«Δεδομένο» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ότι θα υπάρχει πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ, καθώς και της ΕΚΤ το καλοκαίρι, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha. Ωστόσο, παράλληλα εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στη ρευστότητα του Δημοσίου.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι στα Eurogroup το χρηματοδοτικό δεν αγγίχτηκε. «Η δανειακή συμφωνία χωρίς το μνημόνιο ήταν αναγκαία συνθήκη, δεν ήταν ικανή, ούτε για τα αναπτυξιακά μέτρα ούτε για το θέμα της χρηματοδότησης» σημείωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η διαπραγμάτευση για το θέμα της αποπληρωμής των δόσεων έχει ήδη αρχίσει, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει αυτό αν δεν υπήρχε η τετράμηνη συμφωνία.
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η επιλογή που είχαμε ήταν μια “κοσοβοποίηση” της Ελλάδας. Αυτό μας έλεγαν ουσιαστικά: “θα σας κοσοβοποιήσουμε, δηλαδή κάποιοι θα έχουν ευρώ αλλά δεν θα υπάρχει τράπεζα, δεν θα είναι μια κυρίαρχη χώρα ή θα κάνετε αυτό που σας λέμε, το Μνημόνιο”».
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από το πλαίσιο συμφωνίας για τετράμηνη παράταση. «Θέσαμε το θέμα της πολιτικής και το θέμα της οικονομίας και μάλιστα πετύχαμε το απίστευτο: για πρώτη φορά να υπάρχει μια διαδικασία διακοπής της μνημονιακής διαδικασίας στην άκρη και να μας δοθεί η ευκαιρία να γράψουμε το δικό μας κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ουσιαστικά για πρώτη φορά δημιουργώντας μια νέα διαδικασία». Ωστόσο, τόνισε ότι δεν συζητήθηκαν αναπτυξιακά μέτρα, ούτε λύθηκε το πρόβλημα της χρηματοδότησης. «Ήταν ένα πρώτο βήμα για τη σταθεροποίηση και με στόχο να αρχίσει η πραγματική διαπραγμάτευση. Ξέρετε, η διαπραγμάτευση απαγορευόταν δια ροπάλου στην Ευρωζώνη» ανέφερε.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι επετεύχθη η δημιουργία της τρίτης εναλλακτικής, που είναι η τετράμηνη περίοδος διαπραγμάτευσης, όπου αρχίζει η αναφορά στα τρία φλέγοντα ζητήματα: το χρηματοδοτικό, το δεύτερο η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το τρίτο μεσομακροπρόθεσμα οι αναπτυξιακές πολιτικές και η χρηματοδότησή τους.
Δυνάμεις που ήθελαν τη μετατροπή της Ελλάδας σε «Κόσοβο» στο Eurogroup
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι υπήρχαν δυνάμεις εντός του Eurogroup, εντός της Ευρώπης «που ήθελαν την αποπομπή μας και για την ακρίβεια όχι την αποπομπή μας αλλά τη μετατροπή μας σε μια μορφή επαρχίας τύπου «Κόσοβο» χωρίς κυριαρχία και χωρίς λειτουργούσες τράπεζες. Αυτή η στρατηγική, η τοξική δυναμική ήταν πολύ ισχυρή στην αρχή. Εμείς ήμασταν οι απομονωμένοι μέχρι το τρίτο Eurogroup όμως -και αυτή ήταν πιστεύω η επιτυχία- και ο λόγος που είμαι ικανοποιημένος από εκεί που ήμασταν εμείς απομονωμένοι, απομονώθηκαν αυτές οι σκοτεινές δυνάμεις που ήθελαν ουσιαστικά την αποδόμηση της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο ελληνικό κείμενο με τις δεσμεύσεις/ μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι γράφτηκε έξυπνα, με «δημιουργική ασάφεια», ώστε να δίνει τους μέγιστους βαθμούς ελευθερίας. Όσον αφορά στις κατηγορίες σε βάρος του ότι δεν δίνει ποσοτικούς στόχους, δήλωσε ότι δεν θα δώσει ποτέ ποσοτικό στόχο «αν δεν έχει παραχθεί αυτός ο στόχος με ένα τρόπο που να με πείσει εμένα ότι μπορούμε να το πετύχουμε». Παράλληλα, έκανε λόγο για ύπαρξη «θησαυρού» από τη φοροδιαφυγή. «Μόνο τα μακροοικονομικά δεδομένα αν δείτε, μια επίσκεψη στα βόρεια προάστια των Αθηνών ή ένα μήνα στη Μύκονο θα σας πείσει ότι υπάρχει πολύς πλούτος στην Ελλάδα ο οποίος δεν φορολογείται. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός είναι πεπεισμένος γι’ αυτό».
Ψέματα τα περί σύγκρουσης με Ντάισελμπλουμ
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε επίσης «τεράστια ψέματα» ότι στο Eurogroup υπήρξε σύγκρουση ή παραλίγο σύρραξη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. « Είναι μεγάλο λάθος. Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή στο γραφείο του, παρουσία του κ. Μοσχοβισί υπήρξε μια λεκτική διαφωνία, σε πολιτισμένους τόνους. Δεν υπήρξε καμία συμπεριφορά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ούτε ως “συμπλοκή”, ούτε “σύρραξη”. Ήταν μία διαφωνία αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτά που γράφει η “Liberation”».
«Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο τελευταίο Eurogroup το θέμα ήταν εξαιρετικός, καθώς απομόνωσε εκείνες τις κακές, τις τοξικές δυνάμεις, που δεν θα κατονομάσω, οι οποίες στόχο είχαν να τιναχτεί στον αέρα αυτή η συμφωνία» πρόσθεσε. Επίσης, επεσήμανε ότι από όλους τους συναδέλφους στο Eurogroup τη μεγαλύτερη εκτίμηση τρέφει για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος φέρει σαράντα χρόνια εμπειρίας μαζί του, ένας πραγματικός διανοούμενος με τον οποίο διαφωνώ σχεδόν σε όλα, αλλά όταν μιλάει χαίρομαι να τον ακούω και να διαφωνώ μαζί του. Το γεγονός ότι δυστυχώς κάνει δηλώσεις πριν το γερμανικό Κοινοβούλιο και γενικότερα, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν αυτά που συνέβησαν στο Eurogroup, ούτε είναι η πραγματικότητα, το καταλαβαίνω, το κατανοώ. Ο κ. Σόιμπλε πρέπει να περάσει αυτή την επέκταση της ταμειακής μας συμφωνίας από την ομοσπονδιακή Βουλή. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό λέγοντας ότι δεν κυριάρχησε, παρ’ όλο ότι δεν κυριάρχησε. Ας το κάνει με τον τρόπο που εκείνος ξέρει».
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.