Την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στο γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εξηγώντας ότι η νέα συμφωνία προδιαγράφει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, για την οποία είναι αναγκαίο ένα ευρωπαϊκό κίνημα εκδημοκρατισμού της.
«Προδώσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Nouvel Observateur o πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος ενός κόμματος το οποίο θα έχει ως στόχο την εφαρμογή της απόφασης του τελευταίου Eurosummit, ακόμη κι αν αυτό το κόμμα έχει ευρεία αποδοχή από το λαό.
Το γαλλικό περιοδικό συνάντησε και φωτογράφισε τον Γιάνη Βαρουφάκη στο εξοχικό του στην Αίγινα, και, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τον βρήκε χαμογελαστό και χαλαρό φαινομενικά – παρατήρηση που δεν διέφυγε της προσοχής των συνήθων επικριτών του πρώην υπουργού.
Αρχή του τέλους για την Ελλάδα στο ευρώ
Ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρίνισε το λόγο για τον οποίο διαφωνεί με τον πρωθυπουργό, και που δεν είναι άλλος από το δίλημμα «συμφωνία ή Grexit».
«Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από τη Διάσκεψη Κορυφής έθεσε ένα συγκεκριμένο δίλημμα: Είτε αποδεχόμαστε τη συγκεκριμένη συμφωνία είτε το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της χώρας από το ευρώ τίθεται σε εφαρμογή. Σε αυτό ακριβώς το δίλημμα έγκειται και η διαφωνία μου με τον Αλέξη Τσίπρα. Προσωπικά πιστεύω πως η αποδοχή του τρίτου μνημονίου είναι ουσιαστικά η αφετηρία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ».
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί την αρχή για την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε, καθώς, πέραν του ότι δεν είναι βιώσιμη, γράφει τους τίτλους τέλους της ελληνικής συμμετοχής στο κοινό νόμισμα.
Ανάγκη για κίνημα εκδημοκρατισμού της Ευρωζώνης
Ερωτηθής για το πώς βλέπει το μέλλον του, απάντησε με το χαρακτηριστικό του στιλ, λέγοντας ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά σε κάθε περίπτωση, αλλά με μια νέα βεβαιότητα όπου τα ζητήματα της λιτότητας και του χρέους θα πρέπει να εξεταστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο και προσδιόρισε:
«Σε συνεννόηση με τους λαούς που υποφέρουν και με τους εκπροσώπους τους και όχι μέσα στο Eurogroup που δεν έχει κανέναν θεσμικό ρόλο και δεν αποδίδει λογαριασμό σε κανέναν θεσμό. Αν δεν υπάρξει ένα ευρωπαϊκό κίνημα για να εκδημοκρατίσει την Ευρωζώνη, κανένας ευρωπαϊκός λαός δεν θα δει καλύτερες μέρες: ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Ιρλανδοί, κανείς. Πρόκειται για μια ουσιώδη μάχη που πρέπει να δώσουμε».
Αφήστε τα λουλούδια να ανθήσουν
Το γαλλικό περιοδικό αναφέρει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρίσκεται την Κυριακή στο Παρίσι, καλεσμένος του Αρνό Μοντμπούρ στην Γιορτή του Τριαντάφυλλου. Ο 53 χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (2012-2014), ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του Φρανσουά Ολάντ.
Είναι γνωστός στη Γαλλία ως ο «κύριος Αποπαγκοσμιοποίηση», από τις κατά καιρούς δηλώσεις του ξεχωρίζει αυτή που ισχυρίζεται ότι «σκοπός μου δεν είναι να είμαι αρεστός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ στην ιστορία θα μείνει η σκληρή κόντρα που άνοιξε πέρυσι με τον επίτροπο Ανταγωνιστικότητας, Χοακίμ Αλμούνια, πριν αλλά και ιδίως αφότου ο τελευταίος χαρακτήρισε ως «καρικατούρα» τη γαλλική πολιτική επιδοτήσεων.
Μαζί με άλλους δύο υπουργούς της πρώτης κυβέρνησης Βαλς, παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2014, έχοντας τη στήριξη τουλάχιστον πενήντα βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μ’ αυτόν τον τρόπο κορύφωσε την αντιπαράθεσή του με το δίδυμο Ολάντ-Βαλς ενάντια στις πολιτικές περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη λιτότητα, δείχνοντας ως υπαίτιο την Άγκελα Μέρκελ.
Απαντώντας ο Μανουέλ Βαλς, ανακοίνωσε με τη σειρά του την παραίτηση της κυβέρνησης, που μετρούσε μόλις πέντε μήνες ζωής, παίρνοντας εκ νέου εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον Ολάντ.
Σ’ αυτήν ο Μοντμπούρ αντικαταστάθηκε από τον 37χρονο τεχνοκράτη Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προώθησε ένα ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων που πήρε το όνομά του και πέρασε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (το λεγόμενο Άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος), που δίνει τη δυνατότητα στους Γάλλους βουλευτές να ανταποδώσουν με κατάθεση πρότασης μομφής, όπως και έγινε μεν -ανεπιτυχώς δε. Τελικά, το νομοσχέδιο Μακρόν έγινε νόμος του γαλλικού κράτους κατά μεσής του καλοκαιριού.
Σίγουρα, Βαρουφάκης και Μοντμπούρ στη Γιορτή του Τριαντάφυλλου θα έχουν πολλά να μοιραστούν από παρόμοιες κοινές εμπειρίες ευρωπαϊκής δυστοπίας.
Α.Γ.
Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ)[*]. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς συζήτησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να…
Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι, αν αντί να ανάβουμε τεχνητά…
Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα των γιορτών, ξαναφέρνει κοντά μας τον…
Στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα αναχωρήσει τελικά το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από το…
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
This website uses cookies.