Δηλώσεις από τις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκηςστον απόηχο του αδιεξόδου στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο κ. Βαρουφάκης έριξε, ουσιαστικά, όλη την ευθύνη στον Γερούν Ντάισλεμπλουμ σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να υπογράψει κείμενο για επέκταση προγράμματος για τέσσερις μήνες, ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup του παρουσίασε ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο από αυτό στο οποίο είχε συμφωνήσει.
Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και θα καταλήξουμε σε συμφωνία».
Η αιτία για τη μη επίτευξη συμφωνίας σήμερα, όπως επεσήμανε, είναι ότι «έχουμε μία θεμελιώδη διαφωνία σε σχέση με το εάν είναι καθήκον μας η συνέχιση του προγράμματος ή να καθίσουμε με τους εταίρους μας και να ξαναδούμε τον χαρακτήρα του. Τα τελευταία επτά χρόνια το σχέδιο επίλυσης της κρίσης που ακολουθούμε δεν έχει δείξει να είναι επιτυχές».
«Το πρόγραμμα έχει αποτύχει και έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Έτσι, η χώρα δεν μπορεί να κάνει κάτω από αυτές τις συνθήκες τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη» είπε και προσέθεσε:
«Απορρίψαμε στο προηγούμενο Eurogroup (σ.σ. την περασμένη Τετάρτη) ένα αίτημα για παράταση και ολοκλήρωση του προγράμματος, με το σκεπτικό ότι απλά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Για αυτό εκλεχθήκαμε».
«Σήμερα ο κύριος Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Μου έδειξε ένα σχέδιο ανακοίνωσης το ο οποίο αναγνωρίζει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και μιλούσε για την ανάγκη να ζητήσει η κυβέρνηση την επέκταση του προγράμματος και αυτή θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα ως μια μεταβατική κατάσταση για μια συμφωνία ανάπτυξης για την Ελλάδα» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
«Θα κάναμε αίτημα για παράταση του προγράμματος μόνο υπό όρους που θεωρούσαμε ότι ήθελαν οι εταίροι. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι ο όρος είναι να μην αναλάβουμε καμία μονομερή δράση όσο θα υπήρχε αυτή η συμφωνία – γέφυρα ή καμία άλλη δράση που θα είχε επιπτώσεις στην χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ζητήσαμε όμως να μην ζητηθούν μέτρα υπέρ της ύφεσης. Όχι μειώσεις σε συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ» είπε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Δυστυχώς αυτό το κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω αποσύρθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup. Αντικαταστάθηκε από ένα άλλο κείμενο. Μας πήγε πίσω όχι στην Πέμπτη, αλλά την Τετάρτη. Μας έδωσαν σαν αντάλλαγμα την φράση «κάποια ευελιξία πάνω σε αυτό το πρόγραμμα». Η κυβέρνησή μας έχει εκλεγεί για να προκαλέσει την αλλαγή του προγράμματος. Δεν εκλεγήκαμε για να φέρουμε «κάποια ευελιξία»
Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τις επόμενες 48 ώρες η Ευρώπη θα οργανωθεί ξανά για να γίνουν τα ανάλογα βήματα και να εδραιώσουμε το κοινό έδαφος για ένα νέο συμβόλαιο».
Συνεχίζοντας, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως «τίποτα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έγινε με τελεσίγραφα. Στην ιστορία της ΕΕ προχωρήσαμε από κρίση σε κρίση και έτσι εξελιχθήκαμε».
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «έχουμε δεσμεύσεις σαν κράτος», αλλά όπως είπε «υπάρχει και μία άλλη αρχή: Αυτή της δημοκρατίας». «Είμαστε μία κυβέρνηση που ασκεί κριτική στο τρέχον πρόβλημα» είπε στη συνέχεια και συνέχισε:
«Τί είναι δημοκρατία; Η σύνθεση αντιφατικών αρχών».
Επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά «δεν παίζει παιχνίδια», ούτε μπλοφάρει.
Απαντώντας εμμέσως στον Γερούν Ντάισελμπλουμ που έκανε λόγο για «ευελιξία», ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «άλλη πλευρά πρέπει να ορίσει την έννοια της “ευελιξίας”» και προσέθεσε:
«Δεν θέλουμε ευελιξία αλλά αλλαγή του προγράμματος. Να συζητήσουμε υπό άλλους όρους. Να παραμείνουμε μέλος της Ε.Ε. Όσοι παίζουν παιχνίδια εναντίον της ενότητας, παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που γιγαντώθηκε με αυτό το πρόγραμμα».
Κύκλοι του Μαξίμου: Στην ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου, αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.
Όπως γίνεται αντιληπτό, υποστηρίζουν, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει.
Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται, τονίζουν πηγές του Μαξίμου.
newpost.gr, left.gr
"google ad"