Να «μαζέψει» τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου καθώς φαίνεται ότι, αν και τρεις, οι προτάσεις δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ» ηλεκτρίζουν το κυβερνητικό στρατόπεδο. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να «λασπώσει» τις προτάσεις συμπαρατάσσοντάς τες με την στάση της Χρυσής Αυγής.
Ο Ευ. Μεϊμαράκης είχε διατυπώσει προχθες σκέψεις περί άθροισης των υπογραφών στις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων και εισήγηση περί σύγκλησης της Ολομέλειας, όμως, κορυφαίος υπουργός και συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε κατηγορηματικά στα «Νέα» ότι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας, καθώς «δεν έχουμε δει ακόμα μαζεμένες τις 120 υπογραφές, οι οποίες πρέπει να είναι πανομοιότυπες» και «σε κάθε περίπτωση η Ολομέλεια θα ανοίξει, όπως προβλέπεται τον Οκτώβριο».
Άλλο πρόσωπο προσκείμενο στον Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι στην ουσία η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω για την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, όποιο και αν είναι το κόστος. Συγκεκριμένα, είπε ότι «η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση».
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίνει ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης έχουν ομοειδές περιεχόμενο και άρα οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως και απόφαση για σύγκληση της Ολομέλειας.
Την άθροιση των υπογραφών των προτάσεων ζήτησε προχθες και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, κατά την παρουσίαση της πρότασης της Αγίου Κωνσταντίνου για δημοψήφισμα. Αν και τελικώς φάνηκε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ήθελε να συνυπογράψει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και αν ο στόχος της εξυπηρετούσε τις θέσεις της, ο Φ. Κουβέλης κατά την εισήγησή του στην Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα είχε προτείνει να στηριχθεί η πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου. Σημειώνεται ότι πρόταση θα καταθέσει και το ΚΚΕ.
Το σκεπτικό του Προέδρου της Βουλής πίσω από την πρόταση για άθροιση των υπογραφών των προτάσεων και σύγκληση της Ολομέλειας, ήταν ότι ακόμη κι αν συζητηθεί η πρόταση για δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ παράλληλα θα τελείωναν τα «παιχνίδια» με τη ΔΕΗ.
Το Μέγαρο Μαξίμου όμως εκτιμά ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σκοπό τόσο να εμποδίσει την «μικρή ΔΕΗ» αλλά να καταγράψει συσχετισμό δυνάμεων για να μην εκλεγεί με 180 ψήφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Έτσι, όπως γράφει το «Έθνος», ο Ευ. Μεϊμαράκης έλαβε τηλεφώνημα από το Μαξίμου από όπου του διαμηνύθηκε ότι «πάγια θέση του πρωθυπουργού είναι πως δεν συντρέχει λόγος για σύγκληση της Ολομέλειας με δεδομένο ότι οι προτάσεις θα είναι τέσσερις και με διαφορετικό περιεχόμενο».
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, μετά την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής την τελική απόφαση θα λάβει η Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό και εφόσον εκείνος συμφωνήσει, τότε θα ζητήσει προεδρικό διάταγμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Κατόπιν αυτών, πρόσωπα από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιδόθηκαν από το πρωί της Τρίτης να αποδομήσουν τον κοινό τόπο στις προτάσεις – γεγονός που διευκολύνεται και από το πλήθος αυτών, αλλά και να τις «αποϊδεολογικοποιήσουν».
«Δεν μπορούν να αθροίζονται οι υπογραφές αλά καρτ», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ τα Νέα επικαλούνται στέλεχος του ευρύτερου κυβερνητικού επιτελείου που δραστηριοποιείται στην Βουλή, το οποίο ανέφερε ότι «αποκαλύπτεται ένα ασυνάρτητο μέτωπο της αντιπολίτευσης», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάτι κοινό στην πρόταση του ΚΚΕ, που ζητά την κατάργηση του κοινοτικού πλαισίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την οποία, αντίθετα, υποστηρίζει η ΔΗΜΑΡ.
Η ίδια πηγή έκανε λόγο για «αποϊδεολογικοποιημένη συμμαχία χωρίς στόχο, μόνο με τακτικισμούς, που εκτείνεται από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή που έχει διακηρυγμένο στόχο την επιστροφή στη δραχμή, απλώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει αποφασίσει αν θα σκίσει τα μνημόνια ή αν θα τα αφήσει στους Ανεξάρτητους Έλληνες που θα σταματήσουν να πληρώνουν τη Μέρκελ και καταλήγει στο ΚΚΕ που έχει διακηρυγμένο στόχο την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σε ανεξάρτητους βουλευτές που στο παρελθόν έχουν ψηφίσει τα μνημόνια και σήμερα φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στελέχη της ΝΔ, που επικαλείται η Ναυτεμπορική, και φαίνεται να ενστερνίζονται το σκεπτικό Μεϊμαράκη δήλωσαν στο πλαίσιο αυτό αφενός ότι συζήτηση δεν θα οδηγήσει σε δημοψήφισμα αφού απαιτούνται 180 ψήφοι αφετέρου πως «η σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και ειδικά με τη Χρυσή Αυγή θα στοιχίσει επικοινωνιακά στην Κουμουνδούρου».
Πάντως μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις προτάσεις περί δημοψηφίσματος αφού προχθες το νομοσχέδιο «πέρασε» από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και κατατεθηκεχθες προς συζήτηση στο Α’ θερινό τμήμα με σκοπό να ψηφιστεί σημερα.
tvxs.gr