Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
Με σκεπτικισμό και εμφανώς χωρίς διάθεση για πολλά σχόλια αντιμετώπισαν, χθες, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνονται ως αντισυνταγματικές οι περικοπές στους ενστόλους, στελέχη της κυβέρνησης.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αρκούνταν να σημειώσουν ότι η απόφαση θα μελετηθεί μόλις καταλήξει και το σκεπτικό της, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος της αντισυνταγματικότητας που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η πραγματικότητα είναι ότι η απόφαση, λίγο έως πολύ αναμενόμενη, προκάλεσε προβληματισμό όχι μόνον λόγω των δημοσιονομικών συνεπειών της αλλά και των πολιτικών περιπλοκών που προοιωνίζεται. Στο δημοσιονομικό πεδίο, το ΣτΕ ουσιαστικά βάζει βόμβα στα θεμέλια της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και τρόικας σε μία περίοδο που οι δύο πλευρές έχουν σαφέστατες αποκλίσεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού των επομένων ετών. Η νέα «τρύπα» που προκαλείται, ανάλογα με το εύρος της αντισυνταγματικότητας που θα κρίνει το Δικαστήριο, έρχεται όχι μόνον να προστεθεί στο όποιο κενό του τρέχοντος έτους αλλά να επηρεάσει και τις προηγούμενες χρήσεις, ήδη από το 2012, όταν και επεβλήθησαν οι περικοπές στους ενστόλους.
Το ζήτημα του κενού που προκαλείται αναμένεται να τεθεί στις συζητήσεις με την τρόικα, καθώς – υπενθυμίζεται – η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αρνηθεί να εφαρμόσει το δεύτερο κύμα περικοπών στους ένστολους, καλύπτοντάς το με «ισοδύναμα». Ζήτημα ακύρωσης του «στόχου» του πρωτογενούς πλεονάσματος προφανώς και δεν τίθεται, καθώς ο προϋπολογισμός κινήθηκε πάνω από τους στόχους το 2013.
Ωστόσο είναι σαφές ότι το όποιο πλεόνασμα προς διανομή, όπως ήταν ο στόχος του κ. Σαμαρά, περιορίζεται καθώς, όπως και για το επίδομα θέρμανσης, θεωρείται δεδομένο ότι όσα χρήματα απαιτηθεί να επιστραφούν σε ένοπλες δυνάμεις, ΕΛΑΣ και Λιμενικό θα περικοπούν από εκεί.
Στο πολιτικό πεδίο, πάλι, η κυβέρνηση «χάνει» την ευκαιρία να προσεταιριστεί την κρίσιμη μερίδα των ενστόλων καθώς όσα τυχόν τους έδινε στο πλαίσιο της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος, πλέον θα τα λάβουν ούτως ή άλλως εφόσον επιβεβαιωθεί η απόφαση του ΣτΕ. Παράλληλα, «ανοίγει η όρεξη» και για άλλους κλάδους ενώ δημιουργείται πλέον νομολογία για το ζήτημα, προφανώς εις βάρος των συμφερόντων της κυβέρνησης.
Από εκεί και πέρα, η ίδια η απόφαση αποτελεί όπλο στα χέρια αρκετών εξ αυτών που επέκριναν τον κ. Γ. Στουρνάρα για την… τάση του να επιβάλλει και το δεύτερο κύμα περικοπών. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, άλλωστε, διασταυρώνουν τα ξίφη τους δύο εμφανώς διαφορετικές ομάδες: η ομάδα των, υπό μία έννοια, «ευρωπαϊστών», αποτελούμενη από τον Υπ. Οικονομίας και κάποια στελέχη του Μαξίμου που θέτουν ως εθνική προτεραιότητα την υλοποίηση του προγράμματος και άρα την ομαλή εκταμίευση των δόσεων και τη ρύθμιση του χρέους και, η ομάδα των «παραδοσιακών δεξιών», οι οποίοι και έδωσαν μάχες για να μην υπάρξουν περικοπές στους ένστολους αλλά και για να διανεμηθεί και σε αυτούς τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, κρίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποδυναμωθεί η ισχυρή παρουσία της Χ.Α. σε αυτή την κρίσιμη ομάδα ψηφοφόρων και αυτοί θα επανακάμψουν στη Ν.Δ.
Η απόφαση του ΣτΕ, βάσει της οποίας θα υλοποιηθούν και οι όποιες αποφάσεις, αναμένεται σε περίπου δύο μήνες.
Διαβάστε εδώ: newpost.gr