Η Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της Ισπανίας (RACEF-Royal Academy of Economic and Finance Sciences of Spain) ιδρύθηκε επίσημα στην Ισπανία, το 1958, αλλά οι ρίζες της μπορούν να αναχθούν στον 18ο αιώνα, όταν ο Φερδινάνδος ΣΤ βασιλιάς της Ισπανίας ίδρυσε το Βασιλικό Διοικητικό Συμβούλιο Εμπορίου.
Η Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της Ισπανίας προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των σημαντικότερων ερευνητικών ιδρυμάτων και ακαδημιών από όλο τον κόσμο, και επιδιώκει να προωθήσει την επιστημονική γνώση και τις υπάρχουσες τεχνικές διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων στους τομείς της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών.
Τα μέλη της RACEF περιλαμβάνουν σημαντικούς ερευνητές, ανώτερους πολιτικούς και κορυφαία στελέχη από όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, η RACEF έχει τιμήσει με τον τίτλο του ακαδημαϊκού, Προσωπικότητες όπως ο Valéry Giscard d’Estaing (πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας,) ο Romano Prodi (πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), José Ángel Gurría (Γενικός Γραμματέας του OECD), καθώς και τους Νομπελίστες Robert Aumann, Daniel Kahneman, Finn Kydland, Eric Maskin, και Joseph Stiglitz.
Επίσης, το 2013 ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Audencia Business School, ως Distinguished Research Professor, στη Ναντ. Το Audencia έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις και διαπιστεύσεις. Το 2004, το Audencia Nantes έγινε το πρώτο πανεπιστήμιο το οποίο υπέγραψε το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ. Το πανεπιστήμιο έχει λάβει διαπίστευση EQUIS από το EFMD το 1998 και τις διαπιστεύσεις AACSB και AMBA κατά τα έτη 2004 και 2005 αντίστοιχα. Επιπροσθέτως, το Audencia έρχεται σε υψηλές θέσεις (rankings) σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης έχει πάρει την 23η θέση στον κόσμο από το περιοδικό “Financial Times”. Το περιοδικό “The Economist” κατέταξε το Euro MBA πρόγραμμα του ως 76ο παγκοσμίως, καθώς επίσης και το E-Learning πρόγραμμα του 4ο. Τέλος, το Aspen Institute κατέταξε το MBA πρόγραμμα του Audencia, 67o στον κόσμο και το περιοδικό “Expansion” συμπεριέλαβε το τμήμα στην λίστα με τα δέκα καλύτερα MBA στον κόσμο.
Ακόμη τα τελευταία 10 χρόνια συμμετέχει στη διδασκαλία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ειδίκευσης στα ακόλουθα Ιδρύματα: Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων,ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Πειραιά, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμ. Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης.
Έχει δώσει πάνω από 150 προσκεκλημένες ομιλίες σε ΑΕΙ της χώρας και της αλλοδαπής.
Διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (εδώ και τρία χρόνια).
Παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά οι σημαντικότεροι σταθμοί στην καριέρα του.
Οι σταθμοί του:
1980: Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
1982: Μάστερ στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση του Πανεπιστημίου Paris 9 Dauphine.
1986: Διδακτορικό (Doctorat d’ Etat) σε Επιστήμες Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο Paris 9
Dauphine.
1987: Μέλος ΔΕΠ στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
1990: Συμμετέχει στην τριμελή Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης που προτείνει το πρώτο
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σε Πολυτεχνείο στην Ελλάδα.
1996: Βραβεύεται από το Ίδρυμα Moisil της Ρουμανίας, το οποίο έχει ιδρυθεί προς τιμήν του Grigore Moisil, ενός από τους μεγαλύτερους Ρουμάνους μαθηματικούς.
1999: Ιδρύει το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
2001-2005: Ως Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης επιτυγχάνει το 2003 να δοθούν στους αποφοίτους του Τμήματος επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανολόγων Μηχανικών, σύμφωνα με απόφαση του ΤΕΕ.
2005-σήμερα: Υπεύθυνος έκδοσης (Editor in Chief) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά σε θέματα επιχειρησιακής έρευνας, λήψης αποφάσεων και διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων (Springer, Indersciences, Novascience, IGI Global, 5 τον αριθμό).
2007-σήμερα: Συντονιστής έκδοσης της σειράς βιβλίων με θέμα: «Διοίκηση και Χρηματοοικονομική» (Εκδόσεις «Κλειδάριθμος»).
2010-σήμερα: Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Επιστημονικού Μάρκετινγκ Μάνατζμεντ.
2011: Ιδρύει την Επιστημονική Εταιρία Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και Τραπεζικής με διεθνή εμβέλεια (500 άτομα κατά μέσο όρο παρακολουθούν κάθε χρόνο τα Εθνικά και διεθνή συνέδριά της), της οποίας είναι Πρόεδρος.
2012: Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης ιδρύει την επιστημονική ομάδα εργασίας σε θέματα Διοικητικής Επιστήμης, στην οποία αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου. Στην ομάδα συμμετέχουν επιστήμονες κυρίως από τη Νότια Ευρώπη.
2013: Τακτικός Συνεργάτης της Εφημερίδας Χανιώτικα Νέα. Άρθρα του με κοινωνικό χαρακτήρα δημοσιεύονται σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες όπως, Τα Νέα, Το Βήμα, Η Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Ναυτεμπορική , Το Κέρδος, Αγγελιοφόρος.
Αποτίμηση ερευνητικού έργου:
Βιβλία: 70
Άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά: 200
Άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων, βιβλία και εγκυκλοπαίδειες: 105
Βραβεία: 26
Υπεύθυνος έκδοσης ειδικών τευχών (special issues) σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά: 30
Ετεροαναφορές (σύμφωνα με το Google Scholar): 5440
Ετεροαναφορές (σύμφωνα με τη βάση Scopus): 307
Ετεροαναφορές (σύμφωνα με τη βάση ISI): 1022
Ετεροαναφορές (σύμφωνα με τη βάση Μicrosoft Academic Search): 1853