Μικρές ποσότητες (κάτω από 4mg/L) εξασθενούς χρωμίου βρέθηκαν στο νερό του χωριό της Γαλιάς στο Δήμου Φαιστού και αμέσως ενημερώθηκαν μέσω μεγαφώνου οι κάτοικοι για την παύση της χρήσης του αγαθού.
Η είδηση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι προφανώς δεν γνωρίζουν για πόσο διάστημα χρησιμοποιούν το νερό, το οποίο περιέχει βαρέα μέταλλα, όπως απέδειξε ο χημικός έλεγχος.
Το apopsilive.gr επικοινώνησε τόσο με το Δήμαρχο Φαιστού κ. Γιώργο Αρμουτάκη, όσο και με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΦ κ. Κώστα Μαρκάκο, αλλά και με τον ειδικό τεχνολόγο τροφίμων, κ. Νίκο Σπεντζούρη, για τα αποτελέσματα των ελέγχων σε νερό της Γαλιάς.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικα ο Δήμαρχος κ. Αρμουτάκης, δεν είναι έκπληξη που στην περιοχή της Μεσαράς, βρίσκονται βαρέα μέταλλα στο νερό. «Εμείς δεν μπορούμε να λέμε ψέμματα στους πολίτες. Οφείλουμε να τους ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι οποίοι δεν έγιναν στο παρελθόν, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος. Από την πρώτη ημέρα της θητείας μου έχω δώσει εντολή στη ΔΕΥΑΦ να πραγματοποιεί εξονυχιστικούς ελέγχους στα νερά όλου του Δήμου. Προφανώς και το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε χτες. Εμείς όμως πραγματοποιούμε τους απαιτούμενους ελέγχους για ενημέρωση σε πρώτη φάση και σταδιακή αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.»
Από τη μεριά του ο τεχνολόγος τροφίμων και εργαζόμενων σε εταιρία εμφιαλώσεως νερού, κ. Σπεντζούρης ανέφερε : «Το εξασθενές χρώμιο ανήκει στα βαρέα μέταλλα. Τα βαρέα μέταλλα έχουν συσσωρευτική δράση στον οργανισμό και δεν είναι εύκολο να τα αποβάλλει. Πρόκειται για ένα ανόργανο χημικο που βρίκεται φυσιολογικά στο έδαφος, αλλα οι υδροφόροι οριζοντες επιμολύνονται απο χρώμιο σε υψηλά επίπεδα κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριοτητα. Αυτό συμαίνει συνήθως όταν βιομηχανικες και βιοτεχνικες εγκαταστασεις δεν εχουν απαιτουμενο βιολογικο καθαρισμό. Το νερό φυσικά και δεν είναι πόσιμο όταν τα ευρήματα είναι υψηλά (πάνω από 50ng/L), ενώ η μακροχρόνια χρήση του μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε συκώτι, πνεύμονες και γαστρντρικό σύστημα! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έχει αναγνωρίσει ως καρκινογόνα ουσία. Εάν στη Γαλιά τα ευρήματα είναι μικρά, απαιτείται επανέλεγχος και προσοχή. Γενικότερα είναι απαραίτητο σε ετήσια βάση να πραγματοποιούνται έλεγχοι στα νερά που χρησιμοποιεί ο κόσμος»
Από την πλευρά της ΔΕΥΑΦ, ο πρόεδρός της κ. Κώστας Μαρκάκος, ανέφερε: «Στο πλαίσιο των ελέγχο που πραγματοποιεί η ΔΕΥΑΦ , βρέθηκαν μικρές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου στο νερό της Γαλιάς. Θα πραγματοποιηθεί κι άλλος έλεγχος για να δούμε τη σταθερότητα των ευρημάτων. Θα υπάρξει ενημέρωση προς τους πολίτες για το τι νερό υπάρχει στην περιοχή τους. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται ο κόσμος. Τα ευρήματα υπάρχουν αλλά είναι μικρά»
Να αναφέρουμε εδώ ότι η Πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στην οποία εμφανίσθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, ξεκίνησε, το 2011, τη διαδικασία, ώστε για πρώτη φορά να τεθεί όριο στο εξασθενές χρώμιο. Καθοριστική στην απόφαση αυτή υπήρξε η εμφάνιση νέων επιστημονικών δεδομένων, που συσχέτιζαν συγκεκριμένη τιμή συγκέντρωσης του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, με καρκινογενέσεις.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ιταλία έχει, ήδη από το 1999, θεσπίσει το όριο των 5 μg/l εξασθενούς χρωμίου στα επιφανειακά ύδατα που προορίζονται για πόσιμο νερό.
Στην Ελλάδα, έχει εκδοθεί απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χαλκίδας, στο πλαίσιο της προσωρινής δικαστικής προστασίας, που καθορίζει όριο 2 μg/l για την περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό της περιοχής των Μεσσαπίων.
Με καιρό που θυμίζει άνοιξη αποχαιρέτησε το 2024 τα Χανιά, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους…
Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει στο Ρέθυμνο ότι είναι αλήθεια η απώλεια του Μιχαήλ-Αλέξανδρου Μπιλανάκη!…
Οι απαράδεκτες ελλείψεις στον τομέα των προνοιακών δομών, για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον για να τους…
«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καλεί τους ψηφοφόρους να μην αφήσουν τους ιδιοκτήτες των καναλιών κοινωνικής…
Με την έλευση του νέου έτους, έρχονται οι αργίες και αρκετά τριήμερα που μπορούν οι εργαζόμενοι να τα εκμεταλλευτούν…
Παρέχεις την εργασία σου. Και αντί να πληρωθείς γι’ αυτό, πληρώνεις! Πως γίνεται αυτό; Είναι…
This website uses cookies.