Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Πρωτοπρεσβυτέρου π. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη: «Λόγος Κυρίου»

Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης

«Έργον ποίησον Ευαγγελιστού»

(Β’ Τιμόθ.  4,5)

Τα λόγια αυτά του αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του και απόστολον Τιμόθεον είχαν απήχηση στην καρδιά του σεβαστού και αγαπητού π. Στυλιανού – Θεοδωρογλάκη από τα παιδικά του χρόνια που διακονούσε το ιερό στο όμορφο χωριό του Χαιρεθιανά Κισάμου. Μια ευλογία και κλήση ουράνια που άγγιξε, ριζώθηκε και αναπτύχθηκε αγλαόκαρπα όταν ο Θεός τον καταξίωσε να εισέλθει στην Ιεροσύνη, και ως κληρικός  και ως θεολόγος να «ορθοτομεί τον λόγον της στις (του Χριστού) αληθείας.

Να ορθοτομεί ως γλώσσα – λόγος Θεού με τον λόγον και την υποδειγματική του ιερατική και εκπαιδευτική διακονία. Έργον Ευαγγελιστού, κατά τα παραπάνω λόγια του αποστόλου Παύλου, αλλά και πιστή υπακοή των λόγων του Χριστού  «ποίμενε τα πρόβατά μου (Ιωάν. 21, 16). Έτσι, ο π. Στυλιανός αναδεικνύεται άριστος Ευαγγελιστής του λόγου του Θεού και άξιος ποιμένες του εμπιστευθέντος σ’ αυτόν λογικού ποιμνίου, για τον οποίον, ασφαλώς θα χαίρεται ο αρχιποίμην Χριστός και ημείς οι ταπεινοί συνδιακονούντες στην εν Χριστώ διακονία αδελφοί του.

Τακτικός διάκονος του Ευαγγελικού και Αγιοπατερικού λόγου, με βαθειά επίγνωση  αυτής της άγιας και θεόδοτης διακονίας του, ζει μέσα του την αγιοπαυλική συνειδησιακή αγωνία του και χρέος του «Ουαί δε μοι εστίν εάν μη ευαγγελίζωμαι»  (Α’ Κορινθ. 9, 16).

Και εκείνο που τον χαρακτηρίζει είναι ότι δεν μιλά αφ’ υψηλού, ούτε με ρητορική έπαρση και «αυθεντία». Ομιλεί απλά, καρδιακά, ταπεινά, γλυκά και ήρεμα και αγαπητικά. Κάτι που μας θυμίζει, και ταπεινά τον επαινούμε, την ομολογία του αποστόλου Παύλου: «Καγώ ελθών προς υμάς, αδελφοί, ήλθον ου καθ’ υπεροχήν λόγου ή σοφίας καταγγέλλω» το μαρτύριον του Θεού … εν ασθενεία και εν φόβω και εν τρόμω πολλώ εγενόμην προς υμάς, και ο λόγος μου και το κήρυγμά μου …(να η πίστις υμών μη η εν σοφία ανθρώπων, αλλ’ εν δυνάμει Θεού»  (Α’ Κορινθ. 2, 1-5).

Αυτό το άρωμα αποπνέει και ο κηρυγματικός λόγος του καταξιωμένου πρωτοπρεσβυτέρου,  προϊσταμένου του Ιερού Καθεδρικού  Ναού των Εισοδίων Χανίων και τ. Γυμνασιάρχου αιδεσιμολογιωτάτου π. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη, που αποτυπώνεται στο νέο βιβλίο του – αποθησαύρισμα,  «ΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΟΥ». Ένα βιβλίο Χριστοκεντρικό, Αγιογραφικό και Αγιοπατερικό. Ένα βιβλίο με πλούσια  βιβλιογραφία που μαρτυρεί την πολύγνωση και ευρυμάθεια του εκλεκτού συγγραφέως. Τα ογδόντα κηρύγματά του διαιρούνται, αναλόγως με το είδος τους και την αναφορά τους, σε Ευαγγέλια των Κυριακών του Έτους, της Πεντηκοστής, των Θεοφανείων, του Τριωδίου, Μ. Τεσσαρακοστής,  Μ. Εβδομάδος, Πάσχα, Χριστούγεννα, Νέον Έτος, Τρεις Ιεράρχες και 25 Μαρτίου. Τέλος, πέντε τον αριθμόν, αφιερωμένα στην Παναγία με τίτλο «Ωδή στην Παναγία».

Στα προεισαγωγικά (Ευαγγελικό Επίγραμμα και Πρόλογος) ο αιδεσιμολογιώτατος  συγγραφέας αναφέρεται στον σκοπόν και τα αίτια της συγγραφής με μια πλούσια σε νόημα και αγαπητική οικουμενική μαρτυρία και της σχέσεώς μας με τον Θεόν και τον λόγον Του. Ο π. Στυλιανός με υπευθυνότητα προσεγγίζει τον Θεόν και τον λόγον Του, που είναι «Λόγος πνοής και ζωής». Και, απατούντες στα συνειδησιακά λόγια του «Μην αποδίδουμε στο Θεό ιδιότητες που δεν έχει. Μην παραποιούμε το Λόγο του Θεού που είναι πάντοτε Λόγος πνοής και ζωής. Μη πικραίνουμε το Θεό. Εμείς στα κείμενα που ακολουθούν το προσπαθούμε, ελπίζουμε να το πετύχουμε. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το περιμένουμε να μας το πείτε  εσείς οι φίλτατοι και πολύ αγαπητοί μας αποδέκτες και αναγνώστες με σεβασμό και τιμή τον διαβεβαιώνουμε ότι όντως επέτυχε την ορθοτομήν του λόγου του Θεού και μέσα από το υπέροχο αυτό βιβλίο του, και τον τακτικόν προφορικόν και γραπτόν του λόγον.

Ταπεινά και από καρδιάς τον συγχαίρομε με τις καλλίτερες ευχές μας.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κοτζιάς: Δεν μπορώ να βλέπω Αντώναρο και Σπηλιωτόπουλο να λένε την Αριστερά «χουντική»

Σφοδρή επίθεση στα δυο – προερχόμενα από την Ν.Δ- στελέχη που βρίσκονται στο επιτελείο του Στέφανου…

8 hours ago

Τραγωδία στα Χανιά: 65χρονος εντοπίστηκε νεκρός σε πηγάδι

Τραγικό τέλος στην αναζητήση 65χρονου άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε πηγάδι στην περιοχή του…

8 hours ago

Δυο φαμίλιες, μια εγκληματική οργάνωση και …επώνυμοι πελάτες για τις …κόκες

Το νέο «αίμα» των εγκληματικών ομάδων διακίνησης κόκας στο Ηράκλειο επιχειρεί να «χτυπήσει» η Δίωξη Ναρκωτικών…

8 hours ago

«Επιμελητήριο με Μέλλον»: Ιδρύθηκε στα Ταμπακαριά ο νέος επιμελητηριακός συνδυασμός Χανιωτών επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Αντώνη Ροκάκη | Φωτός+Βίντεο

Περισσότεροι από 100 επιχειρηματίες από τα Χανιά συγκεντρώθηκαν στα Ταμπακαριά και ίδρυσαν το νέο συνδυασμό…

8 hours ago

Το Ιράν απειλεί ότι θα «τινάξει στον αέρα» πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε όλη την Μέση Ανατολή! Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα

Τη στιγμή που στο Ισραήλ δείχνουν να «στοχεύουν» ως μέρος της «απάντησής» τους τις ενεργοπαραγωγικές υποδομές του Ιράν,…

12 hours ago

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στον Δήμο Χανίων με την οδό Κυδωνίας

Συνεχίζονται εργασίες από τον Δήμο Χανίων, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε σημεία που…

12 hours ago

This website uses cookies.