Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό ΙνστιτούτοΧανίων (ΜΑΙΧ), προγραμματισμένη συζήτηση με θέμα τη «Βιο-οικονομία: Δυνατότητες και Προοπτικές». Η συζήτηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου “Young Farmers: Circles of CircularEconomy”, στοοποίο συμμετέχει το ΜΑΙΧ, συντονίζεται από το Ενεργειακό Ινστιτούτο HrvojePožar της Κροατίας καιχρηματοδοτείται από το DanubeStrategic Project Fund (DSPF).
Κύριος στόχος του έργου είναι να πληροφορήσει και να ευαισθητοποιήσει για τις ευκαιρίες, τις προοπτικές και τις δυνατότητες που προκύπτουν από την ανάπτυξη της βιο-οικονομίας. Στο επίκεντρο,βρίσκεται ο αγροτικός τομέας και η προσπάθεια να ενημερωθούν και ναενθαρρυνθούν οι επιχειρηματίες αγρότες για τις καλές πρακτικές στο αγρόκτημα αλλά και να διατυπωθούν προτάσεις για τη λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης και κυκλικής βιο-οικονομίας.
Στη συνάντηση προσκλήθηκαν και συμμετείχαν φορείς, επιχειρήσεις μεταποίησης και αγρότεςπου εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων για το παρόν και το μέλλον της βιο-οικονομίας. Συγκεκριμένα, πήραν μέρος στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της ΔΕΥΑΧ, της ΔΕΔΙΣΑ, της ΟΑΚ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, των Μύλων Κρήτης καθώς και αγρότες επιχειρηματίες και στελέχη του Τμήματος Αειφόρου Γεωργίας και Οικονομίας & Διοίκησης του ΜΑΙΧ.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δράσεις και πρακτικές που εφαρμόζει ο κάθε φορέας με άξονα τη βέλτιστη αξιοποίηση/χρήση των βιολογικών πόρων. Επισημάνθηκε η σημαντική έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης όσον αφορά στον αγροτικό πληθυσμό αλλά και το γεγονός ότι σημαντικά χαρακτηριστικά του αγροτικού τομέα όπως ο ιδιαίτερα μικρός / κατακερματισμένος κλήρος, η πολυαπασχόλησηκαι η άσκηση της γεωργίας από μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,αποτελούν τροχοπέδη στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών προς μια γεωργία που θα στρέφεται στην αξιοποίηση των εισροών με βιώσιμο τρόπο στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, στη διαχείριση αποβλήτων, στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ούτως ώστε να μετριαστεί και ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής.
Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στο σημαντικό έλλειμα στη νομοθεσία όσον αφορά στην πλήρη αξιοποίηση των αστικών λυμάτων αλλά και στις δυσκολίες παραγωγής και προώθησης νέων προϊόντων από τα υπολείμματα που θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τα παραδοσιακά λιπάσματα.
Τέλος, επισημάνθηκε η αδυναμία των μικρών επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις αρχές της βιο-οικονομίας, για να πετύχουν βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα των συνεργασιών και συμπράξεων προς την κατεύθυνση αυτή. Στο ίδιο πλαίσιο, σημαντική επίσης κρίνεται η συνεργασία ιδιωτικού με δημόσιο τομέα καθώς και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις για την υιοθέτηση και ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που θα αποφέρουν οφέλη τόσο για το περιβάλλον, όσο για την οικονομία και την κοινωνία.
Νέες αεροπορικές συνδέσεις προς την Κρήτη ανακοίνωσαν η Jet2.com και η Jet2holidays, στο πλαίσιο της επέκτασης του προγράμματός…
"Ντου" σε ορεινές περιοχές του Ρεθύμνου αλλά και στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου πραγματοποίησε πολυπληθές…
Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Νομού Χανίων (ΕΠΔΧ) ανακοινώνει τη διοργάνωση της 2ης Έκθεσης έργων των…
Ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τον Ν.Π.Σ. Άνεμο Χανίων διοργανώνει εκπαίδευση νοηματικής γλώσσας με…
Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην ανακατανομή 61 θέσεων ειδικευόμενων νοσηλευτών για την περίοδο…
Του Δημήτρη Βρύσαλη * Εδώ και καιρό τοπικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ…
This website uses cookies.