Του Λουκά Μπασιά *
Πριν λίγο καιρό είχα τη χαρά να αποκτήσω το νέο βιβλίο του γιατρού Ευτύχη Λαμπουσάκη, αφιερωμένο στη μνήμη των Σελινιωτών που έπεσαν μαχόμενοι στους επαναστατικούς αγώνες για την απελευθέρωση της Κρήτης από την Τουρκική τυραννία.
Το βιβλίο αποτελείται από οκτώ κεφάλαια. Στο πρώτο γίνεται αναφορά στην κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους και στην πρώιμη Τουρκοκρατία 1645-1821.
Στο δεύτερο γίνεται συνοπτική αναφορά στην επανάσταση του 1821-1830, στο κίνημα των Μουρνιδών (1831), στην επανάσταση του Χαιρέτη (1841) και στο κίνημα του Μαυρογένη (1858).
Στο τρίτο γίνεται συνοπτική αναφορά στις επαναστάσεις 1866-1869, 1878, 1889 και 1895.
Στο τέταρτο γίνεται αναφορά σε γεγονότα του 1897 στο Σέλινο, στην εκκένωση της Καντάνου, στην αποχώρηση των Τούρκων από το Σέλινο, στην αποχώρηση του Τουρκικού στρατού από την Κρήτη, σε Σελινιώτικες σφραγίδες της περιόδου της Τουρκοκρατίας, κτλ.
Στο έκτο δίδονται διάφορα δημογραφικά στοιχεία, δημοτικά τραγούδια και μοιρολόγια.
Στο έβδομο γίνεται αναφορά σε πρωτοπόρους, όπως τους ονομάζει, του απελευθερωτικού αγώνα, και συγκεκριμένα στους:
1)Αντώνη Γεωργιακάκη η Γιώργιακα, 2)Γεώργιο Ν. Γεωργιακάκη, 3)Θοδωρομανώλη, 4)Γεώργιο Εμμ. Κορκίδη, 5)Ιάκωβο Κουμή, 6)Κωνσταντίνο Κριάρη, 7)Κωνσταντίνο Ν. Μπασιά, 8)Φραγκιά Τσισκάκη.
Παρουσιάζοντας τις φωτογραφίες τους, όπου βέβαια υπάρχουν, αναφέρει συνοπτικά στοιχεία από τη δράση τους.
Επίσης κάνει αναφορά στους Σελινιώτες αγωνιστές Α, Β και Γ τάξεως, στους διακριθέντες Σελινιώτες αγωνιστές των επαναστάσεων και σε διακριθέντες Σελινιώτες κληρικούς.
Στο όγδοο κεφάλαιο αναφέρονται Σελινιώτες θύματα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τέλος σε παράτημα παρουσιάζεται χειρόγραφο από το ΙΑΚ που περιέχει πολλούς Σελινιώτες φονευθέντες από τους Τούρκους.
Όπως είναι γνωστό οι αγώνες των Σελινιωτών, μαζί βέβαια με τους αγώνες και των άλλων Κρητικών, αναφέρονται στα ογκώδη ιστορικά βιβλία των Ψυλλάκη, Κριάρη, Μουρέλου κτλ, αλλά και σε έγγραφα που υπάρχουν στα ιστορικά αρχεία, σε δημοσιεύσεις εφημερίδων και αλλού.
Όμως δεν είναι εύκολο στον καθένα είτε να έχει πρόσβαση σε όλα αυτά, είτε, ακόμη και αν έχει πρόσβαση, να βρει χωρίς μεγάλη δυσκολία όσα αφορούν την επαρχία Σελίνου, αφού οι πληροφορίες είναι πάρα πολλές και διάσπαρτες.
Ετσι το συγκεκριμένο βιβλίο, που είναι 220 σελίδες, δίνει μια ικανοποιητική εικόνα για πολλά από όσα συνέβησαν κατά την Τουρκοκρατία και αφορούν την επαρχία.
Για αυτό θεωρώ πως ο συγγραφέας βοηθά σημαντικά καθένα που ενδιαφέρεται για την ιστορία του Σελίνου.
Ο Ευτύχης Λαμπουσάκης, γιατρός, και για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, έχει γράψει και αρκετά άλλα βιβλία που αφορούν το Σέλινο. Η αγάπη του για τον τόπο της καταγωγής του είναι μεγάλη. Είχαμε την τιμή να είναι μέλος στο Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου για αρκετά χρόνια.
Με το συνολικό συγγραφικό του έργο, έχει συμβάλει στην προβολή της ιστορίας της επαρχίας, αναφερόμενος παράλληλα και σε πολλά λαογραφικά και κοινωνικά θέματα που αφορούν την περιοχή.
Του εύχομαι να έχει υγεία και να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη την προσφορά του.
* Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
Χειροπέδες σε 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και σε τέσσερις αστυνομικούς, πέρασαν οι «Αδιάφθοροι» της Ελληνικής…
Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και ανάμεσά τους είναι και της Evangelia.…
Συνολικά έξι εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για την κατασκευή του νέου επιβατικού λιμανιού στη Σούδα Χανίων.…
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Βαμβακόπουλο Χανίων ο «Δρόμος…
This website uses cookies.