στο 40% της συνήθους χωρητικότητάς της. Ωστόσο, δεν είναι πολλοί όσοι δίνουν βάση στις δικαιολογίες της ρωσικής εταιρείας.
Ο Robert Habeck, υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής, μίλησε για πολιτική απόφαση. Η Gazprom ανακοίνωσε αρχικά την Τρίτη ότι θα μειώσει την παράδοση και στη συνέχεια ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση.
Είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, η οποία είναι υπεύθυνη για την ενεργειακή υποδομή της Γερμανίας. Ο Κλάους Μιούλερ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί προκαλέσει ανασφάλεια και να ανεβάσει την τιμή του φυσικού αερίου.
Η Γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια, αλλά λέει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει έλλειψη. Υπάρχει μικρή αίσθηση πανικού σημειώνει το BBC. Είναι καλοκαίρι τελικά και οι περισσότερες εφημερίδες είναι απασχολημένες να αναφέρουν έναν επικείμενο καύσωνα αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, η ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου προειδοποιεί ότι, εάν συνεχιστεί η μειωμένη παροχή φυσικού αερίου, η Γερμανία θα έχει πρόβλημα. Οι δεξαμενές πρέπει να γεμίσουν πριν από το χειμώνα.
Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κίνηση έχει ανησυχήσει το Βερολίνο. Η Γερμανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και, ενώ υποτίθεται ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα θέλει απωλέσει έσοδα, ο κ. Mueller λέει ότι το ενδεχόμενο η Ρωσία να σταματήσει τις προμήθειες δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Κλείνει όλο και περισσότερο η στρόφιγγα
Μετά τη μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, ο κ. Τσίζοφ, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσίζοφ δήλωσε, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, ότι δεν αποκλείεται, εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων στις τουρμπίνες, να κλείσει εντελώς η γραμμή προμήθειας του αγωγού.
«Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καταστροφή για τη Γερμανία», δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης και τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επισκευής των τουρμπινών στο έδαφός της, προκειμένου να μη χρειαστεί να σταλούν στον Καναδά.
Προηγουμένως, η Gazprom είχε επικαλεστεί καθυστερήσεις στην επισκευή των τουρμπινών προκειμένου να δικαιολογήσει τη μείωση της παροχής, κάτι ωστόσο που απέρριψε η γερμανική πλευρά, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να κάνει λόγο για «πολιτικό παιγνίδι» της Μόσχας.
Ο κ. Χάμπεκ πάντως διαβεβαίωσε ότι αν και η κατάσταση είναι σοβαρή, δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό άεριο στη Γερμανία. Μέχρι σήμερα το πρωί της Πέμπτης (16/6), ο περιορισμός της ροής είχε φθάσει στο 60%.
Οι φωτιές σε ΗΠΑ και Ρωσία
Μόλις μία εβδομάδα μετά τη φωτιά σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια εξαγωγής των ΗΠΑ που παράγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης (16/6) μεγάλη πυρκαγιά στο μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου της Ρωσίας. Η φωτιά ξέσπασε μετά το σπάσιμο ενός σωλήνα φυσικού αερίου της εταιρείας «Gazprom Dobycha Urengoy», τοπικού παραρτήματος της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας «Gazprom».
Το εν λόγω κοίτασμα είναι και το μεγαλύτερο στη χώρα, ενώ προμηθεύει κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του αγωγού της Υεμένης. Η εν λόγω πυρκαγιά έχει εντείνει τις ανησυχίες για διαταραχή του ανεφοδιασμού, αναφέρει η «Daily Mail», δεδομένου μάλιστα ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας σοβαρής ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν διαρκώς. Από την πλευρά της, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η φωτιά δεν είχε κάποια συνέπεια στην παραγωγή.
Από την άλλη, το εργοστάσιο στο Τέξας, στο οποίο επίσης έκλεισε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες λόγω της φωτιάς, μπορούσε να επεξεργάζεται έως και 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα (bcfd) και σε πλήρη δυναμικότητα μπορεί να εξάγει 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως (MTPA) υγρού αερίου. Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ έφτασαν το ρεκόρ των 9,7 bcfd πέρυσι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).
Οι αναλυτές είπαν ότι περίπου το 70% των μηνιαίων προμηθειών του Freeport τους τελευταίους μήνες κατευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία. Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία και η Ολλανδία ήταν οι μεγαλύτεροι ευρωπαίοι εισαγωγείς από το Freeport LNG φέτος.
Τα συμβάντα φωτιάς σε Ρωσία και ΗΠΑ έρχονται να συντηρήσουν τους φόβους για άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
«Έκρηξη» στις τιμές φυσικού αερίου
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν ανοδικά και σήμερα καθώς η Ρωσία μείωσε την παροχή αερίου στον μεγαλύτερο αγωγό που τη συνδέει με τις αγορές της Ευρώπης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο πάνω από 20%, η οποία προστίθεται στην άνοδο κατά 44% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία, σημείο αναφοράς για την ΕΕ, κινούνται στα 142,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι περικοπές χτυπούν μεγάλους ομίλους όπως οι Engie SA, Uniper SE και OMV AV, που δηλώνουν ότι υποδέχονται μικρότερες ποσότητες. Οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα.
Η Γερμανία έχει ήδη ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σημείων για τη διασφάλιση του εφοδιασμού και ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα. Ωστόσο, στη Γερμανία δηλώνουν ότι μπορούν προς το παρόν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή το χθεσινό εξαιρετικά επείγον έγγραφο της προέδρου του…
Κατά του ενδεχόμενου συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ο Νίκος Παπανδρέου κάνοντας κάλεσμα «να επιστρέψουν στο σπίτι τους» όσοι έφυγαν…
Προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιβάρυνση του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου που ήδη έχουν προαναγγείλει οι ακτοπλόοι από 1ης Μαΐου, λόγω…
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, αυτόπτης μάρτυρας του θανατηφόρου τροχαίου, καταθέτει μεταξύ άλλων,…
Στις φυλακές του Κορυδαλλού μεταφέρεται ο 45χρονος οδηγός της Porsche, που το περασμένο Σάββατο σκότωσε…
Κατηγορηματική διάψευση έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στις φήμες που την ήθελαν να είναι η νονά…
This website uses cookies.