Η Βρετανία «δεν έχει λόγο να απολογηθεί» για την απόκτηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Policy Exchange, που είναι μια από τις πιο σημαντικές «δεξαμενές σκέψης» στη Βρετανία.
Σε έκθεση του Policy Exchange, που συντάχθηκε για λογαριασμό του Συμβουλίου που διοικεί το Βρετανικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα, υποστηρίζεται ότι είναι εσφαλμένη η θέση πως ήταν παράνομη η απόσπαση των Μαρμάρων από το μνημείο, που έγινε από τον λόρδο Έλγιν.
Ο ιστορικός Σερ Νόελ Μάλκολμ, που υπογράφει την έκθεση ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα η απόσπαση των Μαρμάρων από τον Παρθενώνα έσωσε τα γλυπτά από σοβαρή ζημιά, διασπορά και καταστροφή. Ο Βρετανός ιστορικός ισχυρίζεται επίσης ότι είναι υπερβολική η άποψη ότι πλήττεται η ελληνική ταυτότητα από την απουσία των Μαρμάρων από την Ελλάδα.
Ο Σερ Νόελ Μάλκολμ, επιφανής ερευνητής του Κολεγίου All Souls της Οξφόρδης, γράφει στην έκθεση ότι τα Μάρμαρα (τα οποία αποκαλεί Ελγίνεια) «είναι το πετράδι στην κορώνα του Βρετανικού Μουσείου, ένα εθνικό μουσείο με παγκόσμια αποστολή» και ως εκ τούτου «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη δυνατότητά μας να τα δείχνουμε στον κόσμο, στο Λονδίνο». Γι αυτό, κατά τον Βρετανό ιστορικό «δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να απολογηθούμε».
Κατά την άποψη του Σερ Νόελ Μάλκολμ αν επιλεγεί ο δανεισμός των Μαρμάρων στην Ελλάδα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επιστραφούν.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του think tank Policy Exchange, μόνο το 11% των Βρετανών θεωρεί πως τα Μάρμαρα θα επιστραφούν στο Λονδίνο στο τέλος της περιόδου δανεισμού τους στην Ελλάδα, αν τελικώς επιλεγεί αυτή η πολιτική.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ την περασμένη εβδομάδα φρόντισε να απορρίψει την ιδέα αποστολής των Μαρμάρων στην Ελλάδα και δήλωσε σαφέστατα ότι «δεν υπάρχουν σχέδια» για αλλαγή του νόμου βάση του οποίου πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία.
Στην έκθεση που υπογράφει ο Σερ Νόελ Μάλκολμ αναφέρεται επίσης ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού αρχαιοτήτων, ώστε να εξαιρούνται από αυτή την πολιτική οι δανεισμοί εκθεμάτων σε χώρες που δεν αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου επί των επίμαχων αντικειμένων.
Υποστηρίζοντας αυτή τη λογική ο βουλευτής του συντηρητικού κόμματος, Τιμ Λάουγκτονν πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι οι εκκλήσεις για επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα είναι «παραπλανητικές και επικίνδυνες και απειλούν να ανοίξουν τις πύλες για την καταστροφή των διεθνών θεσμών μας».
Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…
Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…
Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…
Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
This website uses cookies.