Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο HIV μεταδόθηκε από τους πιθήκους στους ανθρώπους τουλάχιστον 13 φορές (πιθανώς από κατανάλωση κρέατος), ωστόσο μόνο μία από αυτές ήταν που οδήγησε στην εξάπλωση του ιού. Για την πανδημία, την «τέλεια καταιγίδα» όπως αναφέρεται, οι επιστήμονες σημειώνουν στη μελέτη τους πως συντέλεσαν πολλοί παράγοντες, όπως η πληθυσμιακή έκρηξη, η πορνεία, η αύξηση των μετακινήσεων των πληθυσμών λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης και της αποικιοκρατίας, τα ελλιπή μέτρα προστασίας στα νοσοκομεία κ.α.
Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Λουβέν με επικεφαλής τον Όλιβερ Πάιμπας καθηγητή του Τμήματος Ζωολογίας, που έκανε και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science». Εντοπίζοντας το αρχαιότερο δείγμα του HIV, το οποίο προέρχεται από άνθρωπο στην Κινσάσα το 1959, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα «γενεαλογικό δέντρο» του HIV καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι ρίζες του βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή του Κονγκό.
Η Κινσάσα, που τότε ονομαζόταν Λεοπολντβίλ, ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο αναπτυσσόμενες πόλης της περιοχής, και στα αρχεία της εποχής καταγράφεται μια ραγδαία εξάπλωση σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, που συνδέεται κυρίως με μια μεγάλη μετακίνηση ανδρικού πληθυσμού στην μεγαλούπολη για εργασία που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των γυναικών που εκδίδονταν.
«Για πρώτη φορά αναλύσαμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης για την γεωγραφία των πληθυσμών που μας επέτρεψαν να προσδιορίσουμε από που προήλθε ο ιός», δήλωσε ο καθηγητής Όλιβερ Πάιμπας. «Φαίνεται πως ο συνδυασμός των παραγόντων στην Κινσάσα στις αρχές του 20ου αιώνα συντέλεσαν στη δημιουργία μιας ‘τέλειας καταιγίδας’ που οδήγησε σε μια γενικευμένη επιδημία με ασταμάτητη ορμή που αρχικά απλώνεται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική».
Από την Κινσάσα ο HIV φέρεται να εξαπλώθηκε στην γειτονική Μπραζαβίλ και στη συνέχεια στις εργατουπόλεις της Κατάνγκα, επαρχεία που βρίσκονται πολλά ορυχεία. Από εκεί ο ιός εξαπλώθηκε σε όλη την Αφρική και σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζεται πως το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως ασθένεια το 1981, ενώ ο ιός HIV ανακαλύφθηκε το 1983.
Ημέρα καριέρας στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες διοργανώνει τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου (αμφ. Γ,…
Μία μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Οικουμενικού Έλληνα συνθέτη μας, του Μίκη…
Το Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη καλεί τα μέλη, τους φίλους και φίλες του…
Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών…
Σε μια βραδιά αφιερωμένη στην κωμωδία, στη σάτιρα και στον αυτοσχεδιασμό, που περιλαμβάνει, αφηγήσεις, θεατρικά…
Ο πρώην Υπουργός Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλύει τα αίτια της οικονομικής στασιμότητας της…
This website uses cookies.