Να διεισδύσει σε αριστερές οργανώσεις και πολιτικές ομάδες που αμφισβητούσαν το πολιτικό σύστημα είχε καταφέρει δεκαετίες τώρα η βρετανική αστυνομία, όπως αποκαλύπτει ο Guardian. Το γεγονός βεβαιώνεται και από μια βάση δεδομένων που καταρτίστηκε μετά από έρευνες σε συνεργασία με το Undercover Research Group, ένα δίκτυο ακτιβιστών που «ελέγχει» την πολιτική αστυνόμευση και την εποπτεία μέσω μυστικών υπηρεσιών.
Η βάση δεδομένων δείχνει 124 αριστερές, αντιρατσιστικές, οικολογικές και άλλες αντικομφορμιστικές ομάδες, οι οποίες είχαν μπει στο στόχαστρο και κατασκοπεύονταν από τη μυστική αστυνομία από το 1968.
Ενδεικτικό παράδειγμα, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (SWP), ένα τροτσκιστικό κόμμα αρκετών χιλιάδων μελών. Η αστυνομία έστειλε 24 μυστικούς αξιωματικούς να διεισδύσουν σε αυτό σε μια περίοδο 37 ετών, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian. Οι πράκτορες έδρασαν μεταξύ του 1970 και του 2007, συχνά με περισσότερους από έναν μυστικούς υπαλλήλους ενσωματωμένους στο κόμμα.
Πολλοί προσέγγιζαν με ψεύτικες ταυτότητες γυναίκες, μέλη του κόμματος, ανέπτυσσαν μαζί τους ερωτικές σχέσεις, μάλιστα κάποια τέτοια ζευγάρια αποκτήσανε μέχρι και παιδιά. Μέσω της εξαπάτησης αυτής αποσπούσαν τις πληροφορίες που ήθελαν και παρακολουθούσαν τη συνολική δράση του κόμματος.
Άλλη χαρακτηριστική επιχείρηση των κατασκόπων ήταν σε μια οργάνωση που αντιτίθετο στον πόλεμο του Βιετνάμ. Όπως αποδεικνύεται σε αυτήν διείσδυσαν εννέα μυστικοί αστυνομικοί μεταξύ 1968 και 1972.
Η βάση δεδομένων είναι ακόμη ελλιπής καθώς ο πλήρης κατάλογος των ομάδων που παρακολουθήθηκαν δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ωστόσο, ο κατάλογος που καταρτίστηκε μέχρι στιγμής υποδηλώνει ότι οι αστυνομικοί κατάσκοποι παρακολουθούσαν τις αριστερές και προοδευτικές ομάδες που αμφισβήτησαν το status quo. Οι μυστικοί αστυνομικοί παρακολούθησαν αποδεδειγμένα 22 αριστερές ομάδες, 10 περιβαλλοντικές ομάδες, 9 αντιρατσιστικές, 9 αναρχικές ομάδες, 12 ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων και 8 οργανώσεις που σχετίζονται με το ιρλανδικό ζήτημα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων.
Επίσης, κατασκόπευσαν εκστρατείες εναντίον του απαρτχάιντ, του εμπορίου όπλων, των πυρηνικών όπλων και της μοναρχίας, καθώς και τη δράση συνδικάτων. Μεταξύ εκείνων που κατασκοπεύθηκαν ήταν μέχρι και 16 εκστρατείες που διεξήχθησαν από οικογένειες ή τους υποστηρικτές τους, αναζητώντας δικαιοσύνη για παρατυπίες της αστυνομίας.
Η βάση δεδομένων βασίζεται επίσης σε γνωστοποιήσεις που έγιναν από μια δημόσια έρευνα που διεξήχθη από έναν συνταξιούχο δικαστή, τον Sir John Mitting, ο οποίος εξέτασε τη συγκεκαλυμμένη διείσδυση σε πολιτικές ομάδες τα τελευταία 50 χρόνια. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα προκαταρκτικά στάδιά της ενώ ο Mitting και η ομάδα του έχουν αναλάβει το καθήκον να διερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα παραπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου της συχνής εξαπάτησης των γυναικών μέσω της σύναψης σχέσεων.
Τουλάχιστον 144 μυστικοί αστυνομικοί εκτιμάται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για να διεισδύσουν σε πολιτικές ομάδες από το 1968 και έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής 65 από αυτούς. Η έρευνα του Mitting έδειξε ότι οι αστυνομικοί κατάσκοποι συνέλεγαν και αποθήκευαν πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες εκατοντάδων πολιτικών ομάδων κατά την περίοδο αυτή, αν και δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί ο εν λόγω κατάλογος των ομάδων.
Οι μυστικοί αστυνομικοί αποκτούσαν και χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ταυτότητες για να διεισδύουν στις πολιτικές ομάδες, συνήθως δρούσαν σε αυτές για περιόδους έως και πέντε ετών, με αποστολή να αναφέρουν πίσω στους προϊσταμένους τους το τι σκέφτονται, τι κάνουν και ποιες διαμαρτυρίες σχεδίαζαν οι αντιφρονούντες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι οι περισσότερες από αυτές τις οργανώσεις δεν χρησιμοποιούσαν βία. Για παράδειγμα, τα μέλη του SWP ήταν πάντα εμφανή, ακάλυπτα και ειρηνικά στις διαδηλώσεις. Ακόμη και η γνωστοποιημένη εκτίμηση της Scotland Yard ήταν ότι το κόμμα «δεν έχει καταγραφείσα τάση για βία», ωστόσο «ορισμένα από τα μέλη του μπορεί να έχουν καταδικαστικές αποφάσεις σε ατομικό επίπεδο». Παρά τη μη βίαιη δράση των οργανώσεων η βρετανική αστυνομία τις κατασκόπευε. Ο πρώτος αστυνομικός κατάσκοπος που έστειλε η αστυνομία να διεισδύσει στο SWP ξεκίνησε τη δράση του το 1970, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Stewart Goodman.
Δεν λείπουν βέβαια και τα απρόβλεπτα. Όπως η περίπτωση ενός κατασκόπου που έδρασε μεταξύ 1974 και 1977 και αποσύρθηκε από τους προϊσταμένους του, αφού εξομολογήθηκε σε έναν συνάδελφό του ότι είχε ερωτευτεί με μια γυναίκα ακτιβίστρια και ήθελε να της αποκαλύψει ότι ήταν μυστικός αστυνομικός πράκτορας. Ένας άλλος κατάσκοπος – ο οποίος χρησιμοποίησε την ψεύτικη ταυτότητα του Vince Miller – έχει παραδεχθεί ότι είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις με δύο γυναίκες μέλη του SWP μεταξύ 1976 και 1979.
Δύο αστυνομικοί κατάσκοποι που χρησιμοποίησαν τα ψεύτικα ονόματα του Alan Bond και του Michael Hartley στη δεκαετία του 1980 εξαπάτησαν επίσης γυναίκες ενώ πολλοί από τους αστυνομικούς κατασκόπους, χρησιμοποιούσαν ταυτότητες νεκρών νεαρών ανδρών για να αναπτύσσουν τα ψεύτικα πρόσωπά τους.
Ο Τσάρλι Κίμπερ, γραμματέας του SWP, δήλωσε ότι το επίπεδο διείσδυσης της αστυνόμευσης και της κατασκοπείας αποκαλύπτει τον φόβο του κράτους για την Αριστερά. «Όλος αυτός ο τρόπος λειτουργίας της αστυνομίας είναι ντροπιαστικός. Η πιο τρομακτική πτυχή είναι οι γυναίκες που εξαπατήθηκαν και που νόμιζαν ότι είχαν πραγματικές σχέσεις», είπε. Η μητροπολιτική αστυνομία από την πλευρά της δήλωσε ότι θα συμβάλει ώστε η δράση των διαλυμένων πια μυστικών μονάδων της, να εξεταστεί πλήρως από τη δημόσια έρευνα.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.