Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη στη Βρετανία αλλά και παγκοσμίως από την είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος, 75 ετών, 9 μόλις μήνες μετά τη στέψη του, πάσχει από κάποιας μορφής καρκίνου.
Ήδη, άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα σενάρια για το τι θα συμβεί αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά για τον 75χρονο Κάρολο και ο ίδιος δεν είναι πια σε θέση να επιτελεί τις συνταγματικές λειτουργίες που απαιτεί η θέση του.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο σύμβουλος Πολιτικής της Βουλής των Λόρδων, Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για την είδηση του καρκίνου και το τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα, είπε ότι «εδώ, έχουμε να κάνουμε με συνταγματικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία τίθενται, διότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι το αντίστοιχο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Αρχηγός του Κράτους.
Επομένως επιτελεί κάποιες συγκεκριμένες συνταγματικές λειτουργίες, για τις οποίες σε περίπτωση που δεν βρίσκεται σε κατάσταση υγείας για να τις επιτελέσει, υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις».
Οι προβλέψεις λοιπόν, για αυτή την περίπτωση είναι δύο: Είτε αυτή της Αντιβασιλείας είτε αυτή της αναπλήρωσής του από διαφορετικά μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Αντιβασιλέας ο Ουίλιαμ σύμφωνα με το πρώτο σενάριο
Στην περίπτωση της Αντιβασιλείας, με νόμο του 1937, αναλαμβάνει τα βασικά καθήκοντα, συνταγματικά και πολιτικά του πατέρα του, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ ως αντιβασιλέας, όχι ως μονάρχης. Συνεχίζει να παραμένει κεφαλή του κράτους ο Κάρολος.
«Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι βρισκόμαστε αρκετά μακριά από εκεί ακόμα. Αυτή είναι η συνταγματική εναλλακτική, η οποία υπάρχει. Αυτή τη στιγμή ο βασιλιάς, με βάση όλα τα επίσημα ανακοινωθέντα αλλά και την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού, βρίσκεται σε καλή κατάσταση υγείας. Ο καρκίνος απ’ ό,τι φαίνεται έχει εντοπιστεί έγκαιρα και αρκετά νωρίς, το οποίο είναι θετικό προμήνυμα και σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι στη φάση που βρισκόμαστε τώρα απέχουμε αρκετά από κάποιο σενάριο. Παρ’ όλα αυτά, αυτή είναι η συνταγματική οδός η οποία υπάρχει μπροστά μας αν τα πράγματα, ο μη γένοιτο φυσικά, χειροτερέψουν» τόνισε.
Τι προβλέπει το δεύτερο σενάριο
Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή της αναπλήρωσης του βασιλιά από διαφορετικά μέλη της βασιλικής οικογένειας, με βάση το βρετανικό Σύνταγμα μπορούν να αναλάβουν διαδοχικά, μέλη της βασιλικής οικογένειας κάποια καθήκοντα που δεν μπορεί να εκπληρώσει ο βασιλιάς.
Τέλος, υπάρχει και η τρίτη οδός που δεν είναι άλλη από την παραίτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κύριος Χουντής ντε Φάμπρι, κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να συμβεί, για δύο λόγους.
«Υπάρχει ένα ιστορικό προηγούμενο το οποίο αφορά τον Εδουάρδο τον 8ο, ο οποίος είναι ο τελευταίος βασιλιάς που ουσιαστικά παραιτήθηκε του θρόνου του. Ο Εδουάρδος ο 8ος είναι μάλλον με μελανά χρώματα γραμμένος στη βρετανική ιστορία, επομένως νομίζω ότι ο Κάρολος δεν θα ήθελε να βρεθεί σε αυτή την “κακή” παρέα ιστορικά και δευτερευόντως, είναι αυτή η βαθιά αίσθηση καθήκοντος και προσφοράς την οποία έχει το βρετανικό στέμμα. Υπενθυμίζω ότι η βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι και κυριολεκτικά, την τελευταία ημέρα της ζωής της, επιτέλεσε τα συνταγματικά της καθήκοντα λίγες ώρες πριν αποβιώσει. Το γνωρίζουμε αυτό με βάση πλέον βιβλία που έχουν εκδοθεί».
Όλα αυτά, σε περίπτωση που τα πράγματα με την υγεία του βασιλιά, δεν εξελιχθούν καλά. Για την ώρα, σύμφωνα με τον κύριο Χουντής Ντε Φάμπρι, «υπάρχει ανησυχία, υπάρχει μούδιασμα, υπάρχει σοκ».
Δοκιμάζεται η βασιλική οικογένεια
Σύμφωνα με το BBC, μία τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να συσπειρώσει τη βασιλική οικογένεια. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο μικρότερος γιος του 75χρονου μονάρχη, ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος έχει απαρνηθεί τα βασιλικά του καθήκοντα, έφτασε την Τρίτη στη Βρετανία, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun.
Αυτό θα ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια να «χτιστούν γέφυρες», κάτι το οποίο ήταν ήδη σε εξέλιξη, με τον πρίγκιπα να καλεί τον πατέρα του για τα 75α γενέθλιά του το φθινόπωρο. Η ένταση μάλλον υπάρχει περισσότερο στη σχέση με τον αδελφό του και τα βρετανικά ταμπλόιντ Τύπο, παρά με τον πατέρα του, αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ.
Στο επίκεντρο η Καμίλα
Η Καμίλα, η οποία πριν από 20 χρόνια δεν ήταν καν μέλος της βασιλικής οικογένειας βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της σκηνής, πραγματοποιώντας την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από ατομικές υποχρεώσεις, ως ανώτερο μέλος μιας μικρής ομάδας ενεργών μελών της βασιλικής οικογένειας.
Εύθραυστη η βασιλική οικογένεια
Μεταξύ των εν ενεργεία μελών της βασιλικής οικογένειας, μόνο ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι κάτω των 50 ετών. Η ομάδα φαίνεται να έχει γίνει πιο ηλικιωμένη και πιο εύθραυστη.
Για τον ίδιο τον Βασιλιά Κάρολο, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της καταιγίδας, η εκτέλεση των καθηκόντων του ως κεφαλή του κράτους θα συνεχιστεί, κρατώντας τα έγγραφα, τα κόκκινα κουτιά με τα υπουργικά έγγραφα και τις ιδιωτικές συναντήσεις. Αλλά αυτό θα σημαίνει ότι θα απουσιάζει από το κομμάτι εκείνο που προτιμά πραγματικά, επειδή ο Βασιλιάς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος όταν συναντά τα πλήθη. Δεν υπάρχει τόσο πομπώδης ή τυπική συμπεριφορά σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δηλαδή πρόκειται να συναντήσει το κοινό, κάτι το οποίο θα τεθεί σε παύση για άγνωστο χρονικό διάστημα. Όπως άλλωστε αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι παρόλο που βλέπουμε τόσα πολλά από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε.
Αν και υπήρχε μια διάθεση επικοινωνίας στην ανακοίνωση ότι ο Βασιλιάς θα υποβληθεί σε επέμβαση του προστάτη, που είχε σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και να ενθαρρύνει περισσότερους άνδρες να ελέγχονται – και εξίσου στην κοινοποίηση της διάγνωσης του καρκίνου. Αλλά παραμένει μια προσεκτική επικοινωνία με το κοινό, αφήνοντας μισάνοιχτη την πόρτα του παλατιού – τι θα συμβεί στη συνέχεια παραμένει άγνωστο.