ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» Μπάιντεν για Νετανιάχου – Σχολίασε θετικά την ομιλία Σούμερ που ζήτησε εκλογές στο Ισραήλ

Νέα επίθεση στη βόρεια Γάζα άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς σύμφωνα με τις αρχές στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι στοχοποίησε αιτούντες βοήθεια και δήλωσε ότι ερευνά το περιστατικό.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα παρά την κριτική που του άσκησε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αμερικάνικη Γερουσία που πρότεινε να διεξαχθούν εκλογές στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ οριστικοποίησαν σχέδιο ψηφίσματος για το ΣΑ του ΟΗΕ που καλεί σε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να διεξαχθεί άμεσα ψηφοφορία για την υιοθέτηση του κειμένου.

Το Ισραήλ επιμένει ότι οι προτάσεις της Χαμάς για εκεχειρία είναι εξωπραγματικές.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε ευθέως όταν ρωτήθηκε αν ο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε ευθέως αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη στη Γάζα, λίγο αφότου ο Μπάιντεν επαίνεσε ομιλία του ηγέτη της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ που επέκρινε έντονα τον Νετανιάχου.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι δήλωσε σε συνέντευξή του στο MSNBC ότι ο Μπάιντεν «τρέφει μεγάλο σεβασμό» για τον Σούμερ, τον υψηλότερο Εβραίο εκλεγμένο αξιωματούχο στις ΗΠΑ.

«Γνωρίζει ότι τα συναισθήματα που εξέφρασε ο ηγέτης Σούμερ, σε αυτή την πολύ παθιασμένη ομιλία χθες, τα συμμερίζονται πολλοί, πολλοί Αμερικανοί», δήλωσε ο Κίρμπι.

«Ο πρόεδρος από την πλευρά του θα συνεχίσει να εργάζεται, όπως έχει κάνει με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και αυτό το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για να διασφαλίσει ότι θα έρθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για να ανακουφίσουμε τον πόνο του λαού της Γάζας», πρόσθεσε.

Πιεζόμενος σε σχέση με το αν ο Μπάιντεν συμφωνεί με τον Σούμερ, ο οποίος είπε ότι ο Νετανιάχου στέκεται εμπόδιο στην ειρήνη, ο Κίρμπι είπε ότι ο Μπάιντεν «γνωρίζει ότι ο ισραηλινός λαός έχει τη δυνατότητα να καθορίζει ποιοι είναι οι εκλεγμένοι κυβερνητικοί του εκπρόσωποι, αυτό είναι το νόημα της δημοκρατίας και το σέβεται αυτό».

Είπε επίσης ότι ο Μπάιντεν ήταν «ειλικρινής και ευθύς» στις συζητήσεις με τον Νετανιάχου «σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά»

Ο Μπάιντεν συμφώνησε με την έκκληση του Βαράντκαρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «το συντομότερο δυνατό»

Ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε με τις εκκλήσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού, Λίο Βαράντκαρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «το συντομότερο δυνατό» και ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης.

Σε σύντομες δηλώσεις του στα ΜΜΕ, λίγα λεπτά πριν από μια διμερή συνάντηση υψηλού επιπέδου στον Λευκό Οίκο για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι «επιθυμεί να μιλήσει» για την κατάσταση στη Γάζα.

«Θα γνωρίζετε την άποψή μου ότι πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό για να φτάσουν τρόφιμα και φάρμακα, να βγουν οι όμηροι», δήλωσε ο Ιραλνδός πρωθυπουργός στο Οβάλ Γραφείο.

«Πρέπει να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό και να προχωρήσουμε προς μια λύση δύο κρατών, η οποία νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε διαρκή ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε.

Ο κ. Μπάιντεν είπε «συμφωνώ» απαντώντας στα σχόλια του Βαράντκαρ για την κατάπαυση του πυρός και πάλι για τη λύση των δύο κρατών.

Μετά τη συνάντηση, ο Λίο Βαράντκαρ ρωτήθηκε αν θα συνεχιστεί η στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

«Ο πρόεδρος ήταν πολύ σαφής ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ και να βοηθούν το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», απάντησε.

«Έτσι δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει, αλλά νομίζω ότι σε κανέναν μας δεν αρέσει να βλέπουμε τα αμερικανικά όπλα να χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται, ο τρόπος που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτοάμυνα», σημείωσε.

in.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες μπαίνουν στη φυλακή αν γελάσουν – Τρομακτικές μαρτυρίες για τη ζωή υπό τους Ταλιμπάν

“Δεν θεωρούμαστε άνθρωποι, δεν έχουμε δικαιώματα. Είμαι γυναίκα και ζητάω να με υπολογίζουν σαν άνθρωπο”.…

1 hour ago

Ντοκουμέντο από τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ – Πώς εντοπίστηκε από το Ισραήλ

Την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (17/10) ο ισραηλινός στρατός, δίνοντας στη δημοσιότητα πλάνα…

1 hour ago

Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Λιμενεργάτες στον Πειραιά εμπόδισαν πλοίο να φορτώσει πολεμοφόδια για το Ισραήλ

Με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη! ΝΑΤΟ φονιάς, το ξέρει ο ντουνιάς», στο πανό του…

1 hour ago

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τιμά τον Γιώργο Αρβανίτη

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τιμά τον Γιώργο Αρβανίτη στη διάρκεια εκδήλωσης αύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου από τις 20:00 έως…

1 hour ago

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο διανομέας που τραυματίστηκε σοβαρά στις Μουρνιές

Ο 64χρονος διανομέας που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο στις 7 Οκτωβρίου στις Μουρνιές, δεν…

2 hours ago

Πολιτικές εκδηλώσεις της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

Στo πλαίσιo της πολιτικής δραστηριότητας της ΕΠ Κρήτης διοργανώνονται πολιτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Εργάσιμος χρόνος και μισθός.…

2 hours ago

This website uses cookies.