Ερευνητές στη Βρετανία εντόπισαν τα 23 γονίδια που εμπλέκονται στην εξάπλωση των καρκινικών όγκων και τα βάζουν πλέον ως στόχο για την μελλοντική ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων.
Η πιο σημαντική ανακάλυψη τους είναι το γονίδιο Spns2, που φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στις μεταστάσεις. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα η απενεργοποίησή του συγκεκριμένου γονιδίου, μπορεί να «φρενάρει» σημαντικά την επέκταση του καρκίνου σε άλλα σημεία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέηβιντ ‘Ανταμς του Ινστιτούτιου Γενετικής «Wellcome Trust Sanger», που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν την εξάπλωση των όγκων σε ποντίκια. Με αυτόν τον τρόπο, ανακαλύφθηκαν τα 23 γονίδια που είτε αυξάνουν, είτε μειώνουν την εξάπλωση του καρκίνου.
Η εξουδετέρωση του γονιδίου Spns2 επέφερε δραστική μείωση 75% στις μεταστάσεις. Επιπλέον, η «σίγαση» του εν λόγου γονιδίου αποδείχτηκε ότι ενισχύει την αμυντική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των καρκινοπαθών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως το 90% των θανάτων καρκινοπαθών οφείλονται σε μεταστάσεις.
Έως σήμερα, όμως, υπάρχει ανεπαρκής κατανόηση από τους επιστήμονες του βιολογικού μηχανισμού που επηρεάζει την εξάπλωση των όγκων.
Στο μέλλον οι επιστήμονες θα αναζητήσουν τρόπους ανάπτυξης νέων αντικαρκινικών φαρμάκων, που θα στοχεύουν ακριβώς στο γονίδιο Spns2.