Γ. Βλοντάκης Γεωπόνος-Περιβ/λόγος
Η οικονομική κρίση και χρεοκοπία του κράτους κάνει κατεπείγουσα την ανάγκη ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα και ταυτόχρονα δημιουργεί κινητικότητα στην κοινωνία που μπορεί να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Η αντίληψη των Οικολόγων Πράσινων συνοπτικά είναι η εξής:
Υπάρχει ανάγκη για νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης που να απαντά στη συνολική κρίση (κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική) που βιώνουμε.
Στόχοι αυτού του προτύπου πρέπει να είναι:
Πως μπορούν να επιτευχτούν οι παραπάνω στόχοι:
Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων να καλλιεργούνται σε κάθε περιοχή.
Μια σημαντική παρατήρηση: Η σημερινή κρίση, η επιστροφή ανθρώπων στον αγροτικό χώρο και η συνειδητοποίηση των αδιεξόδων της ως τώρα πορείας δημιουργεί δυνατότητες να ξεπεραστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, η αδυναμία του ανθρώπινου παράγοντα. Ηδη παντού εμφανίζονται πρωτοβουλίες –ατομικές και συλλογικές- για εφαρμογή νέων καλλιεργειών και μεθόδων καλλιέργειας, τυπικά και άτυπα δίκτυα διακίνησης τοπικών προϊόντων, άμεσες συνεργασίες παραγωγών – καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες. Τα δεκάδες τοπικά Δίκτυα Μη Χρηματικών Ανταλλαγών που εμφανίζονται παντού (τέσσερα έχουμε ήδη στην Κρήτη) μπορούν επίσης να βοηθήσουν ουσιαστικά. Ολη αυτή η δραστηριότητα μεσοπρόθεσμα ίσως οδηγήσει στην περιπόθητη αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου.
Μερικές επισημάνσεις
Σχετικά με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών:
Με βάση τις επείγουσες διατροφικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού και την ανάγκη να αποκατασταθεί το συντομώτερο το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα, είναι βασικό να καλλιεργήσουμε τοπικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων που να καταναλώνονται τοπικά και να υποκαταστήσουν εισαγωγές. Αυτό για την Κρήτη σημαίνει απομάκρυνση από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς και αύξηση, πρώτα απ όλα, καλλιέργειας των γνωστών μας λαχανικών και της πατάτας, στα οποία είμαστε ελλειμματικοί. Επίσης αξιοποίηση και άλλων ντόπιων φυτών, π.χ, χαρουπιά.
Σχετικά με τις νέες καλλιέργειες:
Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κρήτης επιτρέπουν την καλλιέργεια πολλών νέων φυτικών ειδών: υποτροπικά φυτά όπως μάνγκο, παπάγια, λίτσι, τσεριμόγια κ.α. -μικροί καρποί-βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλα κ.α , θεραπευτικά φυτά όπως αλόη, «υπερτροφές» όπως το γκότζι, το ιπποφαές κ.α., ποικιλίες φραγκοσυκιάς χωρίς αγκάθια και πολλά άλλα. Δέν υπάρχει όμως καμμιά θαυματουργή καλλιέργεια που θα κάνει τους αγρότες πλούσιους από τη μια μέρα στην άλλη. Ο,τι και να καλλιεργήσει κανείς, θα πρέπει να το προωθήσει στην αγορά με επιτυχία, και να καταφέρει να μείνει σ αυτή την αγορά. Ιδιαίτερα για τα προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να μεταποιηθούν για να αποκτήσουν κάποια αξία (π.χ. αρωματικά φυτά για τσάγια και αιθέρια έλαια, αλόη για το θεραπευτικό ζελέ, φρούτα για χυμούς κ.λ.π.) χρειάζονται μεταποιητικές μονάδες, και πρέπει να εξασφαλιστεί ένα μίνιμουμ παραγωγής για να συμφέρει να φτιαχτούν και να λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες.
Σχετικά με τα συλλογικά σχήματα:
Στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ατομισμού και έλλειψης πνεύματος συνεργασίας. Ομως οι μικροπαραγωγοί δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς κάποιο συνεργατικό σχήμα. Στον αγροτικό χώρο οι περισσότερες συνεταιριστικές οργανώσεις κατέρρευσαν οικονομικά εξ αιτίας της κομματικοποίησης, της κατασπατάλησης χρημάτων και γενικά της άθλιας διαχείρισης, καταστάσεις που έγιναν δυνατές λόγω του ότι οι αγρότες-μέλη τους ήταν παθητικοί και δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες.
Γι αυτό και δεν είναι δυνατή η ανασύσταση τέτοιων μαζικών σχημάτων, όπως οραματίζονται κάποιοι με ενέργειες από «τα πάνω». Η λύση θα ερθει σιγά-σιγά από τα κάτω. Εφικτές θεωρώ μικρές σχετικά ομάδες συνεργαζόμενων παραγωγών που νομικά μπορεί να έχουν μορφή εταιρείας, συνεταιρισμού, ομάδας παραγωγών κατά τα πρότυπα της Ε.Ε. ή ο,τι δήποτε άλλο. Σημασία έχει να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και να μπορούν να αξιοποιήσουν –με δίκαιη αμοιβή- τα άτομα και τους φορείς που μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη τεχνική-οικονομική-διαχειριστική γνώση που θα χρειαστούν.
Σχετικά με τους παραγωγούς: Χρειαζόμαστε ένα νέο τύπο αγρότη, γιατί για να υλοποιηθούν τα παραπάνω χρειάζεται περισσότερη και ποιοτικότερη προσωπική εργασία, τόσο με την έννοια της δουλειάς στο χωράφι (π.χ. για καλλιέργειες λαχανικών πρέπει να είναι ο καλλιεργητής από πάνω συνέχεια) όσο και με την έννοια της διανοητικής δουλειάς (συλλογή πληροφοριών, επεξεργασία, αποφάσεις για τεχνικά θέματα καλλιέργειας αλλα και ενέργειες για την προώθηση των προϊόντων). Χρειάζεται επιμονή και σοβαρότητα. Όχι νοοτροπία «θέλω μεγάλα κέρδη εδώ και τώρα». Η αργή και σταθερή ανάπτυξη είναι η καλύτερη. Χρειάζεται περισσότερη μόρφωση και πνεύμα συλλογικότητας.
Τελικά, είναι κάποιες αξίες που πρέπει να ενστερνίζονται παραγωγοί, καταναλωτές και η κοινωνία γενικώτερα: Υπευθυνότητα των παραγωγών απέναντι στους καταναλωτές των προϊόντων τους, υπευθυνότητα για το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, ευαισθησία για τον πολιτισμό και τις (αποδεκτές) τοπικές παραδόσεις. Αντίστοιχα, ενδιαφέρον των καταναλωτών για τις συνθήκες δουλειάς και τα προβλήματα των παραγωγών. Αν συμβαίνουν αυτά, το αγροτικό επάγγελμα θα αποκτήσει το σημαντικό κοινωνικό κύρος που του αξίζει.
Πρέπει να ξαναγίνει ο αγρότης θεματοφύλακας αξιών, να έχει ο ίδιος αυτοεκτίμηση γι αυτό και η κοινωνία να τον εκτιμά και να τον ανταμοίβει.
Οι πιο σημαντικές συγκεκριμένες ενέργειες – δράσεις στην Κρήτη:
Για μείωση κόστους αγροτικών εφοδίων και υποκατάσταση εισαγωγών και για «οικολογικοποίηση» της τοπικής γεωργίας/κτηνοτροφίας:
Για την αύξηση της κατανάλωσης των τοπικών προϊόντων:
Για όλα τα παραπάνω μπορούν και πρέπει να δραστηριοποιηθούν, σε γόνιμη και αρμονική συνεργασία με την τοπική κοινωνία, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, οι γεωτεχνικές υπηρεσίες της αιρετής περιφέρειας και των δήμων και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται σε οικονομικά-αναπτυξιακά θέματα.
Γ. .Βλοντάκης
Σημείωση: Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκδήλωσης των Οικολόγων Πράσινων στον Σκινέ Χανίων στις 7-3-2012
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.