OIKONOMIA

Βαθιά ύφεση στην Ελλάδα «βλέπει» η Κομισιόν – Εκτόξευση χρέους στο 207% του ΑΕΠ

Η ταχεία αντίδραση της πολιτικής στην Ελλάδα για τη διασφάλιση της απασχόλησης και της ρευστότητας απέτρεψε μία πιο αρνητική επίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού στην αγορά εργασίας στο πρώτο εξάμηνο, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της. Η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 18% το 2020 από 17,3% πέρυσι, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 και το 2022 αναμένεται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στο 17,5% και το 16,7%, αντίστοιχα.

Το πραγματικό ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) αναμένεται να μειωθεί κατά 9% φέτος και να αυξηθεί κατά 5% το 2021 και κατά 3,5% το 2022. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά την επόμενη διετία – κατά 4% το 2021 και κατά 2% το 2022 – μετά την αναμενόμενη μείωσή της κατά 5,5% φέτος. Οι επενδύσεις επηρεάστηκαν αρνητικά στο πρώτο εξάμηνο φέτος λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας, των χαμηλότερων εσόδων και των περιορισμών στη ρευστότητα, αλλά οι δημόσιες επενδύσεις και η στήριξη της ρευστότητας αναμένεται να διευκολύνουν την ανάκαμψη, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν. Η οικονομική δραστηριότητα το 2021 αναμένεται να στηριχθεί από τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, προσθέτει, ενώ τονίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τουρισμό και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την έκταση των «μαξιλαριών» ασφαλείας που έχουν ακόμη οι εταιρείες. «Πρόσθετοι κίνδυνοι έχουν να κάνουν με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και τις μεταναστευτικές πιέσεις. Από την πλευρά της ανόδου, η Ελλάδα είναι πιθανόν να λάβει μεγάλο ποσό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα μπορούσε, όταν υλοποιηθεί, να στηρίξει σημαντικά την εγχώρια ζήτηση».

Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι φέτος αρνητικός (-1,3%) λόγω των χαμηλών τιμών ενέργειας, της μείωσης της ζήτησης και των μειώσεων στον ΦΠΑ, πριν ανακάμψει το 2021 και το 2022 στο 0,9% και το 1,3%, αντίστοιχα. Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 6,9% του ΑΕΠ λόγω της ύφεσης και του κόστους των δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία εκτιμώνται στο 4,1% του ΑΕΠ. Η αναμενόμενη σταδιακή οικονομική ανάκαμψη και η λήξη των έκτακτων μέτρων προβλέπεται να μειώσουν ελαφρά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 6,3% το 2021 και περαιτέρω (με την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική) στο 3,4% το 2022.

Η Κομισιόν τονίζει ότι η πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά περιβάλλεται από σημαντικούς κινδύνους, οι οποίοι αφορούν στην ενεργοποίηση κρατικών εγγυήσεων που δόθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, στην αβεβαιότητα για το κόστος μίας απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά από περικοπές επικουρικών συντάξεων και δώρων στο παρελθόν και στο ενδεχόμενο πρόσθετο κόστος για την κάλυψη πολιτών που δεν έχουν υγειονομική ασφάλιση. «Στη θετική πλευρά, η Ελλάδα αναμένεται να ωφεληθεί πολύ από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα μέσω του αναμενόμενου αντίκτυπού της στην ανάπτυξη». Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 207,1% του ΑΕΠ για να υποχωρήσει το 2021 και 200,7% και περαιτέρω το 2022 στο 194,8%. Η Κομισιόν σημειώνει ότι η πρόβλεψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

1.237 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη – Διπλασιασμός μέσα σε ένα χρόνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…

5 hours ago

Ακόμη μία θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια – Μεγάλος κίνδυνος νέας πανδημίας αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών

Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…

5 hours ago

Διπλωματικός συναγερμός στη «σκιά» του Oreshnik και φόβοι για νέα κλιμάκωση μετά τα σενάρια για αποστολή Γαλλικών και Αγγλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…

5 hours ago

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…

6 hours ago

Υπόθεση Πελικό: Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί η μέγιστη ποινή στον σύζυγό της – 20 χρόνια κάθειρξη

Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…

6 hours ago

Η απίστευτη αιτία που οι Millennials και οι νέοι της Γενιάς Ζ αρρωσταίνουν τόσο συχνά

Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…

6 hours ago

This website uses cookies.