Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Βαριά η φορολογία για τους αγρότες με την κυβέρνηση να ψάχνει ισοδύναμα

Ισοδύναμα η αντισταθμιστικά μέτρα αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να ελαφρύνει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν-λόγω μνημονίου-αναφορικά με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν σήμερα οι αγρότες ​στον ΟΓΑ αλλά και την φορολογική τους επιβάρυνση που έρχεται για τα εισοδήματα του 2016 και του 2017.

Ειδικότερα από 13% ο φορολογικός συντελεστής θα φτάσει για τη χρήση του 2016 στο ύψος του 20% από το πρώτο ευρώ , ενώ για τα εισοδήματα του 2017 θα “εκτοξευθεί” στο 26% ,όπως και ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.Σ

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφορικά με την ασφάλιση τους ( σήμερα καταβάλουν 600-1200 ευρώ ετησίως στον ΟΓΑ ) αυτή σχεδιάζεται να αυξηθεί σταδιακά και το ύψος της θα συναρτάται από δύο παράγοντες.

  • Ο πρώτος θα έχει να κάνει με το αν τα εισoδήματά τους από το χωράφι ξεπερνούν το 50% του ετήσιου μεικτού εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή θα λογίζονται από την εφορία ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και άρα οι αυξήσεις στις ετήσιες εισφορές τους θα είναι μικρότερες εν αντιθέσει με κάποιους που είναι ετεροαπασχολούμενοι δηλαδή τα εισοδήματα τους προέρχονται κατά κύριο λόγο από άλλη πηγή.
  • Ο δεύτερος παράγοντας θα έχει να κάνει με το μέγεθος και το είδος της καλλιέργειας. Αυτό σημαίνει ότι οι μικροκτηματίες (είναι σχεδόν το 90% του γεωργικού πληθυσμού) θα κληθούν να καταβάλουν μικρότερες αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές σε αντίθεση με τους “τσιφλικάδες”π.χ του θεσσαλικού κάμπου που διαθέτουν και καλλιεργούν εκτάσεις από 100-1000 στρέμματα το χρόνο.

Όσον αφορά την φορολογική τους επιβάρυνση σχεδιάζεται να υποχρεωθούν όσοι αγρότες έχουν ακαθάριστα εισοδήματα από την γεωργική καλλιέργεια άνω των 5.000 ευρώ (αντί 15.000 ευρώ σήμερα) να τηρούν κι αυτοί βιβλία εσόδων-εξόδων.

Ωστόσο στις εκπιπτόμενες δαπάνες τους από τον συνολικό τζίρο (όπως ισχύει και στους ελεύθερους επαγγελματίες) θα “μετρούν” αρκετά όπως η γεωργική εργασία ( υπολογισμός με μεροκάματα),η απόσβεση του πάγιου γεωργικού εξοπλισμού ,οι αγορές των εφοδίων (λιπάσματα,σπόροι,παρασιτοκτόνα κλπ ),η κατανάλωση του ρεύματος για την άρδευση των χωραφιών,η αγορά του αγροτικού πετρελαίου,αλλά ακόμη και το εργόσημο που πιθανόν καταβάλουν σε απασχολούμενους στα χωράφια τους εργατών γης.

Στόχος να “μικραίνει” το καθαρό κέρδος έτσι ώστε η φορολογική επιβάρυνση επί του οποίου θα υπολογίζεται να μετριάζεται ακόμη και με φορολογικό συντελεστή 26% .Εκτός των άλλων η χρήση βιβλίων εσόδων και εξόδων από τους περισσότερους αγρότες θα οδηγεί και σε συμψηφισμούς για τυχόν επιστροφές ΦΠΑ.

newpost.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

23 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

23 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

23 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

24 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

24 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

24 hours ago

This website uses cookies.