Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε το Φαράγγι της Σαμαριάς κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο. Βουλευτές και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κλήθηκαν να σχολιάσουν τη διαχείριση του φαραγγιού από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις και προσαρμογές στη διαχείριση του φαραγγιού, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο, κανένας δεν στήριξε την πρόταση που είχαν διατυπώσει κάτοικοι της περιοχής για αλλαγή φορέα διαχείρισης.
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών έδειξαν ότι υπάρχει μια κοινή αντίληψη για την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το φαράγγι.
Πιο αναλυτικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής είπε:
“Κοιτάξτε, δεν είναι το μείζον η αλλαγή του φορέα. Το θέμα είναι ποιος παίρνει την απόφαση να ανοίξει το φαράγγι. Τα υπόλοιπα τα διαχειριστικά του φαραγγιού, όπως έχω ξαναπεί, δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Τον ΟΦΚ τα καταφέρνει. Το ζήτημα είναι ότι τους βαραίνει, όπως έχω ξαναπεί, το βάρος της ευθύνης να ανοίξει το φαράγκι χωρίς να είναι βέβαιοι 100% ότι ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος, δεν θα βρέχει, δεν θα φυσάει και θα είναι όλα ιδανικά.
Αυτό λοιπόν, αν καταφέρουμε και με το υπουργείο και θεσπίσουμε ένα μηχανισμό, ένα κανονισμό λειτουργίας ο οποίος θα λέει ότι είσαι υποχρεωμένος όταν βλέπεις αυτές τις καιρικές συνθήκες και παρακολουθείς τα δελτία, βέβαια μέχρι το τελευταίο της ημέρας, ότι επιτρέπεται να μπουν κάποιοι άνθρωποι και να βαδίσουν το φαράγκι. Δεν μιλάμε να πάνε να κάνουνε κάτι extrem. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι θα μπουν στο φαράγγι, θα βαδίσουν και θα βγουν στην άλλη μεριά.
Αν επιτρέπεται από τις συνθήκες, είναι αμαρτία και κρίμα και για το ίδιο το μνημείο της φύσης, αυτό που πολλοί άνθρωποι έρχονται από όλο τον κόσμο για να το διασχίσουν και να το γνωρίσουν. Είναι ένα μνημείο της UNESCO. Αλλά και για την οικονομία, όχι μόνο της περιοχής. Εντάξει, η περιοχή δεν έχει το μεγάλο χτύπημα γιατί ούτως ή άλλως δεν έχει πόρους από το φαράγκι, συντηρείται. Αλλά είναι ένα πολύ μεγάλο πλέγμα εργασιών γύρω από την εκδρομή αυτή και ακυρώνονται πάρα πολλά προγράμματα και σχέδια.”
Λοιπόν, αυτό λέμε και πρέπει να το δούμε πώς θα το αποφύγουμε.”
Από την πλευρά της η βουλεύτρια Χανίων της ΝΔ κ. Σέβη Βολουδάκη είπε:
“Δεν νομίζω ότι θα ήτανε σωστό να αλλάξει ο φορέας διαχείρισης. Υπάρχουν ίσως κάποιες δυσλειτουργίες θα πρέπει αυτές να τις δούμε, να δούμε πώς μπορούν να λύνονται με τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο ώστε το φαράγγι και ασφαλές να είναι αλλά και να μην παραμένει κλειστό και να μπορούν να στηρίζονται οι κάτοικοι και η οικονομία της περιοχής”
Και ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης στο ίδιο μήκος κύματος είπε:
“Είναι γεγονός ότι υπάρχουνε έντονες αντιδράσεις και σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένες. Η αλήθεια είναι ότι ούτως άλλως η χρονιά φέτος κλείνει 31 οκτωβρίου για το φαράγγη της Σαμαριάς άρα είναι κάτι το οποίο έχουμε χρόνο μπροστά μας να συζητήσουμε και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση προφανώς για την ασφάλεια των χιλιάδων επισκεπτών που έρχονται κάθε χρόνο αλλά βεβαίως και για την επισκεψιμότητα του ίδιου του φαραγγιού.”