Μαθήματα ποινικού δικαίου δίνει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος και αναπληρωματικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με αφορμή την εξαγγελία του κ. Υπουργού ότι θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη αναρτήσεις που καλούν τον κόσμο να αγνοήσει τα μέτρα για τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου «ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε: ”Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας. Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, να κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές”».
Απαντώντας στην προσπάθεια αστυνόμευσης του διαδικτύου, ο Βασίλης Σωτηρόπουλος διερωτάται για ποιο ποινικό αδίκημα θα διώκονται όσοι διαδίδουν «θεωρίες συνωμοσίας» ενώ καταγγέλλει ότι «ο υπουργός προφανώς μίλησε ως συνήθως χωρίς να έχει διαβάσει το θέμα του»…(μία έμμεση αναφορά ίσως στην περίφημη δήλωση του κ.Χρυσοχοΐδη το 2012 ότι “δεν διάβασα το μνημόνιο”)
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Σωτηρόπουλου:
Ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε την αστυνόμευση του Διαδικτύου για να οδηγούνται στον εισαγγελέα όσοι διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό. Προφανώς υπό την ιδιότητα του ως πολιτικά υπεύθυνος για την δίωξη ηλεκτρονικού εγκληματος.
Το πρώτο ερώτημα είναι: για ποιό ποινικό αδίκημα θα διώκονται αυτοί;
Ενστικτωδώς πηγαίνουμε στο άρθρο 191 του ποινικού κώδικα που ορίζει τα εξής:
«Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή».
Άρα δεν αρκεί να έχει αναρτήσει η Αναστασία Γιούσεφ ένα βιντεάκι ότι δεν υπάρχουν όλα αυτά και ότι γίνονται για το τσιπάκι. Πρέπει να επέρχεται κι ένα αποτέλεσμα: ο φόβος σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. Κι όχι μόνο ο φόβος αλλά και η διενέργεια από αυτούς μη προγραμματισμένων πράξεων ή η ματαίωση τους (π.χ. άρνηση τήρησης των μέτρων όπως η μάσκα). Που δεν αρκούν κι αυτά τα δυο αλλά πρέπει να αποδεικνύεται και ο κίνδυνος για την ζημιά της οικονομίας ή του τουρισμού της χώρας.
Επομένως δύσκολα θα συντρέχουν αυτές οι αυστηρές προϋποθέσεις για καθέναν που αναρτά μια ανοησία για τον ιο. Μόνο ένα πολύ οργανωμένο κίνημα μπορεί να έχει τις επιπτώσεις του 191.
Επομένως ο υπουργός προφανώς μίλησε ως συνήθως χωρίς να έχει διαβάσει το θέμα του. Αλλιώς θα γεμίσουν οι εισαγγελίες με χαρτί για πέταμα σε αρχεία. Πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερο φόβο σε εισαγγελείς που θα αναγκαστούν ας πούμε να λάβουν μαζικά τις άδειες τους με κίνδυνο για ζημιά στην οικονομία, τον τουρισμό ή και την άμυνα της χώρας. Και τότε, ποιος θα βρεθεί να μας δικάσει;
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.