Αν και με σημερινές δηλώσεις της Σαμάνθα Πάουερ, πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Συρία διαθέτει ακόμα χημικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών, καλώντας μάλιστα τον ΟΑΧΟ να παραμένει σε επαγρύπνηση και να μη φύγει από την περιοχή, με σημερινή του ανακοίνωση ο ΟΑΧΟ και ο Διευθυντής του Οργανισμού Αχμέτ Ουζούμτσου, σημείωσαν ότι 100% όλων των χημικών πρώτης προτεραιότητας της Συρίας, δηλαδή περίπου 1.040 τόνοι, έχουν καταστραφεί και ότι έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες για την αποχώρηση από την περιοχή.
Να σημειώσουμε ότι σε αυτούς τους 1.040 τόνων συμπεριλαμβάνονται και 133 τόνοι ισοπροπανόλης που καταστράφηκαν σε εγκαταστάσεις στη Συρία.
Σύμφωνα με τον Αχμετ Ουζούμτσου, οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ επαληθεύουν επίσης ότι περίπου 80% των 260 τόνων χημικών δεύτερης προτεραιότητας της Συρίας, δηλαδή περίπου 208 τόνοι, έχουν καταστραφεί. Δηλαδή, συνολικά έχει καταστραφεί περίπου το 94% του συνολικού χημικού οπλοστασίου της Συρίας, δηλαδή, 1.254,8 από τους 1.309,8 τόνους.
Είπε επίσης ότι η διαδικασία συνεχίζεται σε τέσσερις εγκαταστάσεις στη Φιλανδία, στο Ηνωμένη Βασίλειο, στις ΗΠΑ ενώ η επεξεργασία των αποβλήτων από την καταστροφή των χημικών στο CapeRay γίνεται στη Γερμανία.
«Θέλω, για άλλη μία φορά, να αναγνωρίσω, την πολύ σημαντική συνεισφορά από όλα τα μέλη που συμμετείχαν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια. Ειδικά όμως όσους αναμείχθηκαν στη καταστροφή των χημικών πρώτης προτεραιότητας με έναν γρήγορο, αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο», είπε ο Διευθυντής του ΟΑΧΟ.
Από την πλευρά της, η Ειδική Συντονίστρια της Κοινής Αποστολής ΟΗΕ και ΟΑΧΟ, κ. Σίγκριντ Καγκ αναφέρθηκε και αυτή στην επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής:
«Αποδείξαμε τι μπορούμε να πετύχουμε αν κι εφόσον δουλέψουμε μαζί για έναν κοινό στόχο», είπε.
Επίσης, μεταξύ των ανακοινώσεων που έγιναν ξεχωρίζουν οι εξής:
– Η Κοινή Αποστολή ΟΗΕ – ΟΑΧΟ στη Συρία θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014. Πάντως, να σημειώσουμε ότι, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη ημερομηνία τίθεται εν αμφιβόλω.
– Επίσης, ο ΟΑΧΟ και η κυβέρνηση της Συρίας συνεχίζουν τις ετοιμασίες για την καταστροφή των 12 δομών που χρησιμοποιήθηκαν για τη φύλαξη χημικών όπλων. Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβρη.
Στη Βρέμη της Γερμανίας το Cape Ray
Πέραν όμως των ανακοινώσεων εκ μέρους του ΟΑΧΟ, οι διαδικασίες συνεχίζονται και περίπου 400 τόνοι αποβλήτων που προέκυψαν από την υδρόλυση αερίου της μουστάρδας εντός του CapeRay πρόκειται να καταστραφούν σε ειδικές εγκαταστάσεις στο Munster της Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοινώσεις εκπροσώπων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Την Παρασκευή, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, στο λιμάνι της Βρέμης ξεφορτώθηκαν περίπου 20 κοντέινερ με απόβλητα.
O εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας JurgenEngelhardt δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πλέον χημικά όπλα, μόνο χημικά απόβλητα». Οι ειδικοί στο Munster θεωρούν ότι μέσα σε 5 μήνες θα έχουν ολοκληρώσει με ασφάλεια τη διαδικασία καταστροφής τους.
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι για την καταστροφή 600 τόνων χημικών εν πλω με μία πειραματική μέθοδο, χρειάστηκαν μόλις 44 ημέρες.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας FrankWalterSteinmeier αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξε η διπλωματία στην επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης:
«Μέσα σε ένα χρόνο δια των πιέσεων της διεθνής κοινότητας το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας πλέον δεν είναι επικίνδυνο για κανέναν».
Σύμφωνα με ειδικούς, στις εγκαταστάσεις του Munster οι οποίες λειτουργούν υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας τα απόβλητα θα καταστραφούν με τη μέθοδο της καύσης.
Δείτε το βίντεο από την έλευση του CapeRay στο λιμάνι της Βρέμης:
height=360Catherine Aston: Ευθύνη των κρατών μελών η εξέταση για πιθανή ρύπανση από χημικά
Εν τω μεταξύ, η απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Catherine Ashton σε ερώτηση για τους οικολογικούς κινδύνους από τη διαδικασία της υδρόλυσης στη Μεσόγειο δεν έκρυβε εκπλήξεις.
Αν αξίζει κάτι να αναφερθεί είναι η επισήμανσή της ότι είναι ευθύνη των κρατών μελών να εξετάζουν τους πιθανούς κινδύνους ρύπανσης των υδάτων τους από χημικές ουσίες. Κάτι, βεβαίως, που δεν έχει πράξει σε κανένα βαθμό η Ελλάδα…
Ολόκληρη η απάντηση της κ. Ashton έχει ως εξής:
«Η διαδικασία εξουδετέρωσης των συριακών πρόδρομων ενώσεων χημικών ουσιών με υδρόλυση επί του πλοίου MVCapeRay εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΟΑΧΟ, αφού είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να αποτραπούν οι βλάβες στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, καθώς και ότι έχουν καταρτιστεί σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.
Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμμετείχαν στη διαβούλευση κατά τη φάση σχεδιασμού και εξακολουθούν να παρακολουθούν τη διαδικασία, η οποία επιτηρείται από τον ΟΑΧΟ.
Η Επιτροπή γνωρίζει επίσης ότι η κοινή αποστολή ΟΑΧΟ-ΟΗΕ διοργάνωσε, στις 16 Ιανουαρίου 2014 στη Χάγη, διάσκεψη με περιβαλλοντικές ΜΚΟ, όπου και εξήγησε ότι η απομάκρυνση και καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας θα διεξαχθεί σε πλήρη συμμόρφωση με τη σχετική εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανονισμούς.
Η διαδικασία δεν περιλαμβάνει και δεν έχει περιλάβει την απόρριψη κανενός από τα υλικά στη θάλασσα. Απλώς διεξάγεται πάνω σε πλοίο.
Στις 24 Ιουλίου 2014, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ δήλωσε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ότι άρχισε η υδρόλυση, με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη ασφάλεια και το περιβάλλον, και ότι, μέχρι τώρα, έχει ήδη εξουδετερωθεί το ένα τρίτο των χημικών ουσιών χωρίς κανένα πρόβλημα.
Το 7ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον προβλέπει τη μείωση των επιπτώσεων στα θαλάσσια ύδατα, ώστε να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί η καλή περιβαλλοντική κατάσταση, όπως απαιτείται από την οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική (ΟΠΘΣ).
Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι, κατά την κατάρτιση των προγραμμάτων τους βάσει της ΟΠΘΣ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν τους πιθανούς κινδύνους ρύπανσης των υδάτων τους από χημικές ουσίες».
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.