ΤΟΠΙΚΑ

Β. Κεγκέρογλου: «Εισαγωγή και διδασκαλία του σχολικού εγχειριδίου «Ιστορία της Κρήτης» στα σχολεία του νησιού»

Mε ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την εισαγωγή και διδασκαλία του σχολικού εγχειριδίου «Ιστορία της Κρήτης» στα σχολεία του νησιού.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Η θύμηση όλων μας, ογδόντα ένα (81) χρόνια μετά την Μάχη της Κρήτης, στρέφεται στους Κρήτες αγωνιστές που με απαράμιλλο θάρρος και πάθος αντιστάθηκαν στους εισβολείς και μετέτρεψαν μια χαμένη μάχη, όπως έλεγαν κάποιοι,  σε  νικηφόρα ηθικά αλλά και ιστορικά.

Ως Πολιτεία έχουμε και ένα επιπλέον καθήκον, που μοιάζει δευτερεύον αλλά είναι υψίστης σημασίας για τη διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης των νέων που είναι η καθιέρωση και η ένταξη της Τοπικής Ιστορίας στο ωρολόγιο κι αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων.

Στην κατεύθυνση αυτή,το εγχειρίδιο «Ιστορία της Κρήτης», που εκδόθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, έχει γραφεί σύμφωνα με τα όσα επιτάσσουν οι σύγχρονες θεωρίες παιδαγωγικής και διδακτικής και επιχειρεί να ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων του νησιού, ως τοπική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.

Μάλιστα, έχει σταλεί από τη Δ/νση Σπουδών Α/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής  στις 26 Μαΐου 2022,  το με αριθμ. πρωτοκόλλου Φ.15/60542/ΑΛ/61779/Δ1 διαβιβαστικό έγγραφο, το βιβλίο ‘Ιστορία της Κρήτης (για σχολική χρήση)’ καθώς και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Ταυτόχρονα με το βιβλίο υποβλήθηκε  και Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών καθώς και πρόταση για το διδακτικό χρόνο με τη διάθεση ωρών από τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», αφού το εγχειρίδιο « Ιστορία της Κρήτης» μπορεί να ενταχθεί σε αυτά και συγκεκριμένα  στο 2ο θεματικό κύκλο (Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά)  για τα σχολεία της Κρήτης ως τοπική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, όπου προβλέπεται μία ώρα εβδομαδιαίως.

Επειδή το βιβλίο του κ. Μακράκη με την ιστορική γνώση που καταθέτει, την παραστατική εικονογράφηση που ζωντανεύει το παρελθόν και τις πηγές που αποκαλύπτουν τις κρυφές πτυχές των γεγονότων, φέρνει στο προσκήνιο τον άνθρωπο, κάνοντάς τον παράλληλα πρωταγωνιστή στην ιστορία του τόπου του.

Επειδή το αίτημα διδασκαλίας της Ιστορίας της Κρήτης στα σχολεία του νησιού, εκτός από διαχρονικό, είναι και παγκρήτιο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αντιδράσεις όλων των Κρητικών, από την ημέρα κυκλοφορίας του βιβλίου.

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να εισαχθεί και να ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας των σχολείων του νησιού της Κρήτης, το σχολικό εγχειρίδιο «Ιστορία της Κρήτης»;

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στα Χανιά και στο Ρέθυμνο ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Στο Λασίθι ο Υπουργός Παιδείας

Τη Δυτική Κρήτη  θα επισκεφθεί αύριο Δευτέρα και την Τρίτη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συνοδευόμενος…

3 hours ago

Χανιά: Τον άμεσο έλεγχο των αθλητικών εγκαταστάσεων στο 15ο Δημοτικό Σχολείο ζητούν οι γονείς

Να ελεγχθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο 15ο Δημοτικού από τον Δήμο Χανίων, ζητά το Δ.Σ.…

4 hours ago

“Ιστορικές συναντήσεις 2024” στον Δήμο Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης διοργανώνουν στις 14 Μαϊου, στις…

4 hours ago

Κρήτη: Η υπερβολική ταχύτητα, η Νο1 παράβαση του ΚΟΚ στο νησί

Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την ασφαλή…

4 hours ago

Κάλεσμα για τη συνδιοργάνωση του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – Γιορτής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ - Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων έχει καθιερωθεί ως μία ευρύτερη συνάντηση όπου…

4 hours ago

Χαμός με τις αντιπροσωπείες Ελλάδας – Ισραήλ στη Eurovision 2024: Η EBU άλλαξε τα καμαρίνια των δύο τραγουδιστριών

Ιδιαίτερα τεταμένο ήταν το κλίμα ανάμεσα στην ελληνική και την ισραηλινή αποστολή στην Eurovision 2024, μετά…

4 hours ago

This website uses cookies.