«Εγώ πιστεύω στην πλήρη διαφάνεια. Θα ήθελα οι πολιτικοί να δίνουμε όλα τα παραστατικά για να έχουμε ένα πραγματικό πόθεν έσχες. Εγώ δεν έχω μετοχές, δεν έχω περιουσία, αυτά τα εννέα ακίνητα δεν ξέρω ποια είναι, έχω ένα σπιτάκι, έχω ένα mini, ένα mazda, τη μηχανή τη δική μου, τη μηχανή της Δανάης και ένα μηχανάκι που έχω για τον σκύλο μας. Έχω ένα σκάφος 5,85 μέτρα στην Αίγινα 29 ετών, έχω μια βάρκα», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1.
«Έγραψα ένα βιβλίο που έσπασε τα ταμεία, μπήκε στα 100 καλύτερα βιβλία του αιώνα από τον Guardian, έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες. Θα απολογηθώ γι αυτό; Πήρα κάποια χρήματα από αυτά, έδωσα πάνω από 50% φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Το αν μπορώ να αφουγκραστώ τα προβλήματα του κόσμου ή όχι θα το κρίνει ο λαός, θα το κρίνει ο κόσμος, θα το κρίνει μιλώντας μαζί μου στο πεζοδρόμιο, θα το κρίνουν από την πορεία μου, από το κατά πόσο ξεπουλήθηκαν σαν τους άλλους, αν υπέγραψα τη μείωση του ΕΚΑΣ», είπε και συνέχισε: «Ξέρετε γιατί με λοιδορούν; Γιατί είπα όχι στον Ντάισελμπλουμ όταν απαιτούσε την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Από αυτό θα κριθώ, ελπίζω».
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης πέρυσι πλήρωσε φόρο 296.000 ευρώ ενώ για το 2016 και το 2017 «πλήρωσα γύρω στις 515.000 φόρο, εδώ, στον κ. Τσακαλώτο».
«Όλα τα χρήματα συλλέγονται σε έναν λογαριασμό στην Ελβετία, τα φέρνω εδώ και φορολογούνται εδώ», επεσήμανε για τις καταθέσεις που εμφανίζονται στο πόθεν έσχες.
«Μακάρι να υπήρχαν πολιτικοί που έκαναν εισαγωγή συναλλάγματος και να γίνεται αυτή η κουβέντα στο πλαίσιο του τι δηλώνουμε και όχι του τι δεν δηλώνουμε», τόνισε.
«Το 2015 είχα αφήσει το σπίτι μου και τη δουλειά μου στην Αμερική, όλα μου τα εισοδήματα και ήρθα εδώ. Εκείνη την περίοδο προφανώς κατέρρευσαν τα εισοδήματά μου», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. Υποστήριξε πως «η πορεία μου δεν ξεκίνησε το 2015 που έγινα υπουργός» και «πριν το 2015 τα εισοδήματα μου ήταν πολύ πιο ψηλά».
«Έχω ζήσει 26-27 χρόνια στο εξωτερικό από τα 17 μου. Πάντα είχα λογαριασμό στο εξωτερικό γιατί εκεί ζούσα, εκεί έβγαζα τα χρήματά μου. Όλα τα εισοδήματά μου είναι από το εξωτερικό, πάντα ήταν. Αν εξαιρέσετε τη βουλευτική αποζημίωση για κάποιους μήνες το 2015, όλα τα άλλα εισοδήματά μου είναι από το εξωτερικό. Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι πολιτικοί που κάνουν εισαγωγή συναλλάγματος», επεσήμανε.
«Ο λογαριασμός μου εμένα στο εξωτερικό ήταν πάντα ένας εγγυοδοτικός λογαριασμός. Μάζευα για παράδειγμα αυτά τα χρήματα που βλέπετε τώρα και είναι αρκετά, είναι όλα από τη δουλειά μου, από βιβλία, από άρθρα, από ομιλίες και μαζεύονται όλα εκεί, φορολογούνται όλα στην Ελλάδα και αποκλειστικά στην Ελλάδα, με τους υψηλότατους φορολογικούς συντελεστές», ανέφερε.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως νομπελίστες του έδωσαν συγχαρητήρια για τη διαπραγμάτευση του 2015.